8. juuli 2010 kell 14:38

Hiina investeerib üha rohkem Jaapanisse

Hiina ostis maikuus rekordarvu Jaapani riiklike võlakirju, investeerides enda hiiglaslikku välisvaluutareservi veelgi suuremal määral Jaapani võlakirjadesse.

 Jaapani Rahandusministeeriumi sõnul tõusis Hiina omanduses olevate võlakirjade väärtus mais 8,3 miljardi dollarini, ületades eelnevat ostutempot, kui aasta esimese nelja kuuga ostsid hiinlased kokku 6,1 miljardi dollari eest jaapanlaste võlgu, vahendab Financial Times.

Hiina on ilmselgelt mitmekesistamas enda investeeringute struktuure, mida riik omab välisvaluutas kokku 2,4 triljoni dollari väärtuses. Hiina on endiselt Ühendriikide suurim võlausaldaja ligikaudu 25%-ga, omades ka suurt osa Euroopa võlast, kuid viimaste käikude valguses on ilmse, et hiinlased ei soovi kõiki enda mune ühte korvi panna.

Tänane uudis on seda tähendusrikkam, kuna võib signaliseerida Hiina eemaldumist eurodes väärtustatud võlakirjadest. Euroopale ja tema ühisvaluutale on raske hoobina tulnud Kreekast alguse saanud võlakriis, mille tulemusel on ainuüksi käesoleva aastaga jeen tõusnud üle 20% euro vastu.

Ometi ei anna veel Jaapani Rahandusministeeriumi avaldatud andmed täit pilti kätte, kuna neis ei kajastata riigi võlakirjade ostmist teistest maadest. Näiteks kui Hiina investor ostis Jaapani võlakirju läbi Ühendriikide maakleri, siis Jaapani Rahandusministeeriumi andmetes kajastuks ost USA omana.

Kuigi Hiina osalus Jaapani võla omamisel on drastiliselt suurenenud, siis Jaapani turu kontekstis on tegu veel väikse suurusega. Keskmiselt kaubeldakse Jaapani võlakirjadega  200 miljoni dollari väärtuses päevas.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum