Sirje Rank • 9. september 2010 kell 10:39

Iirimaa lööb kriisipanga kaheks

Iiri valitsus teatas eile, et lööb läinud aastal riigi rahaga päästetud Anglo Irish panga kaheks, eraldades n-ö heasse panka hoiused ja halba osasse hapuks läinud laenud.

Valitsusel polnud valikut – hoiustajad võtsid pangast oma raha välja ning kartused, et kinnisvaralaenudega liialdanud Iiri pankade päästmine ajab pankrotti kogu riigi, saatsid uusi hirmujudinaid üle kogu Euroopa finantsturgude.

"Selleks, et taastada Iiri rahandussüsteemi reputatsioon, tuleb Anglo Irish panga probleemidele joon alla tõmmata," teatas Iiri rahandusministeerium kolmapäeval tehtud avalduses.

Kõige olulisem küsimus jääb siiski üles – palju see kõik maksma läheb. Selle lubab Iiri keskpank teada anda oktoobriks.

Praeguse seisuga on Iiri valitsus kinnisvaralaenude all kokku varisenud Anglo Irish panka pumbanud juba 23 miljardit eurot maksumaksja raha. Kokku on pangandussüssteemi päästmine neelanud 33 miljardit eurot ehk üle 20% SKPst.

"Ma usun, et me tuleme nende summadega toime," ütles Iiri rahandusminister Brian Lenihan raadiointervjuus. Erinevalt Kreekast ei vaja Iirimaa abi tänavu mais loodud euroala kriisifondist, kinnitas ta.

Halba panka koondatud varad loodab valitsus maha müüa vähemalt 15 aasta jooksul, ütles Iiri peaminister Brian Cowen. Seevastu panga tegevuse kiire lõpetamine ja varade sundmüük võiks maksumaksjale tuua kuni 70 miljardi euro suuruse arve.

Anglo Irish Bank oli Iirimaa laenu- ja kinnisvararallis üks kiiremini kasvanud ja heldemalt odavat laenu jaganud pank ning järgnenud krahhi suurimaid ohvreid.

Buumi tipphetkel moodustas kinnisvarasektor Iirimaa SKPst veerandi ning elanike laenukoormus küündis 175%-le kasutada olevast tulust. See annab silmad ette isegi USA-le.

Pankade probleemid on praegu suurim takistus Iiri majanduse toibumisele. Pikka aega peeti Iirimaad heaks eeskujuks riigist, mis on otsustavalt asunud oma eelarveprobleeme lahendama, kärpides kulusid ja tõstes makse. Nüüd nimetab ajaleht Wall Street Journal Iirimad hoiatavaks eeskujuks sellest, kui raskeks võib kujuneda tegelik toibumine.

"See on kõva pohmelus," ütles Iiri suurima sõltumatu maaklerfirma Bloxham peaökonomist Alan McQuaid. "Iirimaal on liiga palju palle korraga õhus ja turg näib arvavat, et vähemalt mõni neist kukub maha," märkis ta.

Iiri kümneaastase tähtajaga riigivõlakirjade intressivahe Saksamaaga on kärisenud uuele rekordtasemele (ca 370 baaspunkti), ületades viimase kümnendi keskmise ligi üheksa korda. Iirimaa võimaliku maksejõuetuse vastu kindlustamise hind (CDS) kerkis kolmapäeva hommikul 400 000 dollarile kümne miljoni dollari suuruselt investeeringult.

Investorid kardavad, et pankade päästmine võib veelgi suurendada Iiri eelarvedefitsiiti, mis mullu küündis juba 14%-le SKPst.

Anglo Irish panga tükeldamiskava peab kinnitama Euroopa Liit. Nädala hakul arutas Brian Lenihan võimalikke lahendusi konkurentsivolinik Joaquin Almuniaga. "Minu silmis on pakutud lahendus positiivne, kuna võimalike konkurentsiprobleemide peale on paremini mõeldud," ütles Almunia.

Hetkel kuum