Sirje Rank • 3. oktoober 2011 kell 7:37

Kreeka: me ei suuda kärpida

Kreeka valitsus tunnistas erakorralisel kabinetinõupidamisel, et ei suuda täita algselt Euroopa Liidu ja IMFiga kokku lepitud eelarvedefitsiidi kärpeplaani.

Samas liiguti edasi uute kokkuhoiumeetmetega, mis näevad ette tuhandete avaliku sektori töötajate koondamisi.

Tänavu jääb Kreeka eelarvedefitsiit 8,5% tasemele SKPst algselt kokku lepitud 7,6 asemel, mis teeb rahas 18,69 mld eurot. Eile valitsuse istungil kinnitatud tuleva aasta eelarve visandab defitsiiti algselt plaanitud 6,5% asemel 6,8% tasemel SKPst (14,65 mld eurot).

Suurem defitsiit ei tule üllatusena – kolmandat aastat languses Kreeka majandus kahaneb tänavu algselt prognoositud 3,9% asemel 5,5% ning tuleval aastal veel 2%.

Kokku kinnitas Kreeka valitsus eile uusi kokkuhoiumeetmeid agentuuri Bloomberg andmeil 6,6 miljardi euro väärtuses, et eelarvedefitsiit kontrolli alla saada ja kindlustada järgmine väljamakse läinud aastal Kreekale eraldatud abilaenust. Ilma selle kaheksa miljardi eurota saab Kreeka valitsusel kuu keskel raha otsa.

Läbirääkimised troika ehk IMFi, Euroopa Komisjoni ja Euroopa Keskpanga inspektoritega – kes kiitsid tuleva aasta eelarvekava heaks –, lõppesid laupäeva hilisõhtul. Täna arutavad Kreeka kokkuhoiplaane Luksemburgis kogunevad euroala rahandusministrid. Otsuse Kreeka järgmise laenuosa väljamaksmise kohta teevad rahandusministrid erakorralisel kohtumisel 13. oktoobril.

Ajalehe Wall Street Journal andmeil plaanib Kreeka valitsus uute kokkuhoiumeetmete raames 30 000 avaliku sektori töötaja arvamist tööjõureservi alandatud palgaga, millest järgmine samm on koondamine. Juba tuleval aastal peaks see kokkuhoidu andma 300 miljonit eurot ning on esimene samm kavast kärpida avalikust sektorist 2015. aastaks 100 000 töökohta.

Samuti on meetmete seas avaliku sektori palgakärped kuni 40%, pensionite vähendamine, maksuvaba miinimumi läve alandamine, riigivara erastamine 50 mld euro väärtuses, hasartmängude turu avamine, mis hakkaks riigile tooma tulu litsentside müügist ning mängutulust jne.

Eelarvekava järgi on Kreeka eelarve primaarne ülejääk (enne laenuintresse) tuleval aastal 3,2 miljardit eurot ehk 1,5% SKPst.

Täna esitab Kreeka valitsus uue kärpekava ja tuleva aasta eelnõu parlamendile, mis peaks meetmed kinnitama selle kuu lõpuks.

Samal ajal kasvab vastuseis uutele kokkuhoimeetmetele nii avalikkuses kui Kreeka valitsevate sotside ridades, kellel on parlamendis vaid neljakohaline enamus. Streigid on Kreekas viimastel nädalatel olnud pea igapäevane nähtus – täna on tööseisakus transporditöötajad. Kolmapäeval plaanivad avaliku sektori ametiühingud korraldada üleriigilise streigi ning järgmist suurstreiki on oodata juba 19. oktoobril.

Hetkel kuum