12. oktoober 2011 kell 7:14

Slovakkia hääletas EFSFi vastu

Slovakkia parlament hääletas maha EFSFi laiendamise. Ühtlasi tähendas see lõppu praegusele valitsusele. Nüüd on oodata teist hääletust, kus EFSF siiski tõenäoliselt läbi läheb.

Slovakkia on esimene ja ainus euroala riik, mis EFSFi laienemise esialgu peatas. Kuna peaminister oli sidunud hääletuse usaldusküsimusega, siis tähendab see praeguse valitsuskoalitsiooni lõppu.

Slovakkia seaduste kohaselt võib rahvusvaheliste lepete puhul hääletust korrata ning see võib toimuda juba sel nädalal. Võimalus, et teisel korral vajalik häälteenamus kokku tuleb, on suur. Nimelt on sotsiaaldemokraadist opositsiooniliider ja ekspeaminister Robert Fico lubanud, et tema partei hääletab EFSFi poolt tingimusel, et praegune valitsus tagasi astub. See tingimus on nüüd täidetud.

Eile hääletas ainult 55 saadikut 150st päästefondi laiendamise poolt. Vaja oleks olnud aga vähemalt 76 poolthäält.  Negatiivne hääletustulemus oli ootuspärane, kuna eurokriitiline koalitsioonipartner SaS eesotsas Richard Sulikuga oli varem teatanud, et hääletusel ei osale.

EFSF saab jõustuda ainult siis kui kõik 17 euroala riiki selle heaks kiidavad. Slovakkia on viimane riik, kes seda veel teinud ei ole. Euroala valitsusjuhid otsustasid juulis, et EFSFi mahtu suurendatakse 440 miljardile eurole.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum