Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Jaanus ja Mari Rahumägi varjatud rikkus

    Kas sel aastal mitmel korral Vahemere kaldal asuvas villas puhkust veetnud perekond Rahumägi on ka tegelikult luksusvilla omanikud või on tegemist kellegi kingitusega? Miks varjab riigikogu reformierakondlasest liige Jaanus Rahumägi seda heategijat, kes saatis talle suvel Kreetal sõitmiseks maasturi?
    Neile küsimustele vastuseid otsides selguvad huvitavad seosed, mis viitavad, et perekond Rahumägi on oluliselt jõukam, kui see Jaanus Rahumägi majanduslike huvide deklaratsioonist ilmneb. On põhjust arvata, et Rahumäed on seni oma ärihuvisid avalikkuse eest varjanud. Avalikustame täna üle aasta tehtud uurimistöö tulemused.
    "Päikest on?"
    "Sa ei taha teada...öösel 32, ilma sääskedeta."
    "Ära aja närvi :)"
    Selline vestlus toimub vahetult enne jaanipäeva Facebookis Reformierakonna kahe poliitiku vahel. Küsijaks on riigikogu liige Lauri Luik ning olukorrast sääserindel annab teada riigikogu kapo-komisjoni esimees Jaanus Rahumägi.
    Rahumägi on just jõudnud perega Kreeta saare põhjarannikule eelmisel aastal saadud villasse. See villa meeldib perekond Rahumägile. Kui poliitikutöö võimaldab võtta korraks aja maha, siis lendavad nad Kreetale.
    Kevadel tegi Jaanus Rahumägi koos naise Mariga sinna nädalapikkuse treti. Toona ootas teda lennujaamas enne väljalendu Kreeta pealinna Heraklioni Äripäeva kaamerameeskond. Soovisime reisiplaanide kohta uurida. Nende jagamisest Jaanus Rahumägi keeldus.
    "Aga meil on inimene Eestist"
    Mõned nädalad varem toimub telefonivestlus, kus küsija tunneb huvi Kreeta kinnisvara vastu. Vastuseid annab müügiesindaja, kelle kaubaks on luksusvillad Kreeta saare idaosas äsja valminud arenduses.
    "Kas seal on ostnud maja ka mõni inimene Baltimaadest, kes saaks oma arvamust mulle avaldada - kas teate kedagi? Eestist või Skandinaaviast?"
    "Eestist… Ei, ma ei mäleta, et meil kedagi Eestist oleks… Ah, meil üks on Eestist!"
    "Tõesti?"
    "Aga ma ei saa anda tema telefoninumbrit. Ma ei tea, kas ta tahaks, et teda segatakse. Aga meil on inimene Eestist. Ma arvan, et ta on poliitik, midagi sellist."
    "Samuti ostja?"
    "Ta ostis juba. Tal on villa juba aasta või poolteist."
    Müüja kiidab telefonis potentsiaalset ostjat etendavale ajakirjanikule oma kaupa. Ja õigesti teeb! See 25 villaga arendus asub otse Vahemere kaljusel kaldal. Märkamatuks jääda soovivale Äripäeva fotograafile on villades viibivate inimeste pildistamine tõeline katsumus.
    Hinnad eksklusiivses arenduses on seatud vastavalt kvaliteedile. Odavaim pakkumine on 11 miljonit krooni, mille eest saab soetada ühe magamistoaga maja. Suuremate villade eest küsitakse üle 15 miljoni krooni. Projekti vahendanud Suurbritannia kinnisvarafirma Aegean Blue Ltd juht John Batty on kodumaisele ajakirjandusele öelnud, et tegemist on ühe kallima arendusega Kreetal. "Ma tean veel ainult ühte arendust saarel, mis on sellest kallim," kinnitas ta 2008. aasta juulis.
    Ühes nendest kiidetud villadest veedabki oma päikeselised puhkused perekond Rahumägi, kelle maja hind võib jääda 12-15 miljoni krooni vahele. Nende naabriteks on britid, venelased ja šveitslased.
    Ja just seal on kahel korral käinud sel aastal ka Äripäeva ajakirjanikud. Rahumägi teadmata.
    Tegemist on eraldatud kompleksiga, mida piirab aed ja millel ranges toonis sisenemist keelavad sildid. Siin-seal salvestavad liikumist turvakaamerad. Võib vaid kujutleda, milline imeline vaade avaneb päikeseloojangu ajal majade mere poole avanevalt terrassilt või hoovis asuvast basseinist.
    Mitmele majale antakse veel viimast lihvi. Täiesti ootamatult seisab ühe villa ees aga mahakruvitava katusega auto, mille juures hakkab silma midagi tuttavlikku. Punast värvi Saab kannab Eesti numbrimärki 007 ESC. Registreerimismärgil olevad numbrid näivad viitavat omaniku Bondi-filmide lembusele. Tähekombinatsioon meenutab aga Jaanus Rahumägi poolt asutatud turvafirmat ESC. Just selline kabriolett-Saab on Mari Rahumägi lemmikauto. Paar aastat tagasi antud intervjuus rääkis Mari, et auto oli üllatuskingitus mehelt ja seisis Eestis suure osa ajast garaažis. "Pole midagi mõnusamat kui eestimaiste harvade päikeseliste ilmadega katus alla lasta, päikeseprill ninale pista ja lihtsalt sõitu nautida," õhkas ta.
    Eestis peavad poliitikud oma majanduslikud huvid ja varad deklareerima. Nii loodetakse vältida korruptsiooni.
    Jaanus Rahumägi esitatud majanduslike huvide deklaratsioonides Kreeta villat ei ole. Samuti ei leia me tõenäoliselt järgmisel aastal riigisaladustele ligi pääseva kapo-komisjoni juhi majanduslike huvide deklaratsioonist uhiuut Wrangler Jeepi, mis Äripäeva teise külaskäigu ajal seisab truult Saabi kõrval. Wrangler saabus juunis merekonteineriga Kreeta sadamasse, aga ka selle auto tegelik omanik ei ole Rahumägi.
    Villa olemasolu on osale Reformierakonna liikmetele hästi teada. Seda näitavad Facebooki vestlused.
    Peaminister Andrus Ansipi nõunik Arto Aas: "Puhkus merel ja mere ääres: Pärnu laht, Valgeranna & Kuressaare laht, Mändjala rand, Tagaranna ja Küdema laht. Päevitamise asemel kaater, jett ja wake. Ülimuslik. Ja vesi soojem kui Vahemeres:)"
    Jaanus Rahumägi: "No selles viimases pole ma kindel…"
    Aas: "Olgu, olgu. Ütleme siis nii, et vesi pole nii rõvedalt soolane kui seal sinu Vahemeres:)"
    Rahumägi: "Merest ei maksa juua, tuleb võtta kaatri külmikust Rathymno õlut ja vaadata melanhoolselt 25 meetri sügavuses ujuvaid kalu ja nad siis spinnaga kinni püüda."
    Kui ajakirjanik soovib riigikogus Rahumägiga Vahemere ja villa teemal rääkida, kasutab poliitik Toompeal erinevaid kabinette, et küsimustest pääseda. Hiljem Jaanus ja Mari Rahumägile kirjalikult saadetud küsimused sunnivad poliitikut palkama endale appi advokaat Andres Aaviku. Ta teatab, et Rahumägi suhtleb oma pere tulusid puudutaval teemal edasi advokaadi vahendusel.
    Kreeta villa pole saladuseks ka Eesti politseijuhtidele, kellel on riigikogu liikme lai elustiil tekitanud ammu küsimusi ja kes on sel teemal ka Rahumägiga eraviisiliselt vestelnud. Rahumägi on järelepärimiste peale kostnud, et tema perekonna äridel läheb hästi.
    Rahumägidega ametlikult seotud firmade aruannetes edukat äri ei paista. Põhjus peitub tõenäoliselt selles, et osa äritegevusest käib varjatult.
    "Rikas, see on maagiline sõna. Seda tuleb karta. Sest rikas on midagi põlastusväärse ja ebaausa vahepealset," kirjutab Kreetal puhkav Jaanus Rahumägi 13. juuli hilisel õhtutunnil Facebookis oma erakonnakaaslastele.
    Jaanus Rahumägi tõestab ilmekalt, kui mõttetu on poliitikutele ja kõrgetele riigiametnikele pandud majanduslike huvide deklareerimine.
    Rahumägi majanduslikest huvidest ja varalisest seisust ei saa avalikkus hoolimata deklareerimise kohustusest tegelikku ülevaadet.
    Kuigi Rahumägi kasutab puhkuse veetmiseks Kreetal asuvat villat ja sõidab saarel ringi Jeep Wrangleriga, siis seda vara ta deklareerima ei pea, sest need ei ole tema nimel. Samas keeldub ta ütlemast, kellele see vara kuulub. Avalikkuse jaoks on see aga oluline, sest mõjukat riigikogu erikomisjoni juhtiv poliitik võib oma saladuste tõttu olla kergesti manipuleeritav.
    Eestis poleks sugugi raske eramu omanikku välja selgitada. Tuleb kinnistusregistrist aadressi järgi otsida.
    Kreekas see nii lihtsalt ei lähe. Veebiregistrit alles luuakse ja Kreeta idaosa sellesse kantud ei ole. Tuleb palgata advokaat, kes piirkonna hüpoteegiregistris asuvatele vajalikele dokumentidele paberkandjal ligi pääseb. Nii ka Äripäev toimib. Meie palgatud kohalik advokaat näeb registrist Rahumägi kasutuses oleva villa omanike jälgi ajades aga kurja vaeva. Põhjus peitub selles, et registrist saab andmeid otsida kinnistut omava isiku nime järgi. Seetõttu saame küll teada, kellele villa ei kuulu, kuid ei saa esimese hooga teada, kellele see kuulub.
    Jaanuse ega abikaasa Mari või mõne teise Rahumägide lähikondse nimel seda kinnisvara registreeritud ei ole. Samuti ei kuulu see Rahumägi majanduslike huvide deklaratsioonis deklareeritud ettevõtetele.
    Villa ei kuulu ka varem varjatult Jaanus Rahumägi valimiskampaania rahastamisega vahele jäänud ettevõttele Verheyen. Kuid sellele ettevõttele kuulub maastur Jeep Wrangler, mis suvel merekonteineris Kreetale Rahumägi käsutusse transporditi.
    Tabasallu registreeritud ja kõnekeskuse teenust pakkuva Verheyeni omanik on belglane Eric J. Van De Wynkele. Selle firma tegevuskohaks on äriregistri andmetel olnud vahepeal Jaanus ja Mari Rahumägi Tabasalus asuv eramu. Ettevõtet juhib Rahumägide hea tuttav Henn Ruubel, keda teatakse rohkem küll suurärimees Marcel Vichmanni abilisena.
    Kuigi seadus keelab firmadel erakondade toetamise, siis oli Verheyen üks nendest ettevõtetest, mis tasus varjatult Jaanus Rahumägi 2007. aasta riigikogu valimiskampaania osa kulusid. Täpsemalt oli summa 424 000 krooni.
    Kreetal villa omaniku jälgi ajades satub Äripäev aga hoopis Eestis üllatava avastuseni, mis viitab, et Rahumägidel võib olla rohkem varjata kui ainult luksusvilla Kreetal.
    Tõenäoliselt on Rahumägide rikkuse allikaks olnud Mari Rahumägi varjatud osalus ettevõtluses. Avalikult Quelle Eesti tütarfirmat juhtinud ja praegu Halensi postimüügikataloogi tegevust Balti riikides koordineeriv Mari Rahumägi võis olla Catalouge-shopi nimelise firma osaline. See ettevõte esindab Eestis aga Quelle tõsisemat konkurenti Saksamaal - postimüügikataloogi Otto.
