Viirus ja paranoia niidavad elusid

Signe Sillasoo 30. september 2011, 00:00

Arstide jaoks tundmatu viirus laastab ühes massipsühhoosiga uues põnevikus "Nakkus" maad ja nõuab järjest uusi ohvreid.

Režissöör Steven Soderbergh on saanud valmis ulmefilmi, mille keskmes on maailma erinevais riikides tuhandeid inimohvreid nõudev viirus. Tapva tõve kõrval asuvad inimkonda õõnestama hirm ja massipsühhoos ehk inimeste tavaline reageering tundmatule, nagu võis täheldada aastate eest näiteks linnugripi leviku puhul.

Kõik saab alguse Beth Emhofist (Gwyneth Paltrow), kes naaseb Hongkongi ärireisilt koju Minneapolisse. Oma kehva enesetunnet peab ta lennuväsimuseks, kuid kahjuks sureb ta kaks päeva hiljem kiirabihaiglas, kus arstid teda aidata ei suuda. Ta ei ole ainus.

Peagi tekivad ka paljudel teistel samasugused kummalised sümptomid: köha ja palavik, seejärel krambid ja ajuverejooks, millele viimaks järgneb surm. Minneapolis, Chicago, London, Pariis, Tokyo ja Hongkong - ohvrite arv mitmekordistub kiiresti. Ühest saab neli, kuusteist, sada, tuhat jne. Nakkus ületab riigipiire ning levib kõige tavalisema ja igapäevasema inimkontakti kaudu. Puhkeb ülemaailmne pandeemia.

Haiguste ennetamise ja kontrolli keskused USAs püüavad üha muteeruva haigustekitaja päritolu kindlaks määrata ning selle geneetilist koodi lahti murda. Tervishoiuringkondades käivad ka tulised vaidlused potentsiaalse vaktsiini ja selle valmistamise ümber.

Samuti tuleb tegeleda paanika, paranoia ja hirmu mahasurumisega, sest need hakkavad juba rohkemgi kahju tekitama, kui viirus ise. Sellele ei aita kaasa aktivistist blogija (Jude Law), kes tuleb lagedale väidetega, et inimeste eest varjatakse tõde.

Filmitegijate taotlus oli teha võimalikult realistlik film, mistõttu küsiti palju nõu spetsialistidelt. "Uurimustööd tehes ütlesid kõik teadlased, kellega sel teemal rääkisime, et selle stsenaariumi puhul pole küsimus mitte selles, kas, vaid millal see juhtub," mainis filmi stsenarist Scott Z. Burns portaalile MoviesOnline antud intervjuus ja muigas, sest kolm-neli kuud pärast filmi tegemise alustamist hakkas viirus H1N1 üle maailma kahju tegema, andes filmitegijatele võimaluse sellest kõigest ainest korjata.

Režissöör Steven Soderbergh märkis, et filmi eesmärk pole mitte midagi muud, kui panna inimesi selle teema peale mõtlema.

"Ma ise olen nüüd kõige selle suhtes tunduvalt teadlikum. Tore oli pärast filmi läbivaatust, kui saalis tuled põlema läksid, jälgida ligi 400 inimest, kes mõistsid, et nad istuvad kõrvuti terve hulga võõrastega ja et nad on puudutanud igasuguseid asju. Võis öelda, et nad ei olnud õnnelikud," selgitas Soderbergh.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing