Sirje Rank • 3. märts 2011 kell 11:48

Toidu hind lõi maailmas rekordi

Toidu hind maailmaturul lõi veebruaris uue rekordi, selgub ÜRO Toitlus- ja Põllumajandusorganisatsiooni FAO pressiteatest.

FAO toiduainete hinna indeks kerkis veebruaris veelgi kõrgemale 2008. aasta hinnatippudest, mis mitmes riigis toona rahutused vallandasid, vahendas agentuur Reuters. Indeks kerkis 236 punktile, mis märgib jaanuariga võrreldes 2,2% suurust tõusu.

FAO ökonomisti Abdolreza Abbassiani sõnul jäävad hinnad rekordtasemetele vähemalt seniks, kuni selgub, millised on väljavaated uue saagiga.

„Kuni meil pole selget pilti uue saagi kohta, mis tähendab ootamist vähemalt aprillini, ei ole kõrgetes hindades korrektsiooni oodata. Seda enam, et mängu on astunud ka nafta hind, mis hinnakõikumisi veelgi suurendab,“ ütles ta.

Nafta hind on Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika rahutuste tagajärjel kerkinud viimase kahe ja poole aasta kõrgeimale tasemele. Transpordikulude kasv kergitab toidu hinda, niisamuti kui otsesest vajadusest suuremate varude kuhjamine importivates riikides.

Hetkel kuum