    Sellel varem osaliselt Mari Rahumägi emale kuulunud ja praegu omanikku varjaval ettevõttel on läinud väga hästi. Firma on kuulunud ka Äripäeva koostatavasse kiiresti arenevate ettevõtete ehk Gaselli TOPi. Firma müügitulu on üle 150 miljoni krooni ja aastatel 2006-2009 on omanikele määratud dividende kokku 9 miljonit krooni.
    Tabame Jaanus Rahumägi esmaspäeval, mõned minutid enne kella 11 riigikogus Reformierakonna fraktsiooni ukse juures koridoris. Just on lõppenud esmaspäevane fraktsiooni koosolek.
    Ajakirjanikke nähes Rahumägi ei peatu ja intervjuu temaga toimub n-ö käigu pealt.
    Tere päevast, härra Rahumägi! Äripäevast, tohib paar küsimust?
    Kirjutage kirjalikult.
    Miks?
    On kõigile selgem. Küsimus ja vastus.
    Tahan küsida Teie Kreeta saarel asuva luksvilla kohta. Millal Te selle ostsite?
    Mulle ei kuulu Kreetal ühtegi luksvillat.
    Kellele see kuulub?
    Ma ei oska isegi öelda, millisest asjast te räägite.
    (Peatume hetkeks trepimademel. Võtan välja foto, millel on villa ning selle ees seisev Eesti numbritega punane kabriolett-Saab, ja jätkan intervjuud).
    Tuleb see Teile tuttav ette?
    Jah.
    Elasite seal suvel?
    Ma elasin igal pool suvel, seal kaasa arvatud.
    Kelle villa see on?
    No, aga teie olete uuriv ajakirjanik.
    Sellepärast ma küsingi Teie käest, et kellele see kuulub.
    Uurige edasi.
    Teie ei soovi siis vastata?
    Ei.
    Miks?
    Miks ma peaksin?
    Sest Te olete avaliku elu tegelane ja mõjukas ametis olev poliitik.
    Aga kui see mulle ei kuulu, siis ma ei pea sellele vastama.
    Aga miks Te siis kasutate seda, mis tingimustel?
    Teate, ma kasutan igasuguseid asju oma elus. Autosid, majasid, lennukeid… laevu, millega ma sõidan ja kus ma käin, hotelle…
    Samamoodi ka seda luksvillat?
    Loomulikult, jah!
    Ja Te ei tea, kellele see kuulub?
    Ma tean, kellele see kuulub, aga ma ei vasta sellele, sest see kuulub minu perekonnale, mitte mulle isiklikult. Ja see on seotud minu perekonnaga. Mul on väga suur perekond, ma käin igal pool seal, kus on ka minu perekond, ja ma ei pea teile mitte midagi rohkem vastama.
    Deklareerima Te ei pea seda?
    Ma ei pea seda deklareerima ei praegu ega ka tulevikus mitte.
    Aga Te kinnitate, et see on Teiega seotud?
    See ei ole minuga seotud, see on minu perekonnaga seotud.
    Aga ikkagi ka Teiega seotud, Teie pere on ju Teiega seotud?
    Järeldage loomulikult ise, see on selles mõttes elementaarne.
    Mismoodi on osaühing Verheyen Teiega seotud?
    Minuga mitte mingil moel ei ole seotud.
    Aga miks Te kasutate Verheyenile kuuluvat džiipi?
    Milline on Verheyenile kuuluv džiip?
    Kreeta saarel asuv Jeep Wrangler.
    Selle kohta ma küll ei oska öelda.
    Ei tea sellest midagi?
    (Rahumägi jätab sellele küsimusele vastamata ja siseneb riigikogu nn kapo-komisjoni ruumidesse ning tõmbab enda järel ukse kinni. Paari minuti möödudes tuleb ta uuesti välja. Nägu läheb nalja täis, kui näeb ajakirjanikke teda endiselt ootamas.)
    Küsin veel, et…
    Mis te siis ootate (naerab), mida te veel küsite?
    Minu teada olete Verheyeni eest käinud ka Valgas asju ajamas?
    Mina! Teate, ma tahan öelda, et ma olen nii palju asju oma elus ajanud, kõikvõimalikke asju.
