• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Korruptsioonivaba Eesti: poliitikuile vaja eetikakoodeksit

  Mittetulundusühingu Korruptsioonivaba Eesti juhatuse teatel vajavad Eesti poliitikud eetikakoodeksit.

  Nn elamislubade skandaali asjaolusid on ühingu kinnitusel vaja täiendavat selgitada ja seda eelkõige küsimuses, milline on olnud poliitikute roll ettevõtluse eesmärgil Eesti elamisluba taotlenud isikutele elamislubade väljastamisel.
  Kui leiaks kinnitust fakt, et sisserände piirarvu jaotamist siseministri poolt või konkreetsetele isikutele elamisloa väljastamise otsustamist politsei- ja piirivalveameti ametnike poolt on mõjutanud riigikogu liikmed oma ärihuvidest lähtuvalt, oleks see väga tõsine poliitilise korruptsiooni ilming ning ühtlasi tegu, mille asjaolud tuleb välja selgitada kriminaalmenetluse raames, teatas ühing.
  Samuti on skandaali valguses vajalik küsida, kas elamislubade väljastamise kord ja vastav menetlus politsei- ja piirivalveametis on piisavalt tõhus avaliku huvi kaitsmisel ning kui mitte, siis kas poliitikud on enda ärihuvides ära kasutanud lünki seadusandluses või puudujääke nende täitmisel.
  Avalikkuse õiglustunne nõuab, et kui riigikogu liikmele saab teatavaks mõne seaduse mittesihipärase kasutamise võimalus, siis tehakse vastava seaduse muutmise ettepanek, mitte ei hakata seda võimalust enda ärihuve silmas pidades ära kasutama.
  Ühingu juhatuse teatel on vaja riigikogu liikmete eetikakoodeksit, mis muuhulgas sätestaks piirid, mille raames on lubatud lobitöö seaduste menetlemisel. Ilmselgelt ei peaks lobitöö olema lubatav seal, kus isiklikud huvid seatakse kõrgemale üldistest avalikest huvidest.
  Ühingu juhatus loodab, et antud juhtum leiab põhjalikku käsitlust mitte ainult konkreetsete poliitikutega seotud erakonnas, vaid kõigis parteides ja ühiskonnas laiemalt, et saavutada üheselt tauniv hoiak võimalike huvide konfliktide või mõjuvõimuga kauplemise suhtes.
  Samal ajal on oluline hoiduda puudulike faktide alusel konkreetsete isikute süüdistamisest poliitilises korruptsioonis – õigusriigi põhimõtete kohaselt saab selliseid hinnanguid anda vaid pärast kõigi asjaolude põhjalikku analüüsi.
  Korruptsioonivaba Eesti on mittetulundusühing, mille eesmärgiks on korruptsiooni vastu võitlemine ning läbipaistvuse suurendamine ühiskonnas. Alates 2000. aastast täidab ühing rahvusvahelise korruptsioonivastase liikumise Transparency International esindaja rolli Eestis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Eramajade energiatõhususe toetusest: vaid euro elaniku kohta ei peatanud verejooksu
Poliitikutelt on hädasti vaja pikka plaani Eesti väikeelamu omanike toetamisel majade energiatõhusaks muutmisel. See 1 euro iga Eesti elaniku kohta, mis kevadel Kredexi kaudu välja jagati, kadus ju loetud tundidega, kirjutab Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi ringmajanduse valdkonna juht Kadi Kenk.
Poliitikutelt on hädasti vaja pikka plaani Eesti väikeelamu omanike toetamisel majade energiatõhusaks muutmisel. See 1 euro iga Eesti elaniku kohta, mis kevadel Kredexi kaudu välja jagati, kadus ju loetud tundidega, kirjutab Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi ringmajanduse valdkonna juht Kadi Kenk.
Aasia aktsiaturud taastusid võimsalt Evergrande aktsia +23%
Aasia aktsiaturud olid neljapäeval tõusmas, sest pankrotiohus arendaja Evergrande kohta ilmus positiivseid uudiseid. Dollar püsis aga kuu kõrgeimal tasemel ning Föderaalreserv võttis eilsel kohtumisel karmima tooni, vahendab Reuters.
Aasia aktsiaturud olid neljapäeval tõusmas, sest pankrotiohus arendaja Evergrande kohta ilmus positiivseid uudiseid. Dollar püsis aga kuu kõrgeimal tasemel ning Föderaalreserv võttis eilsel kohtumisel karmima tooni, vahendab Reuters.
Põllumehe kaubamaja otsib tegevjuhti
OÜ SE Tehnikakeskus pakub oma e-poes Põllumehe Kaubamaja laia tootevalikut põllu- ja aiatöödele. Ettevõte, mis kuulub rahvusvahelisse kontserni Kramp Groep B.V ja mille eelmise aasta käive oli üle 3,5 miljoni euro, ootab oma Pärnumaal asuva filiaali arengut juhtima tegevjuhti/juhatuse liiget.
OÜ SE Tehnikakeskus pakub oma e-poes Põllumehe Kaubamaja laia tootevalikut põllu- ja aiatöödele. Ettevõte, mis kuulub rahvusvahelisse kontserni Kramp Groep B.V ja mille eelmise aasta käive oli üle 3,5 miljoni euro, ootab oma Pärnumaal asuva filiaali arengut juhtima tegevjuhti/juhatuse liiget.
Kaja Kallas: rohepööre on sama pöördeline otsus kui tööstusrevolutsioon 18. sajandil
Traditsiooniliselt avas Äriplaani konverentsi ettekanded oma kõnega peaminister Kaja Kallas. Kuigi Andrus Ansip andis omal ajal konkreetse pika plaani kõigile: "viie rikkaima Euroopa riigi sekka," siis Kaja Kallas niimoodi numbrilisele mõõdikule ei rõhu.
Traditsiooniliselt avas Äriplaani konverentsi ettekanded oma kõnega peaminister Kaja Kallas. Kuigi Andrus Ansip andis omal ajal konkreetse pika plaani kõigile: "viie rikkaima Euroopa riigi sekka," siis Kaja Kallas niimoodi numbrilisele mõõdikule ei rõhu.