Alyona Stadnik • 11. september 2012 kell 11:17

Töösturid: eksport Venemaale kasvagu

Lihatöösturid nendivad, et eksport Venemaale võiks veelgi kasvada. Sihtriik kerkis juulis Eesti olulisimaks ekspordipartneriks.

Veiselihatooteid eksportiv Saaremaa Lihatööstuse OÜ juhatuse esimees Kristjan Leedo märkis, et nende mahud ei ole Venemaa suunal suured, kuid tööd tehakse selle nimel, et mahud kasvaksid. "Meie mahud ei ole oluliselt kasvanud, oleme saatnud enam-vähem ühepalju. Me tooteid viime ja toodete piir on Venemaale alati lahti olnud, elusloomadega on piir praegu kinni," selgitas Leedo.

Tema hinnangul on see  positiivne, et Venemaa kasvas tänavu juulis esmakordselt pea kahekümne aasta jooksul Eesti tähtsaimaks ekspordipartneriks. "Eesti on kõige tähtsam,  üks suund on Euroopa ning Venemaa on väga tähtis ekspordipartner meie jaoks," lausus Leedo.

"Alates 21.märtsist ei ole saanud sinna sigu viia ja ei saa siiamaani. Praegu ei ole Venemaal selles mõttes midagi muutunud," lausus Tartu Agro AS juhatuse esimees Aavo Mölder. Tema sõnul läheb hetkel sealiha Lätti, Leetu ja Poola, kus on hinnad võrreldes Eestiga kõrgemad.

Mölder arvas, et pärast seda, kui Venemaa astub WTO-sse, siis olukord muutub, kuid see ei ole muutnud. "Venemaa on põllusaaduste osas tühi turg, kuhu tahavad kõik müüa, meid läänes ei oota keegi. Me oleme asupaigana õiges kohas ja elusloomade vedu on sinna võimalik, vähemalt Peterburi kanti, sest transport on ka tülikas ja kulukas. Ma usun, et Venemaal on küll poliitiliselt riskirohke, aga meil paremat võimalust ei ole," tõdes Mölder

Venemaa kasvas tänavu juulis esmakordselt pea kahekümne aasta jooksul Eesti tähtsaimaks ekspordipartneriks. Äripäev küsib ettevõtetelt, kas nende eksport Venemaa suunal on kasvanud.

 

 

Hetkel kuum