    On Teil…
    Kas teil on midagi sellist, mis oleks ebaseaduslik või mis oleks kahtlust äratav? Te panete seisu selliselt püsti, justkui oleks tegemist salapärase asjaga.
    Aga ei ole?
    Mis on salapärast?
    On Teil volitus Verheyeni esindamiseks?
    Mul ei ole mingisuguseid volitusi, ma esindan…ma ei oska öelda… rahvast. Ma esindan väga paljusid asju.
    On siis Teie perega seotud see Verheyen?
    Teate…, miks just see Verheyen teid väga huvitab? Milles nagu asi on?
    Te sõidate sellele firmale kuuluva autoga.
    Ei sõida, ma sõidan endale kuuluva džiibiga.
    Jeep Wrangleriga, mis on Kreeta saarel?
    Ma sõidan igasugu…, ma sõidan vahepeal oma tütre autoga ka, mida teie siin vahepeal väga niimoodi kirjutate, et tegemist on mingisuguse väga salapärase asjaga. Ma sõidan väga paljude autodega, oma naise autoga vahepeal ja väga paljude teiste autodega.
    Kaasa arvatud siis selle Verheyenile kuuluva džiibiga?
    Te panete selle seisu niimoodi püsti, justkui oleks tegemist mingi erakorralise sündmusega.
    Aga sõidate, kasutate seda autot?
    Ma sõidan…ma ütlen veel korra, ma ei tea, kellele kuuluvad alati need autod, millega ma sõidan.
    Kuidas see võimalik on?
    Aga miks ma…kas teie teate, kellele kuulub näiteks mingi sõiduauto, millega teie sõidate, mõnikord?
    Ikka tean.
    Mina küll ei tea alati.
    Et kõik on Teie arvates okei?
    Mis asi peaks siis teie arvates olema valesti? Kas tegemist on mingisuguse seaduserikkumise, mingisuguse… ma ei oska öelda… asjaga, mida peaks avalikustama?
    Loomulikult, avalikkust ju huvitab, kelle luksusvillasid ja kelle autosid kõrge poliitik kasutab.
    Ma ju vastasin teile seda. See maja, see on muidugi väga ilusti öeldud - luksvilla, see maja kuulub minu perekonnale. Kas selles on midagi halba? Mu abikaasa ja ma ise oleme ettevõtlusega seotud üheksakümnendate aastate algusest. Kas selles on midagi erakordset?
    See on üllatav ja sellepärast me küsime, kellele see kuulub. See ei ole avalikult teada.
    Mis on selles üllatavat, kui tänasel päeval töötab terve minu perekond, siis mis on selles üllatavat?
    On.
    Mis asi?
    Aga Te hiilite Verheyeni asjast kõrvale?
    Mul on selles mõttes väga raske kontekstist välja rebitud ühte asja kommenteerida.
    See on kas "jah" või "ei" vastus. Kas Te kasutasite Verheyenile kuuluvat džiipi või mitte?
    Ausalt öeldes, ma ei ole süvenenud, tõepoolest. Ma võin seda asja kontrollida.
    Kuidas see auto sinna sattus? Kuidas Te süvenenud ei ole?
    Ma pean minema õiguskomisjoni istungile, kus hakkame olulisi asju menetlema.
    See on ka oluline asi, mida ma küsin praegu.
    Ma omast arust vastasin kõigele juba.
    Teie arvates ei ole see oluline asi?
    Minu arvates, isiklikult ei ole. Kui te suudate kuidagipidi mingisse teise olukorda panna, siis võib-olla.
    Kuidas olete seotud Verheyeniga?
    Mina isiklikult ei olegi seotud.
    Miks Te siis sõidate selle autoga?
    Sellepärast, et kui mul on selline võimalus, siis ma sõidan sellega! Ega see ei ole ebaseaduslik.
    Rahumägi siseneb riigikogu õiguskomisjoni ruumidesse ja tõmbab ukse enda järel kinni.
    Saadame oma küsimused villa, autode ning Jaanus Rahumägi või Mari Rahumägi võimalike varjatud ärihuvide kohta kirjalikult mõlema e-postiaadressile.
