Alyona Stadnik • 2. mai 2012 kell 10:11

Einstein: põlevkivile peaks kehtestama jäätmemaksu

Kunda Nordic Tsemendi juhi Meelis Einsteini sõnul ei ole põlevkivi ressurssimaksu tõstmine kõikidele põlevkivi kaevandajatele ja tarbijatele mõistlik.

"Põlevkivist tehakse nii palju erinevaid asju. Näiteks põlevkivist õli tootmine on kõige kasumlikum, aga seda ei saa võrrelda tsemendi tootmisega, kus me samamoodi põletame põlevkivi ning kasutame selle maksimaalselt ära ja kaduma ei lähe midagi," kommenteeris Einstein.

Ta lisas, et õlitootmisega kasutatakse ainult 15% põlevkivist ja ülejäänud läheb jäätmeteks." Peaks arvestama palju on jäätmete koormust keskkonnale. Ühtlane põlevkivi kaevandumistasu suurendamine kõikidele, see ei ole õiglane.Maksude tõstmistega peab olema ettevaatlik, ega meie maksud ei ole väga kaugel Euroopa keskmisest," sõnas Einstein.

Ta selgitas, et tsemendiäri ei ole sellise marginaaliga kui põlevkiviõlitootmine. "Seega ei ole see õiglane, kui me vaatame palju teenitakse näiteks põlevkiviõli tootmisega, ning paneme kõikidele põlevkivi kaevandatele ning tarbijatele maksu peale. Siis peaks ühelt poolt vaatama marginaali ja teiselt poolt seda, kui palju tekitatakse jäätmeid," lausus Einstein.

Riigikogu Demokraatide ühenduse liige Lembit Kaljuvee tegi ettepaneku tõsta ressursimaksu põlevkivilt 2 eurot tonni pealt, mis teeks kokku 40 miljonit eurot. Õpetajate palgatõusuks läheb vaja 38 miljonit eurot. See raha lahendaks ühe suurima sotsiaalse ebaõigluse Eesti riigis. "Olen kindel, et põlevkivi hinda tuleb tõsta, sest kuhu siis ühel riigil veel oleks mõttekas investeerida kui mitte haridusse," märgib Kaljuvee oma ettepanekus.

Hetkel kuum