• OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • 11.11.12, 23:00

Hoiatus – netifirma tõmbab hajameelsed õnge

Ehkki alles suvel mõisteti tuhandeid ettevõtjaid lollitanud firma Directa süüdi pettuses ja firmal tuli tasuda kopsakas trahv, maandus augustis sarnast skeemi kasutav soomlaste 118finder Eesti turule. Ettevõtte tegutsemine on toonud tarbijakaitseametile ja kaubandus-tööstuskojale juba mitmeid pretensioone.
Interneti infokataloogi teenust pakkuva firma 118finder skeem sarnaneb Directa omaga. Soome internetifoorumites kurdavad ettevõtjad, et firma käitumine on parasiitlik ning sellest vabanemiseks on nad sunnitud palkama juriste. “Tahan hoiatada kõiki, kes firmaga 118finder kokku puutuvad,” kirjutab üks ohver. “Helistavad võimalikult ebasobival ajal, räägivad segaselt, täpsustavad ettevõtte andmeid ja kui kohe ei märka “ei” öelda, on arve laual. Ükski äraütlemine ei aita – mis tellitud, see tellitud. Seejärel algab ähvardamine. Saime alles advokaadi abil makse tühistada,” rääkis ta.
Sellise müüginipi ohvriks sattus Eestis OÜ All­trendo omanik, Mustamäel lastehoiuga tegeleva Trallitoa pidaja Andra Tetsov. “Firmast helistatakse ettevõtte telefonile ja öeldakse, et me kontrollime või uuendame teie firma andmeid ning kas te soovite lepingut sõlmida või pikendada? Kui ütlete “jah”, siis olete ettevõtte arust automaatselt sõlminud suulise lepingu ning üsna pea potsatab teie postkasti 90eurone arve. Kui te seda ära ei maksa, hakkab “võlaosakond” teid pommitama kordusarvetega, soovitab lugeda kodulehelt lepingutingimusi ja ähvardab inkassoga,” võtab ta firma ärimaneeri kokku.
Kasutatakse inimeste teadmatust. Lepingutingimusi telefonimüüja ei tutvusta, vaid need on üleval firma kodulehel. Seal on kirjas, et leping jõustub siis, kui “kliendi tellimuse andmed ja kliendi volitatud kontaktisiku andmed on süsteemi registreeritud ning ettevõtte poolt telefoni teel tehtud turustamise kaudu jõustub tellimusleping suuliselt”.
Tetsov ütleb, et telefonikõnele vastas tema ema, kes ütles telefonimüüjale, et saatke oma pakkumine ja siis otsustame. Kuid üsna pea sai firma 108­eurose sertifikaadi ja arve, mis tuli tasuda nädala jooksul. Nüüd sekkus Tetsovi firmale info- ja meediateenust pakkuv MultiMeedium OÜ, kes tegi firmasse kirjaliku järelepärimise. “Kummaline, et firma kodulehel pole üleval ühtegi telefoninumbrit, rääkimata töötajate nimedest,” ütleb Tetsov.
Vastust sellele päringule ega ka järgmisele kahele ei tulnud. Küll tulid oktoobri lõpus ja novembri alguses kaks meeldetuletus-arvet, pärast mida kaevas MultiMeediumi juhtiv nõustaja Nelly Vahtramaa välja 118finderi telefoninumbri ja rääkis ühe naisterahvaga, kes väitis järjekindlalt, et nende firma telefonimüüja rääkis ettevõtte juhiga, nii saigi leping sõlmitud ja “see on firmasisene probleem, et keegi töötaja mängib Andra Tet­sovit”.  Nende pretensioonile pole siiani vastust.
“See on uskumatu ja nahaalne käitumine,” nentis Vahtramaa. “Hämmastav, et praegusel ajal mõni firma nii tegutseb ja sellist äritava kasutab,” lisab ta.
118finder kodulehel on üleval ühe firma nimi, kes ise sellest midagi ei teadnud. “Kui ma nüüd hoolikalt mõtlen, siis eelmisel (üle-eelmisel – toim) nädalal keegi vist helistas küll. Sellest firmast ei tea ma midagi ja et meie firma nimi seal on, tuleb mulle üllatusena,” ütles ettevõtte juht.
1188 on oma kliente hoiatatud. Telemedia Eesti, Teabeliini ja Ekspress Hotline’i turundusprojektide juht Triin Vesper ütles, et mõni kuu tagasi kuulsid nad, et 118finderi esindajad jagavad valeinfot, nagu lõpetaks infotelefon 1188 1. oktoobril  oma töö. “Viimase paari nädala kestel pöörduvad aga 118finderi müügimehed juba meie klientide poole, esinedes eksitavalt infoliinide 1188 ja 1182 nime all. Ettekäändena kasutatakse andmete kontrolli ja seejärel edastatakse kliendile kopsakas lisaarve,” ütles Vesper. Ta lisas, et nad on üritanud firma juhtkonnaga kontakti saada, kuid kõik kirjad on 188finderi äriregistri aadressilt Madara 14 tagasi tulnud märkega, et seda firmat seal ei asu.
“Rõhutasime ka oma klientidele, et ei infoliin 1182 ega 1188 ole mingil moel seotud 118finderi ega selle küsitava äripoliitikaga,” ütles Vesper.
Ta ütles, et kui ettevõtja või firma esindaja ei soovi lepingut sõlmida, võiks saadetud arved ja võlanõuded tähelepanuta jätta. “Seadus näeb ette, et just arve esitajal lasub kohustus tõestada selle ­õiguslikku alust. Sama puudutab ka võimalikke inkassonõudeid,” selgitas Vesper.
Tarbijakaitseameti poole on seoses 118finder tegevusega pöördunud viis ettevõtjat, kuid nemad aidata ei saa, sest nende pädevuses on vaid eraisiku ja juriidilise isiku vahelised vaidlused.
Äripäev rääkis ka ühe endise 118finderi töötajaga, kes saab siiani ärritunud klientidelt kõnesid. Ta kinnitas, et firma tegutsemine järgib võlaõigusseadust, mis ütleb, et suuline leping on ka leping, ning lisas, et kui ettevõte keeldus lepingust, siis tema tühistas selle. Väidetavalt aga polnud ettevõtte juhid nii kergekäelise loobumisega nõus ning nende teed läksid lahku.
Sarnast skeemi kasutas Directa
Sarnast müügiskeemi kasutas ka Soome infokataloogifirma Directa, kelle vastu esitas kohtule hagi koguni 1400 ettevõtet, kellest 400 nõudis ka kahjutasu. Directa tegutseb ka Eestis emateab.ee nime all ning selle firma müügivõtetest kirjutas Äripäev põhjalikumalt 25. oktoobril 2010.Directa OY juhte süüdistati pettuses, uurimise all olid tuhanded juhtumid aastatel 2007–2009. Directa endist juhti karistas kohus turundustavade rikkumise eest 5kuulise tingimisi vangistusega.Kohus nõudis Directalt riigi kasuks välja ligi 90 000 eurot kuritegelikul teel saadud raha. Kohus leidis, et Directa andis klientidele eksitavat ja puudulikku teavet, sõlmides telefoni teel tasulisi lepinguid.Eestis ulatus Directa käive 2011. aastal 450 125 euroni, kasum oli ligi 120 000 eurot. 118 finderi juht Katariina Karesvaara ütles, et võrdlus Soome firmaga Directa ei ole õige, sest 118 Finder ei kasuta Directaga sanrast tegutsemisviisi.Directat süüdistati ülisuurtes arvetes ja valedes müügivõtetes, märkis ta. “118finder ei võta tasu mingil juhul klikkide alusel ega muuda lepingu summasid,” lausus Karesvaara.
Kaebuste kohta infot ei ole
Meil ei ole infot firma tegevuse kohta esitatud kaebuste kohta. Tabijakaitseametist me kaebusi saanud ei ole, ütles 118finderi juht Katariina Karesvaara.“Juhul kui on segaseid andmeid, palume ettevõtetel ja asutustel meie poole pöörduda, et saaksime asja selgitada,” lubas Kasevaara. Ta lisas, et kui kliendile on esitatud arved ebaselged või ta soovib kauba tagasi anda, peab ta ühendust võtma klienditeenindusega. Kriitikale, et ettevõttega on raske kontakti saada, sest kodulehel ei ole telefoninumbreid, vastas Kasevaara, et klienditeenindus töötab neil rahvusvahelise mudeli järgi. Praegu suheldakse klientidega e-posti teel. “Kliendile võib muidugi ka klienditeenindus helistada, kui klient nii nõuab,” lisas Kasevaara.Veebifoorumites oleva kriitika kohta ütles Kasevaara, et internetiveergude aruteludes kommenteeritakse paljusid ettevõtteid. “Veeb on vaba foorum,” märkis ta.
 
