Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Iirimaa lööb kriisipanga kaheks

  Iiri valitsus teatas eile, et lööb läinud aastal riigi rahaga päästetud Anglo Irish panga kaheks, eraldades n-ö heasse panka hoiused ja halba osasse hapuks läinud laenud.

  Valitsusel polnud valikut – hoiustajad võtsid pangast oma raha välja ning kartused, et kinnisvaralaenudega liialdanud Iiri pankade päästmine ajab pankrotti kogu riigi, saatsid uusi hirmujudinaid üle kogu Euroopa finantsturgude.
  "Selleks, et taastada Iiri rahandussüsteemi reputatsioon, tuleb Anglo Irish panga probleemidele joon alla tõmmata," teatas Iiri rahandusministeerium kolmapäeval tehtud avalduses.
  Kõige olulisem küsimus jääb siiski üles – palju see kõik maksma läheb. Selle lubab Iiri keskpank teada anda oktoobriks.
  Praeguse seisuga on Iiri valitsus kinnisvaralaenude all kokku varisenud Anglo Irish panka pumbanud juba 23 miljardit eurot maksumaksja raha. Kokku on pangandussüssteemi päästmine neelanud 33 miljardit eurot ehk üle 20% SKPst.
  "Ma usun, et me tuleme nende summadega toime," ütles Iiri rahandusminister Brian Lenihan raadiointervjuus. Erinevalt Kreekast ei vaja Iirimaa abi tänavu mais loodud euroala kriisifondist, kinnitas ta.
  Halba panka koondatud varad loodab valitsus maha müüa vähemalt 15 aasta jooksul, ütles Iiri peaminister Brian Cowen. Seevastu panga tegevuse kiire lõpetamine ja varade sundmüük võiks maksumaksjale tuua kuni 70 miljardi euro suuruse arve.
  Anglo Irish Bank oli Iirimaa laenu- ja kinnisvararallis üks kiiremini kasvanud ja heldemalt odavat laenu jaganud pank ning järgnenud krahhi suurimaid ohvreid.
  Buumi tipphetkel moodustas kinnisvarasektor Iirimaa SKPst veerandi ning elanike laenukoormus küündis 175%-le kasutada olevast tulust. See annab silmad ette isegi USA-le.
  Pankade probleemid on praegu suurim takistus Iiri majanduse toibumisele. Pikka aega peeti Iirimaad heaks eeskujuks riigist, mis on otsustavalt asunud oma eelarveprobleeme lahendama, kärpides kulusid ja tõstes makse. Nüüd nimetab ajaleht Wall Street Journal Iirimad hoiatavaks eeskujuks sellest, kui raskeks võib kujuneda tegelik toibumine.
  "See on kõva pohmelus," ütles Iiri suurima sõltumatu maaklerfirma Bloxham peaökonomist Alan McQuaid. "Iirimaal on liiga palju palle korraga õhus ja turg näib arvavat, et vähemalt mõni neist kukub maha," märkis ta.
  Iiri kümneaastase tähtajaga riigivõlakirjade intressivahe Saksamaaga on kärisenud uuele rekordtasemele (ca 370 baaspunkti), ületades viimase kümnendi keskmise ligi üheksa korda. Iirimaa võimaliku maksejõuetuse vastu kindlustamise hind (CDS) kerkis kolmapäeva hommikul 400 000 dollarile kümne miljoni dollari suuruselt investeeringult.
  Investorid kardavad, et pankade päästmine võib veelgi suurendada Iiri eelarvedefitsiiti, mis mullu küündis juba 14%-le SKPst.
  Anglo Irish panga tükeldamiskava peab kinnitama Euroopa Liit. Nädala hakul arutas Brian Lenihan võimalikke lahendusi konkurentsivolinik Joaquin Almuniaga. "Minu silmis on pakutud lahendus positiivne, kuna võimalike konkurentsiprobleemide peale on paremini mõeldud," ütles Almunia.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA Esindajatekoda annab heakskiidu 430 miljardi dollari suurusele kulutuste plaanile
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.