14. juuni 2010 kell 19:38

Hiina kostitamas Kreekat miljarditega

Hiinal on kavas investeerida mitu miljardit eurot Kreeka laevandusse, logistikasse ning lennujaama projektidesse, mida saabub Kreekasse arutama kõrge Hiina ametnik.

Esmaspäeval alandas Moody’s Kreeka võlakirjade hinnangut nelja astme võrra rämpsuks, vahendab Financial Times. Moody’s oli viimane agentuur, kes sarnase käigu ette võttis.

Teisipäeval saabub Kreekasse hiinlaste delegatsioon eesotsas asepeaminister Zhang Deijangiga, et allkirjastada rida lepinguid, teatas Kreeka valitsuse pressiesindaja. „Need lepingud seostuvad merendusega, telekomiga ning projektiga taastada Piraeuse sadamas ajalooline hoone,“ ütles pressiesindaja.

Lisaks allkirjastatakse erinevad koostöö- ja laevaehituslepingud väärtuses 500 miljonit eurot.

Kreeka on kiirustamas meelitama ligi teisi riike investeerima enda majandusse, lootes sedasi edukamalt võidelda suure võlakoormaga.

Hetkel on Hiina laevandusettevõtte Cisco juba kontrollimas üht konteineriteterminali Piraeuse sadamas, omades 3,4 miljardi eurost pikaajalist lepingut. Ciscolt oodatakse see aasta ühispakkumist koos Kreeka riikliku laevafirmaga loomaks 150-200 miljoni eurost logistikakeskust Ateena külje alla, mille kaudu saaks Hiina kaupa Balkanile paremini toimetada.

Ometi ei ole Kreeka veel ennast meeleheitlikult maha müümas. Selle aasta alguses nurjus Hiina pankade 20 miljardi eurone võlakirjade ost, kui Ateena keeldus müümast osalust Kreeka Riigipangas, mis oli tehingu üheks tingimuseks.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum