Ave Lepik • 26. oktoober 2012 kell 11:55

Ansip: valdav osa oste tehakse sulas

Miks suur osa reformierakondlasi hoiab kodus suurt hulka sularaha? Kuidas selgitab seda peaminister Andrus Ansip?

“Küsiksin vastu, kuigi see pole viisakas, et mis te arvate, kui suur on pangakaardiga makstud ostude osatähtsus võrrelduna sularahas makstud ostudega?” küsis Andrus Ansip täna Vikerraadio saates “Stuudios on peaminister”.

Ansip täpsustas, et vastuse saab sel nädalal avaldatud SEB ülevaatest. "Pangakaartidega makstud ostude summa on kaks korda väiksem,” jätkas Ansip ja lisas, et Lätis on see kolm ja Leedus isegi korda suurem. “See on illusioon, et arveldused toimuvad pangakaardiga. Valdav osa ostudest tehakse sularahas,” ütles peaminister. “Pärast seda, kui paljude inimeste pangasaladusse tungiti, ei suurene kindlasti tormiliselt nende inimeste osatähtsus, kes hakkavad kasutama pangakaarti.”

Samas tekib vastuolu, et paljud erakonnale sularaha annetanud partei liikmed on ka riigikogu liikmed, kes saavad palga pangaarvele. Miks peaks oma pangaarvelt sularaha välja võtma ja siis selle omakorda tagasi oma arvele kandma?

“Näiteks ühe riigikogu liikme puhul, kes ütles, et tal on neli pangakontot, ma arvan teadvat, et tal oli juba kümme aastat tagasi likviidseid vahendeid vähemalt 10 miljonit krooni. Tema aus vastus tunnistajana ütluste andmisel oli, et ta ei mäleta, miks ta mingi sularaha sissemakse tegi – ta teeb seda tihti," selgitas Ansip. "Kahtlusi on kerge külvata. Kui neid külvavad ajakirjanikud, siis pole selles midagi halba, kui aga õiguskaitseorganid, siis on see väga paha."

Ansip tõi ka näite, miks saab tema hinnangul Silver Meikarit valetajaks pidada. "Meikar valetas kindlasti. Küsimus on selles, mis asjas ta valetas," rääkis Ansip. "Kui Meikar ütleb, et ta ei mäleta, kas ta on saanud 20 000 krooni sularaha Kristen Michalilt või Kalev Lillolt, siis see on uskumatu. Kui tihti talle antakse siis 20 000 krooni, et ta sellist asja ei mäleta?"

Hetkel kuum