• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Viirus ja paranoia niidavad elusid

  Arstide jaoks tundmatu viirus laastab ühes massipsühhoosiga uues põnevikus "Nakkus" maad ja nõuab järjest uusi ohvreid.
  Režissöör Steven Soderbergh on saanud valmis ulmefilmi, mille keskmes on maailma erinevais riikides tuhandeid inimohvreid nõudev viirus. Tapva tõve kõrval asuvad inimkonda õõnestama hirm ja massipsühhoos ehk inimeste tavaline reageering tundmatule, nagu võis täheldada aastate eest näiteks linnugripi leviku puhul.
  Kõik saab alguse Beth Emhofist (Gwyneth Paltrow), kes naaseb Hongkongi ärireisilt koju Minneapolisse. Oma kehva enesetunnet peab ta lennuväsimuseks, kuid kahjuks sureb ta kaks päeva hiljem kiirabihaiglas, kus arstid teda aidata ei suuda. Ta ei ole ainus.
  Peagi tekivad ka paljudel teistel samasugused kummalised sümptomid: köha ja palavik, seejärel krambid ja ajuverejooks, millele viimaks järgneb surm. Minneapolis, Chicago, London, Pariis, Tokyo ja Hongkong - ohvrite arv mitmekordistub kiiresti. Ühest saab neli, kuusteist, sada, tuhat jne. Nakkus ületab riigipiire ning levib kõige tavalisema ja igapäevasema inimkontakti kaudu. Puhkeb ülemaailmne pandeemia.
  Haiguste ennetamise ja kontrolli keskused USAs püüavad üha muteeruva haigustekitaja päritolu kindlaks määrata ning selle geneetilist koodi lahti murda. Tervishoiuringkondades käivad ka tulised vaidlused potentsiaalse vaktsiini ja selle valmistamise ümber.
  Samuti tuleb tegeleda paanika, paranoia ja hirmu mahasurumisega, sest need hakkavad juba rohkemgi kahju tekitama, kui viirus ise. Sellele ei aita kaasa aktivistist blogija (Jude Law), kes tuleb lagedale väidetega, et inimeste eest varjatakse tõde.
  Filmitegijate taotlus oli teha võimalikult realistlik film, mistõttu küsiti palju nõu spetsialistidelt. "Uurimustööd tehes ütlesid kõik teadlased, kellega sel teemal rääkisime, et selle stsenaariumi puhul pole küsimus mitte selles, kas, vaid millal see juhtub," mainis filmi stsenarist Scott Z. Burns portaalile MoviesOnline antud intervjuus ja muigas, sest kolm-neli kuud pärast filmi tegemise alustamist hakkas viirus H1N1 üle maailma kahju tegema, andes filmitegijatele võimaluse sellest kõigest ainest korjata.
  Režissöör Steven Soderbergh märkis, et filmi eesmärk pole mitte midagi muud, kui panna inimesi selle teema peale mõtlema.
  "Ma ise olen nüüd kõige selle suhtes tunduvalt teadlikum. Tore oli pärast filmi läbivaatust, kui saalis tuled põlema läksid, jälgida ligi 400 inimest, kes mõistsid, et nad istuvad kõrvuti terve hulga võõrastega ja et nad on puudutanud igasuguseid asju. Võis öelda, et nad ei olnud õnnelikud," selgitas Soderbergh.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ragmar Saksing: väetame roheidud viljakaks, mitte abituks ülalpeetavaks
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Heade tulemuste hooaeg jätkub: S&P tõusis viiendat päeva järjest
Heade majandustulemuste tõukel liikus S&P 500 aktsiaindeks täna viiendat päeva järjest kõrgemale, tõustes 0,74% ja jäädes vaid poole protsendi kaugusele rekordist.
Heade majandustulemuste tõukel liikus S&P 500 aktsiaindeks täna viiendat päeva järjest kõrgemale, tõustes 0,74% ja jäädes vaid poole protsendi kaugusele rekordist.
Piletilevi ostis Leedu konkurendi
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uusi sanktsioone
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.