Sirje Rank • 30. september 2010 kell 9:48

Iiri eelarvedefitsiit 32% SKPst

Täna avalikustatud Iiri pankade päästmise kulud kergitavad Iiri eelarvedefitsiidi 2010. aastal pretsedenditule 32%-le SKPst.

Algselt oli defitsiidiks kavandatud 11,75%. Euroala norm on 3% SKPst, kirjutas Financial Times.

Täna andis Iiri valitsus teada uue rahasüsti suuruse Iiri vankuvatesse pankadesse, teatades ühtlasi enamusosaluse omandamisest riigi suuruselt teises pangas Allied Irish. Riigi osalus kasvab pangas enam kui 90%le.

2009. aastal riigistatud Anglo Irish panga päästmisekulud võivad küündida kuni 34 miljardile eurole. „Jah muidugi on need numbrid kohutavad, kuid 10 aasta jooksul saab nendega hakkama,“ ütles Iiri rahandusminister Brian Lenihan.

Lenihan juhtis tähelepanu, et intressid 34 miljardi euro pealt on aastas 1,7 miljardit eurot, võrreldes 19 miljardi euro suuruse Iiri eelarvedefitsiidiga. „Need numbrid tuleb panna konteksti. Meie kulude ja tulude vahel on väga suured käärid, mis ei tulene tingimata panganduskriisi kuludest,“ ütles Lenihan.

Samas möönis minister, et pankade päästmise arvatust kõrgemad kulud nõuavad eelarveplaanide muutmist, kui detsembris hakatakse vastu võtma Iiri 2011. aasta eelarvet.

Hetkel kuum