Raivo Sormunen • 17. november 2010 kell 9:43

General Motorsi IPO võib paisuda maailma suurimaks

Kui eile liikus meediasse jutt, et General Motorsi aktsiate esmaemissiooni hind tuleb esialgsest 14 protsenti kõrgem, siis täna räägitakse, et olemasolevad aktsionärid on nõus kallima hinnaga ka rohkem aktsiaid müüki paiskama.

Autogigandi aktsiate uus pakkumisvahemik on 26-29 dollari asemel 32-33 dollarit, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg. Lisaks võivad olemasolevad müüjad (USA rahandusministeerium, ametiühing United Auto Workers) lükata pakkumisele esialgse 365 miljoni aktsia asemel koguni 478 miljonit aktsiat, mis koos võimaliku ülejaotusega võib ulatuda kuni 550 miljoni aktsiani.

Seega võib General Motorsi IPO maht ulatuda kuni 18,2 miljardi dollarini (209 miljardi dollarini), mis jääb vaid veidi alla USA ajaloo suurimale Visa börsidebüüdile, mis toimus 2008. aasta märtsis ja mille maht ulatus 19,7 miljardini. Aga GMi võimalik pakutav aktsiate maht pole üldse kaugel ka kõigi aegade suurimast IPOst, mille käigus toodi eelmisel kvartalil Hongkongi börsile 22,1 miljardi dollari eest Agricultural Bank of China aktsiad.

Kui General Motorsi võimalikule 18,2 miljardilisele IPO mahule aga liita otsa nelja miljardi dollarine eelisaktsiate müük, võibki autogigandi aktsiaemissioonist tulla maailma ajaloo suurim IPO.

Hetkel kuum