    Sellele kirjale vastab teisipäeval juba advokaat Andres Aavik, kes teatab, et on Rahumägi esindaja.
    Meie küsimused võimalike varjatud ärihuvide ja vara kohta jäävadki vastuseta.
    Eile teatas Jaanus Rahumägi, et ostis 4000 euro eest 70 protsenti turvafirmast ESC, vahendas ERRi uudisteportaal.
    Tegelikult on õigem öelda, et Rahumägi otsustas osta tagasi osaluse talle veel selle aasta alguses kuulunud ettevõttes, mis asutati 2008. aasta kevadel. Asutajateks olid Ervin Kade ja Rahumägile kuuluv firma Kitevale. Osalused jagunesid alguses võrdselt. Selle aasta alguses sai aga ettevõtte omanikuks Henn Ruubel, kes on juhtinud ka Jaanus Rahumägi valimiskampaaniat varjatult rahastanud firmat Verheyen. Eile avalikuks tehtud tehinguga liikus see tagasihoidliku äritegevusega turvafirma tagasi Rahumägi omandusse.
    ESC müügitulu oli mullu natuke üle 100 000 krooni. Töötajaid ei olnud. Sellel aastal plaaniti majandusaasta aruande järgi alustada turvateenuste osutamist laevadele.
    1990. aastatel tegutses Jaanus Rahumägile kuuluv turvafirma Eesti Turvakeskuse AS (ESC). Firmal ei läinud majanduslikult kohe kuidagi, maksuvõlad kuhjusid ning pankrot oli ukse ees. 1997. aasta lõpu seisuga oli ettevõtte omakapital 3,2 miljoni krooniga miinuses. Päästerõngaks osutus rootslastele kuuluv Securitas Eesti AS.
    1998. aasta sügisel toimunud tehingu tulemusel omandas Securitas Rahumägilt Eesti Turvakeskuse aktsiad. Kohe maksti Rahumägile seitse miljonit krooni ning 1999. aasta esimesel poolel veel miljon krooni. Lisaks sai Rahumägi kokkuleppe järgi mitme aasta jooksul 50% valveosakonna kasumist. Kokku teenis Rahumägi selle ettevõtte müügist 12 miljoni krooni ringis.
    Pole teada, kuidas raha Rahumägile maksti. Kahtlusi tekitab, et tema nimi käis läbi ka nn Raivo Karult offshore-firmasid ostnute nimekirjast. Selle järgi omas Rahumägi Pointer Investment Inc-i. Rahumägi on ise seda eitanud, väites, et maksuamet on teda kontrollinud ning midagi seadusevastast pole leitud.
    Rahumägi on deklareerinud 3,3 miljoni krooni suuruse laenu salapäraselt eraisikult, kelle nime avalikkus ei tea ja Rahumägi avalikustada ei soovi. Varem oli laenu suurus koguni 5 miljonit krooni.
    Rahumägi on deklareerinud osaluse firmas Kitevale, mille põhitegevusala on investeerimine võlakirjadesse, väärtpaberitesse jms finantsvahenditesse. Lisaks on tal osalus OÜs Viitong Reisid, millest teine pool kuulub tema õele Maarika Toomelile.
    Saksamaal olid postimüügifirmad Quelle ja Otto suurimad konkurendid. Quelle tütarfirmat Eestis käivitanud Mari Rahumägi ja Riina Pajupuu konkureerisid aga siinsel turul Rahumägi emale ja Pajupuu 3aastasele tütrele kuulunud ettevõttega, mis tegeles Otto postimüügiga Eestis.
    Poolt Otto postimüügiga tegelevast OÜ Catalogue-shopist omab praegu Riina Pajupuu. Teise poole omanik peidab end advokaadibüroo Concordia abil. Varem kuulus see osalus Mari Rahumägi emale Leili Saarsele, kes kinkis oma osaluse advokaadibüroole Concordia.
