Raivo Sormunen • 12. oktoober 2011 kell 12:08

Miinusest plussi

Euroopa börsid on vaatamata hommikusele negatiivsusele keeranud päeva peale mõõdukasse plussi ja jõudnud viimase viie nädala kõrgeima tasemeni.

Kui päeva alguses muretsesid börsid USA suurima alumiiniumitootja Alcoa nõrkade kolmanda kvartali tulemuste pärast ja Slovakkia pärast, mis hääletas eile esimeses voorus maha Euroopa päästefondi EFSFi laiendamise, siis nüüd otsitakse uudistest juba positiivseid märke.

Slovakkia peaministri Iveta Radicova laiali minev valitsus peab läbirääkimisi koalitsiooniga, et leida kiire ja positiivne lahendus EFSFile teisel hääletusel. Turgudel loodetakse, et lähipäevadel võib ka viimane ehk 17. euroriik EFSFi laienemiskava oma parlamendis vastu võtta.

"Turud ootavad siiani selgelt laiahaardelist plaani, mis paneks võlakriisi ohjesse. Slovakkia "jah" võib kohe tulla, aga siiski see näitab, kuivõrd raske võib olla 17 eurotsooni liikmesriigi hulgas demokraatlike otsustusprotsesside läbiviimine," märkis uudisteagentuurile Reuters BNP Paribas Fortis Global Marketsi peaaanalüütik Philippe Gijsels.

Kuigi tõus on laiaulatuslik, teevad täna eriti ilma kaevandusfirmad, kuna Londoni börsi poolt jälgitavad vase laovarud on hakanud näitama Aasia kasvava nõudluse toel langust. Vase hinna 2%se tõusu saatel on teist samapalju kerkinud keskmiselt ka Euroopa kaevandussektori aktsiaid.

Lisaks on Euroopa turge positiivselt mõjutanud Euroopa Liidu tööstustoodangu number, mis näitas tänu Prantsusmaale ja Portugalile augustis ootamatult tõusu.

Euroopa raskekaallasi jälgiv EuroStoxx50 aktsiaindeks, mis alustas päeva ligi protsendise langusega, on jõudnud 1,5% plussi, tasemeni 2349,53 punkti.

Hetkel kuum