Kadrin Karner • 2. detsember 2011 kell 7:32

Europarlament keelab liikmetel kallite kingituste vastuvõtmise

Tänavukevadine altkäemaksu skandaal sundis Euroopa Parlamenti muutma senist korda – edaspidi tuleb saadikutel üles lugeda kogu oma teenistus, samuti on neil keelatud vastu võtta 150 eurost kallimaid kingitusi.

Eile võeti Euroopa Parlamendis vastu uus kord, mille kohaselt peavad saadikud deklareerima mistahes parlamendivälise tegevuse ning selle eest saadava tasu, kirjutas Postimees. Uus kord käsib saadikul keelduda kingitusest, mille väärtus on suurem kui 150 eurot, ka tuleb saadikutel üles lugeda kõik oma ametikohad kolm aastat enne Brüsselisse minekut.

Eesti eurosaadiku Siiri Oviiri sõnul aitab uus kord saadikuid majanduslike huvide deklaratsiooni täitmisel.

Ühing Korruptsioonivaba Eesti teatas eilsel korruptsioonitajumise indeksi tutvustamisel, et ka riigikogul võiks olla oma eetikakoodeks. Lisaks oleks nende arvates vaja ka selgelt määratleda lobi tegemise reeglid.

Teine Eesti eurosaadik Indrek Tarand ütles Postimehele, et Eesti ei vaja niivõrd kingituste deklareemise korda, kuivõrd on parteidel narkootiline sõltuvus riigilt saadavast rahast.

Hetkel kuum