Alyona Stadnik • 2. mai 2012 kell 11:05

Ansip: anname põlevkivi liiga odavalt ära

Peaminister Andrus Ansip rääkis, et põlevkivist õlitootmist peaks kõrgemalt maksustama, sest õli tootmine on mitu korda kasumlikum kui energia tootmine.

"Anname küll liiga odavalt ära. Põlevkivist elektrienergia ja õli tootmisel tekivad saasteained ja kõrvalproduktid, mis kahjustavad keskkonda. Praegusest ressursimaksust ei piisa selleks, et neid korvata," kommenteeris Ansip.

Ta lisas, et ressursimaksu suurendamine ei ole ainus võimalus ning kõikidele ressursimaksu suurendamine ühtemoodi võib viia mõne tegevuse kahjumisse. "Põlevkivi kasutatakse energia ja õli tootmiseks. Õlitootmine on hea kasumimarginaaliga, aga elektrienergia tootmine ei ole nii hea marginaaliga ning võib olla isegi kahjumlik," selgitas Ansip.

Ansipi sõnul on valitsusel ettepanek kehtestada õlitootmisele maks, mis sõltuks elektrienergia hinnast maailmaturul.

Hetkel kuum