12. detsember 2011 kell 7:44

Schäuble: uks on avatud Suurbritanniale

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble ei kaota lootust, et Suurbritannia võiks veel kõigele vaatamata siiski liituda ELi aluslepete reformiga.

„Ma loodan, et britid tulevad lahtisest uksest sisse,“ vahendab Reuters eile Schäuble poolt telekanalile ARD öeldut. ELi lepingute muutused tulevad sellised, et neid on igal hetkel võimalik integreerida Euroopa aluslepetega, peaks Suurbritannia valmis olema nendega kaasa minema. Saksamaa sooviks, et Suurbritannia jääks Euroopa Liidus aktiivselt tegevaks. Vaatamata brittide keeldumisest viimasel Ülemkogul ELi aluslepingute muutusest ei ole Euroopa Schäuble sõnul lõhenenud.

Viimasel Ülemkogul vastuvõetud otsused tuleb Schäuble sõnul kiiremas korras ellu viia, et taastada finantsturgude usaldus. Fiskaalunioon ei veena finantsturgusud Schäuble sõnul küll mitte just üleöö, kuid siiski suhteliselt kiiresti.

Läinud reedel leppisid ELi liikmesriigid tippkohtumisel kokku sõlmida märtsikuuks Lissaboni leppe kõrvale uus pakt, mis näeb ette karmimad eelarvereeglid ning tihedama majanduspoliitilise koostöö. Paktiga plaanivad lisaks 17 euroala riigile liituda ka 9 euroalasse mittekuuluvat liikmesriiki, ainsaks erandiks on Suurbritannia. Nüüd spekuleeritakse palju selle üle, et riik võib peagi ka Euroopa Liidust hoopis välja astuda.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum