• Jaga lugu:

  Läti ehitajad mässavad 24kroonise tunnipalga pärast

  Kuna Läti ehitustöölised tõstsid 1,1-latise ehk 24,26kroonise tunnipalga pärast mässu, loobuvad ehitusfirmad juba võidetud pakkumiste täitmisest ning rida riigihankeid on toppama jäänud.

  Algul krabavad peatöövõtjad projekte ilma valikuta, pärast terroriseerivad alltöövõtjaid odavamat tööd tegema ja lõpuks lasevad kogu hanke õhku, öeldes, et vabandage, turuolukord muutus ja ehitusmaterjalid kallinesid, vahendas rus.db.lv ajalehe Vesti Segodnja intervjuud Läti ehitajate assotsiatsiooni juhi Viktor Purinsiga.
  Ehitusfirmad lasid hinna põhjendamatult alla, maksavad töötajaile ümbrikupalka, kauplevad tellijailt kärpeid ning ekspluateerivad talumatult väikeettevõtteid, mis parema valiku puudumisel võtavad vastu iga töö. Viimasel ajal on aga olukord muutunud ja ehitustöölised keelduvad 1,1-latise tunnipalgaga orjusest, rääkis ta.
  Mässu on tõstnud ka alltöövõtjad: töömaht olevat liiga suur ja raha jätkub vaid selleks, et materjal objektile vedada. Lisaks on riigikontroll üles ärganud.
  "Varem lahendati küsimus dumpingujuhtumitega lihtsalt," selgitas Purins. Hanke rahaga tehti valmis peamised tööd, kuid detailid, mille maksumus ulatub 30-40%ni objekti hinnast, vormistati lisatöödena ja ja juba teistsuguse hinnakirjaga. Seega sai ehitusfirma täiendava teenimisallika. Nüüd see skeem enam ei toimi ja ehitused kukuvad järjest läbi.
  Üks sellistest juhtumitest oli hiljuti Merko tütarfirmaga Merks, mis võitis ülikooli kliinilise haigla RAKUS renoveerimise hanke ja nõudis 700 000 latti juurde, aga kui seda ei saanud, kuid ehitama ei hakanudki. Teine suurematest skandaalidest on seotud Daugavpilsi koolide renoveerimisega.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Raadiohitid: investori kallis viga ja verelaskmine Hiinas
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva raadio kuulajaid kõige enam investeerimisõppetunnid ning kommentaarid värsketele majandusnäitajatele.
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva raadio kuulajaid kõige enam investeerimisõppetunnid ning kommentaarid värsketele majandusnäitajatele.
Nutikas andmete kasutamine avab uued võimalused
Igapäevaselt koguneb üha rohkem andmeid ning nendest on saanud üks väärtuslikumaid ressursse. Andmete kasutusvõimalused järjest laienevad ning üheks suunaks on kindlasti inimeste liikuvusmustrite analüüsimine ning selliste andmete tark kasutamine.
Igapäevaselt koguneb üha rohkem andmeid ning nendest on saanud üks väärtuslikumaid ressursse. Andmete kasutusvõimalused järjest laienevad ning üheks suunaks on kindlasti inimeste liikuvusmustrite analüüsimine ning selliste andmete tark kasutamine.