    Leili Saarse kinnitab, et tal ei ole firmaga enam mitte vähimatki pistmist. Küsimusele, kellele see osalus aastate eest liikus, ta oma sõnul vastata ei saa. "Mina ei ole kompetentne seda teiega siin arutama. Ma ei oska teid praegu aidata selles küsimuses," ütleb ta.
    Riina Pajupuu sai omanikuks 2008. aastal. Varem kuulus osalus tema ja ettevõtte juhi Meelis Rebase tütrele Grete Rebasele. "See lihtsalt oli nii, nagu oli. Siin ei olegi mitte mingisugust põhjust. Ei tasu otsida mingit tonti siit tagant. Nii see oli," selgitab Pajupuu.
    Kes on aga teise poole omanik? "Te kindlasti vaatate äriregistrit ja seal on see kirjas," vastab Pajupuu küsimusele. OÜ Catalogue-shop teise omanikuna on seal kirjas OÜ Advokaadibüroo Concordia.
    Advokaadibüroo Concordia juhatuse liige Jaanus Mägi kinnitab, et nemad ennast omanikuks ei pea. "Ma saan teile öelda, et hoiame neid kliendi varana ja rohkem ma neid ei kommenteeriks. Andsime kliendile ka edasi, et kui ta tahab kuidagi avalikkuse ette tulla, ju ta otsib üles. Ei pea tõenäoliseks küll," ütleb ta.
    Catalogue-shop on möödunud aastatel ka dividende maksnud, kuid Concordia arvele need jõudnud ei ole.
    "Need on kliendi varad, need hoitakse eraldi. Kui on kliendikonto, kus kliendile laekuvad mingid rahad, siis ka sellest rahast saadav vili - nt kontole laekuv intress krediidiasutuses - ega see ei ole meie oma, vaid see tuleb maksta välja kliendile," sõnab Jaanus Mägi.
    Eile pärastlõunal saatis Mägi Äripäevale e-kirja, milles muu hulgas teatatakse: "Me ei saa loomulikult ka täna avaldada, kelle ülesandel me seda osa hoiame. Küll aga saame Teile täna Mari ja Jaanus Rahumägi palvel kinnitada, et me ei hoia ega ole hoidnud kõnealuse äriühingu osa ei Mari ega Jaanus Rahumägi ülesandel."
    Mari Rahumägi ei olnud nõus kohtuma ega ka vastama Äripäeva küsimustele. Ta ütles, et kui leht midagi kirjutab, siis kaalub ta kohtusse pöördumist.
    "Te olete mulle põhjustanud niisugust hingevalu ja ma sügavalt kaalun kohtusse pöördumist," teatas Mari Rahumägi ja lõpetas kõne.
    Aasta alguses omandas Saksamaal pankrotistunud Quelle Eesti osa Halensi ja Cellbesi kataloogikaubamajade omanik Rootsi firma Consortio Invest AB. Uue nimega firmat House of Brands OÜ jäi juhtima Mari Rahumägi. House of Brandsi emafirma Consortio Investi üks omanikke Paul Källenius pidi küsimuse kommenteerimiseks enne Rahumägile helistama. Mõne aja pärast temaga uuesti vesteldes kinnitas Källenius, et meie kahtlused ei vasta tõele. "Ma olen seda kontrollinud nii palju, kui see on võimalik ja ma saan öelda, et ta ma olen veendunud, et ta ei ole selle ettevõtte omanik," ütles ta.
    "Ei-ei, muidugi mitte," lisas ta vastuseks küsimusele, kas see oleks tema hinnangul aktsepteeritav, kui mõnel nende tütarfirma juhtidest oleks samaaegselt huvid ka konkurentide juures.
    Jaanus Rahumägi äripartner, OÜ Verheyen belglasest omanik Eric J. Van De Wynkele kinnitusel lubab ta Rahumägil kasutada oma firma autot, sest Rahumägi on tema hea sõber.
    Telefoniintervjuu Eric J. Van De Wynkelega.
    Mul on mõni küsimus Teie firma Verheyen kohta - saan aru, et Te investeerite Eestisse juba 2002. aastal?
    Jah, palju aega tagasi.
    Millega see firma tegeleb?
    Miks te seda teada tahate? See on hea ettevõte, mis töötab hästi. Mul on selle üle hea meel.
    Miks ma küsin - mul on informatsioon, et Eesti riigikogu liige Jaanus Rahumägi sõidab autoga, mis on selle ettevõtte omanduses.
    Ja teil on sellega probleem?
    Ei, mul isiklikult ei ole - aga tema kui avaliku elu tegelase kohta sooviks seda teada. Kas tunnete teda?
    Jah, tunnen teda väga hästi. Ta on mulle nagu vend. Teate, temasuguseid inimesi oleks Belgias vaja. Meil ei ole nii häid poliitikuid Belgias. Ta on väga aus inimene. Tal on palju omadusi, mida enamikel poliitikutel pole. Te peaksite tema üle uhkust tundma - ta on oma riigi jaoks palju teinud.
    Kas ta on Teie ettevõttega mingil moel seotud?
    Selle koha pealt mul kommentaare ei ole. Ta on mu parim sõber. Ta on mu vend.
    Ja kas ta maksab selle auto kasutamise eest renti? On üllatav, et sellise positsiooniga poliitikule antakse lihtsalt üks auto kasutada.
    Teate, elus ei ole kõik seotud rahaga. Ka sõprus tähendab palju. Ma peaks ta Belgiasse tooma, sest ka meil oleks häid poliitikuid vaja. Ta paneb Eesti maailma kaardile.
    Ehk on teil õigus.
    Ma tean, et valimised on Eestis tulemas - te tulistate oma parimat meest.
    Ma mitte ei tulista, vaid esitan küsimusi, mida avalikkus peaks teadma. Ta ise ei tahtnud midagi rääkida.
    Kui mul on kaks autot suvilas ja ta kasutab autot, siis milles probleem? Kui sõber tuleb külla. Kui teie tuleksite mulle külla, saaksite ka autot kasutada.
    Või kasutada suvilat?
    Ma ei räägi suvila kasutamisest, vaid üldiselt… Te ei pea sellest midagi muud välja lugema.
    Kuidas Te Eestisse tulite? Ma tean, et Teie ettevõte oli alguses registreeritud Jaanus Rahumägi koju.
    Ma olen juba pea 20 aastat Eestis.
    Mis alaga Te Belgias tegelete?
    Belgias oleme mitme ala peal - põhiliselt kinnisvara, finantseerimine, kindlustus.
    Ja Eestis tegeleb Teie firma põhiliselt telefonimüügiga?
    Kui tahate, saatke mulle SMS ja kui ma tulen Eestisse, võin anda teile intervjuu.
    Millal te tulete?
    Oleneb… Võib-olla detsembris või jaanuaris. Jaanusest peaksite hea artikli tegema. Te peaksite näitama avalikkusele, milline inimene ta on.
    Miks teie firmale kuulus Rannuti Kaubanduse?
    Puhas klienditöö, sellega minu roll puudus. See oli suhteliselt ammu. Ausalt öeldes ma rohkem sellest suurt ei mäletagi, see oli puhas asutamisteenus. Ma ei tea sellest ühingust tänase päevani rohkem midagi. Aga ma ei saa neid andmeid ka avaldada teile, see on see küsimus. Ja kui ma teile päris täpselt ütleks, siis ma valetaks teile.
    Ma ei mäleta tõesti. Aga ma ei saa seda ka öelda. See on sama, et mul on praegu seal ühingus ka üks firma üleval. Ma ei ole nüüd massiline riiulifirmade asutaja, aga mõnikord ma olen neid teinud. Mul ei ole nende (Rannuti Kaubanduse - toim) inimestega rohkem mingit kontakti olnud.
    Ma olen küll ilmselt kohtunud nendega, me oleme mingeid pabereid vahetanud, aga rohkem ma ei tea ka midagi.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Equinor maksab erakorralist dividendi ja ostab aktsiad tagasi
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Kohus jättis Merko vaidluses riigiga tühjade pihkudega
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.