Sirje Rank • 16. juuni 2011 kell 11:43

Sarkozy ärgitab Kreeka osas kompromissi leidma

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy kutsus Euroopa liidreid täna üles Kreeka võlakriisi osas kompromissi leidma, mis aitaks ühisraha eurot stabiliseerida.

„Ilma eurota ei ole Euroopat,“ ja „ilma Euroopata ei ole rahu,“ ütles Sarkozy, astudes välja euro kaitseks, mille tuleviku Kreeka ülisuur võlakoorem kahtluse alla on seadnud, vahendas Wall Street Journal.

„Ma kutsun kõiki üles ilmutama vajalikku vastutustundlikkust ja kompromissivalmidust, millele Euroopa on rajatud,“ ütles Sarkozy. „Me peame kaitsma oma ühist valuutat ja Euroopa institutsioone.“

Homme sõidab Sarkozy Berliini, et kohtuda Saksmaa kantsleri Angela Merkeliga, et Kreeka kriisi arutada. Saksamaa on teinud ettepaneku Kreeka võlad restruktureerida, Prantsusmaa koos Euroopa Keskpangaga hoiatavad, et seda võidakse lugeda euroala riigi pankrotiks, mis paneks vankuma kogu euroala.

„Mida me täna kõige enam vajame on ühtsus,“ ütles Sarkozy.

Eile hoiatas reitinguagentuur Moody’s, et võib Prantsusmaa kolme suurima panga reitingut Kreekaga seotud riskide pärast kärpida. Prantsusmaa pangad on Kreeka riigile ja erasektorile suurimad laenuandjad 65 miljardi dollariga. Prantsusmaa pangad on teatanud, et tuleksid Kreeka võlakohustuste võimaliku restruktureerimisega toime.

Hetkel kuum