Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Pendel nurjas äri

    Suurärimees Urmas Sõõrumaa jättis Kiievis odavpoodide keti rajamise pooleli, sest kaupluste võimalikes asukohtades ei olnud piisavalt hea energiaväli.

    U.S. Investi ainuomanik Sõõrumaa leidis aasta tagasi, et sellisel kauplusekontseptsioonil oleks sealkandis šanssi edukalt läbi lüüa. Ukrainlaste elu võiks võrrelda 10-12 aasta taguse Eestiga.
    Inimesed ostavad toidukaupu turult ja otse tänavalt kastidest. Miks mitte harjutada miljonid kiievlased hoopis Eesti suurärimehe odavpoodides käima.
    Mõeldud, tehtud. Sõõrumaa rääkis mõttest enda kauaaegsele tennisepartnerile Eestis, aastaid tagasi Säästumarketi ketile elu sisse puhunud, praegu sisustuskaubamajade Home4You omanikule Maldar Mäesalule, kellele esialgsetest kõhklustest hoolimata mõte viimaks meeldima hakkas.
    Suurärimees lennutaski Mäesalu Ukrainasse, kes veetis seal pea 12 kuud. Esimesed poed oleks pidanud uksed avama hiljemalt selle aasta lõpus.
    Sõõrumaa otsib Ukraina turul jätkuvalt võimalusi
    Kauplused plaaniti avada aktiivse liiklusega piirkondades, elamukvartalite keskel ja suurte magistraalide ääres.
    Praegu USAs viibiv Sõõrumaa ütles, et tegeleb Kiievis jätkuvalt nii kaubanduses kui ka muudes huvitavates ärisuundades võimaluste otsimisega.
    "Selle aastaga, kui oleme Kiievis turgu uurinud, on nii seal kui ka mujal maailmas üht-teist muutunud. Ajaga peab kaasas käima ja leidma võimalikult optimaalseid ja olukorrale vastavaid lahendusi igas valdkonnas, kaasa arvatud kaubanduses," tähendas Sõõrumaa.
    Ettevõtja eitas, justkui oleks ta veel aasta tagasi ainult Säästumarketi-laadsest poeketist unistanud.
    "Esiteks ei ole ma kunagi öelnud, et see võiks ainult säästukett olla. Kindlasti on olnud kaalumisel ka teised formaadid. Kunagine säästuketi kontseptsioon, mis Eestis hästi toimis, on jätnud ajalukku hea näite eduloost. Tõenäoliselt ei oleks täpselt sama kontseptsioon praeguses Eestis aga enam nii edukas. Miks see peaks siis mujal maailmas sama edukas olema? Paljud supermarketid ju toimivadki juba säästukettide põhimõttel. Kaubanduse võtmesõnad on muutunud ja ärikontseptsioone peaks hindama praeguse turuolukorra järgi," leidis Sõõrumaa.
    Poeketi projekt jõudis allkirjastamisfaasi
    Kui Maldar Mäesalule helistasin ja küsisin Sõõrumaa säästuketi rajamise kohta, kinnitas ta, et Sõõrumaal oli tõepoolest mõttes Kiievis odavpoodide kett luua.
    "Ukrainlaste ostujõud on vilets. Discounter-tüüpi poed oleksid sealset turgu heas mõttes üllatanud. Ka minuga koos projekti vedanud ukrainlased uskusid poodide edusse. Nad käisid ka Eestis Säästumarketitega tutvumas," rääkis Mäesalu. Plaaniti kasutada rendipindu.
    Tema sõnul olid nad tänavu suve alguseks jõudnud nii kaugele, et ette olid valmistatud poodide eskiisprojektid ja erinevad allkirjastamisvalmis lepingud.
    Juunis, vahetult enne seda, kui Sõõrumaa oleks pidanud projekti rahastajana lepingud allkirjastama ja seejärel kaupluste rajamise eest maksma asuma, tekkis ootamatu tõrge.
    "Urmas muutis äkitselt meelt. Tema arvates ei olnudki enam säästupoed perspektiivikad. Ta leidis, et peaks hoopis mingisugust muud kontseptsiooni ajama hakkama. Ta küsis, kas oleme ikka kindlad, et poed asuvad heades kohtades," meenutas Mäesalu.
    Sõõrumaa tunnistas, et üldine majanduskriis on mõjutanud kõiki ettevõtjaid. "Seepärast tuleb praegustes oludes veelgi põhjalikumalt analüüsida ja kaaluda kõiki võimalikke projekte. Ka töö võimaliku kaubandusprojektiga jätkub," kinnitas ärimees.
    Pankrotistunud poe asukohta ära uut poodi tee
    Mäesalu väitel rääkis Sõõrumaa aga teda hoiatanud kõhutundest.
    "Eks kõik, kes Urmast vähegi tunnevad, teavad, mille abil tema kõhutunne kujuneb. Ei saa teda ju ka hukka mõista seepärast, et mõnel inimesel kujuneb kõhutunne analüüsi ja loogilise mõtlemise abil, teisel aga mõne vidina kasutamise järel," mõtiskles Mäesalu.
    Ta teab, et enne seda, kui Sõõrumaa ta Ukraina poeprojekti vedama kutsus, "pendeldati" ka tema sünnikuupäev üle.
    "Teate, ma olen mehaaniku haridusega. Tean, kuidas liikumine tekib. Mind on ka pärast pikka veenmist ja vestlusi raske uskuma panna seda, et kusagil ei ole energeetiline väli piisavalt sobiv just seetõttu, et mingisugune vidin justkui midagi näitab. Kui inimesed näiteks liiguvad tänaval põhja-lõunasuunaliselt, siis ei ehitaks te ju poe sissekäiku lõuna poole ainuüksi seetõttu, et seal on energiaväli põhjapoolsest uksest parem," tõi Mäesalu näite.
    Sõõrumaa ei ole tõepoolest kunagi salanud, et tema otsuseid mõjutavad astroloogiline sünnikaart, horoskoobid, pendel ja muu paljude jaoks uskumatu esoteerika.
    Miks Sõõrumaa hakkas kahtlema, kas projektijuhi valitud kaupluste võimalikud asukohad ikka on energeetiliselt piisavalt head?
    "Tõsi, et ma pean nendest asjadest lugu, aga iga asi omal kohal. Ma ei saa aru, miks peaks neid otseselt seostama poeketiga ja kaubandusäriga?" küsis Sõõrumaa vastu.
    Tema hinnangul ei ole asukoht ainus tegur, mille alusel otsuseid teha.
    "Oluline on kogu ärimudel - kas seda on põhjalikult analüüsitud ja kas see on vastavas keskkonnas töövõimeline. Ma ei ole isegi käinud enamiku poodide asukohtades, rääkimata energeetika mõõtmisest. Küll aga, kui mõni pood mingis asukohas on mõne aasta jooksul mitu korda pankrotti läinud, siis kindlasti tõstatab see küsimusi," märkis miljardär.
    Üks on aga selge. Mäesalul ei olnud Ukrainas enam midagi teha. Mees pakkis asjad ja sõitis Eestisse tagasi. Selle kuu lõpus sõidab ta veel kord Kiievisse, et projekt enda jaoks viisakalt lõpetada.
    Sõõrumaa analüüsis Hanschmidti
    Urmas Sõõrumaa ei ole enda astroloogia- ja müstitsismihuvist kunagi saladust teinud. Kaks aastat tagasi rääkis ta näiteks Postimehes, et teda astroloogia huvitab.
    "Kui natuke mõelda ning inimest ja tema käitumist vaadata, siis saab suure tõenäosusega öelda, millal ta sündinud on. Ma oskan seda rohkem kui keskmine Eesti inimene, aga loomulikult vähem kui spetsialist," rääkis ta toona.
    Sõõrumaa analüüsis Postimehes isegi Tallinki ühe omaniku Ain Hanschmidti iseloomu. Ärimehe sõnul on Skorpioni tähtkujus sündinud tihti juhi tüüpi, lisaks autoritaarsed.
    "Julgen öelda, et ka Hanschmidt on tüüpiline juht. Kuna ta on sündinud 1961, siis on ta veel härja-aasta Skorpion - kõva töörügaja ja samas liider," rääkis Sõõrumaa.
    KES ON KES
    Maldar Mäesalu
    1990ndatel Haapsalus asuva tekstiilitootja ETK Triin tegevjuht1998 lahkus Selverist1999 avas Eesti esimese Säästumarketi2001 Säästumarketi omanikud müüsid osaluse soomlaste Kesko Foodsile, Mäesalust sai jälle palgatöötaja2002 lahkus ASi Kesko Eesti tegevjuhi kohalt (asus sellele kohale 1.01.02).2003 asus tööle ehitusmaterjale ning kodu- ja aiakaupu müüva Ehitus Service OÜ tegevjuhina (oli selles ametis kuni 2005. aasta lõpuni)2006 asutas ASi Evelekt ASis Sisustuskaubamaja, 2007 SIA Home4you Latvia2008 omandas ASi Evelekt 100% osaluse ettevõtetes Sisustuskaubamaja Tähesaju OÜ ning SIA Home4you Latvia. SIA Home4you Latvia ostuga ostis AS Evelekt välja vähemusosaluse kontserni omakapitalis.2009 Äripäeva rikaste edetabelis 126 miljoni krooniga 251. kohal
  • Hetkel kuum
Seotud lood

IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Airbus sõlmis Türgiga ligi 20 miljardi dollari suuruse tarnelepingu
Turkish Airlines sõlmib Rolls-Royce Holdings ja Airbusiga lepingu lennukikomponentide kodumaiseks tootmiseks, mille väärtus on 20 miljardit dollarit, mis on osa eelmisel aastal välja kuulutatud suuremahulisest ostust.
Turkish Airlines sõlmib Rolls-Royce Holdings ja Airbusiga lepingu lennukikomponentide kodumaiseks tootmiseks, mille väärtus on 20 miljardit dollarit, mis on osa eelmisel aastal välja kuulutatud suuremahulisest ostust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Raadiohommikus: kuhu panna 1000, 10 000 ja 100 000 eurot?
Neljapäeval räägime raadiohommikus Coop Panga tulemustest. Ka turismihooajale vastu astuvast Viirelaiust, üleujutusest Dubais ja sellest, kuhu paigutada nii 1000, 10 000 kui 100 000 eurot.
Neljapäeval räägime raadiohommikus Coop Panga tulemustest. Ka turismihooajale vastu astuvast Viirelaiust, üleujutusest Dubais ja sellest, kuhu paigutada nii 1000, 10 000 kui 100 000 eurot.
East Capital müüs kaks hoonet
Fondivalitseja East Capital Real Estate müüs kaks oma fondile kuuluvat hoonet: Maardus asuva tootmishoone ja Jõhvis asuva JEWE Mööblimaja.
Fondivalitseja East Capital Real Estate müüs kaks oma fondile kuuluvat hoonet: Maardus asuva tootmishoone ja Jõhvis asuva JEWE Mööblimaja.