Ave Lepik • 15. oktoober 2012 kell 7:20

Paet: Venemaa peaks lõpetama elusloomade sisseveokeelu

Välisminister Urmas Paet ütles eile Luksemburgis Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel Venemaa välisministri Sergei Lavroviga, et Eesti soovib, et Venemaa rakendaks kõiki Maailma Kaubandusorganisatsiooni WTO põhimõtteid.

Paeti sõnul toetas Eesti Venemaa liitumist Maailma Kaubandusorganisatsiooniga ning WTO nõuete täitmine on oluline nii Euroopa Liidule kui Venemaale. „Oluline on diskrimineerivate piirangute lõpetamine. Seetõttu tuleks lõpetada näiteks elusloomade sisseveokeeld Euroopa Liidust, seal hulgas Eestist Venemaale,“ lausus Paet.

„See on Euroopa Liidule kaubandussuhetes Venemaaga probleem,“ lisas ta. „Samas on pärast Venemaa liitumist WTOga alanenud näiteks puidutollid."

Välisministrid arutasid ka Euroopa Liidu ja Venemaa uut raamlepingut. „Euroopa Liit soovib seda võimalikult laiaulatusliku ja detailsena,“ selgitas Eesti välisminister. „Ootame edasiminekut lepingu läbirääkimistega, kus oleksid esindatud samuti kaubanduse ja investeeringute valdkond ning mis oleks ühtlasi samm lähemale vabakaubandustsooni loomisele Euroopa Liidu ja Venemaa vahel,“ ütles ta.

Pikaajaline eesmärk suhetes Venemaaga on viisavabadus Euroopa Liidu ja Venemaa vahel. „Viisadialoogis kokkulepitud ühissammude ja tegevusmeetmete täielik elluviimine, sealhulgas piirijärjekordade vähendamine meie ühispiiril, loovad eelduse viisavabaduse läbirääkimiste alustamiseks,“ sõnas Paet.

Paeti sõnul ootab Euroopa Liit Venemaalt ka koostööd külmutatud konfliktide lahendamisel.

ELi ja Venemaa välisministrid arutasid ka Süüria kriisi ning Iraani olukorda.

 

Hetkel kuum