IMF: Hiinas paisub krediidimull

Katri Soe-Surén 15. november 2011, 12:42

Rahvusvahelise Valuutafondi värskelt avaldatud raport ütleb, et Hiinat ähvardab krediidimull, milleks kohalikud pangad valmis ei ole.

Kuigi Hiina on teinud suuri edusamme, sisaldab sealne finantssektor mitmeid riske, kirjutab IMF täna avaldatud raportis. Nii on näiteks liiga palju ja kiiresti suurenenud laenude väljastamine. Laenubuum levib ka väljaspool pangasektorit, kohati on laenuintressid kerkinud 100 protsendile ja üle selle. Lakke on tõusnud ka kinnisvarahinnad.

See kõik ohustab IMFi hinnangul Hiina pangandussektorit. IMF kutsub valitsust üles finantssektorit kiiresti stabiliseerima. Äripangad ei ole valmis selleks, kui peaksid korraga aktiveeruma mitu riskifaktorit kinnisvara-, laenu- ja valuutaturgudel. „On kasvavad süsteemsed riskid, mille vastu tuleb võidelda,“ on kirjas IMFi raportis.

IMF soovitab Hiinal liberaliseerida finantsturud. Investorid, äripangad ja keskpank peaksid muutuma valitsusest sõltumatumaks ning majandus omakorda sõltumatumaks ekspordist.Selleks tuleb suurendada sisenõudlust. Kokku on IMFil Hiinale 29 soovitust. Raport põhineb 17 Hiina pangale tehtud stressitestil.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. November 2011, 12:43
Otsi:

Ava täpsem otsing