Romet Kreek • 4. oktoober 2010 kell 9:59

Taleb: Dubai on USAst paremas seisus

Raamatus "The Black Swans" ettenägematute sündmuste mõju üleilmsetele turgudele kirjeldanud Nassim Nicholas Taleb ütles, et Dubai majandus on parem USA omast, kuna võlaprobleemi saab kontrollida.

„Isegi kui te võtate näiteks hullemad arenevate turgude seast, näiteks Dubai, saate te aru, et Dubai on paremas seisus kui USA,“ ütles Taleb täna Bahreinis Manamas investeerimisfondide konverentsil esinedes. „Dubai on võtnud laenu, et panna hooned postkaartidele. Nad saavad selle peatada, kuid USA vajab laenu juba vaid selleks, et lihtsalt homme äride uksed avada. Seetõttu ei tunne ma end mugavalt USA peale mõeldes.“

„Dubai ei sõltu võlast, ta ei ole krooniline võlavõtja nagu USA, mis on alates 80ndatest kuhjanud võlgu,“ ütles endine tuletisinstrumentide kaupleja Taleb. „See ei ole suurepärane mudel, kuid parem kui USA, kuna nende võlaolukorda saab kontrollida paremini kui USAs.“

2008. aasta septembris enne Lehman Brothersi kokkukukkumist hoiatas Taleb, et pankurid on liiga sõltuvad tõenäosuste mudelitest ning ei näe potentsiaalseid ootamatuid katastroofe, kirjutas Bloomberg. Ta pani raamatule "The Black Swans" sellise pealkirja, kuna maailmas oli üldlevinud vaade, et luiged on vaid valget värvi, mis muutus 1697. aastal, kui Austraalias avastati mustad luiged.

Hetkel kuum