Sirje Rank • 4. oktoober 2011 kell 7:29

Soome Kreeka tagatistega rahul

Soome rahandusminister Jutta Urpilainen oli eile pärast seitse tundi väldanud euroala rahandusministrite kohtumist väsinud, kuid õnnelik – Soome tagatistes Kreeka abipaketis osalemise eest jõuti lõpuks kokkuleppele.

"Soome sai head tagatised. Olen saavutatud tulemusega väga rahul," ütles Urpilainen pärast kohtumise lõppu Kauppalehti teatel.

Kõik riigid võivad Kreeka abipaketes osalemise eest saada tagatise, kuid real tingimustel. Nii tuleb näiteks kohe täies mahus ära maksta osamakse euroala püsiva kriisihaldusmehhanismi ESM kapitali, milleks teistel riikidel on viis aastat aega. Soomele tähendab see korraga 1,4 miljardi euro suurust sissemakset.

Niisamuti tuleb tagatised saanud riigil leppida väiksema osaga euroala ajutise päästemehhanismi EFSF laenudelt teenitud tuludest. "Me ei loobu tegelikult millestki, sest neid tulusid ei tule," ütles Urpilainen.

Kolmandaks saab pankroti korral tagatised lunastada alles 15-30 aasta pikkuses perspektiivis. Ning tagatised saab vaid viiendikule riigi enda antud tagatistest EFSFis.

Urpilaineni sõnul saab Soome Kreekalt 880 miljoni euro suuruse tagatise.

Eurogrupi juhi Jean-Claude Junckeri sõnul eile tagatistele teisi tahtjaid ei olnud.

Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn ütles, et on valmis EFSFi juhile Klaus Reglingile lahenduse leidmise eest andma Nobeli majandus- või vähemalt rahupreemia.

Hetkel kuum