Mis on mis
118Finder OÜ
Äriregistris on aadress Madara 14, kodulehel Tornimäe 5Asutatud 16. august 2012.Põhitegevusala: muu mujal liigitamata kutse-, teadus- ja tehnikaalane tegevusAsutaja ja omanik Katariina Kirsi Kristiina Karesvaara, HispaaniaJuhatuse liikmed: Markku Juhani Pihlajaniemi ja Katariina Kirsi Kristiina KaresvaaraSelle firma domeeni omanik on Numeropalvelu1188 Oy, mis on samuti seotud Karesvaaraga.
Markku Juhani Pihlajaniemiga seotud firmadPihlakas Group OÜ, asutatud 20. juuli 2012.Baltic Touch OÜ, asutatud 15. oktoober 2012.Soomes on ta seotud firmadega: Fight Chix Europe, Terela, Business Academia of Finland.Pihlajaniemi on Facebookis otsinud telefonimüüjaid Hispaaniasse, Facebookis on loodud selleks eraldi leht Töihin Espanjaan. Seal kutsutakse inimesi aktiivselt tööle ka Eestisse, Hispaaniasse või Taisse, pakkudes neile telefonimüüja tööd.Kommentaarid sellistele töökuulutustele on kahtlevad ja hoiatavad.
Kommentaar
Suuline leping peab olema mõlemale arusaadav
Koidu Mölderson, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juristVõlaõigusseaduse järgi võib lepingut sõlmida suulises, kirjalikus või mis tahes muus vormis, kui seaduses pole sätestatud lepingu kohustuslikku vormi. Kui suuline kokkulepe saavutati vastastikuste tahteavalduste vahetamise teel ning poolte soov oli anda kokkuleppele õiguslikult siduv tähendus, loetakse seda suuliselt sõlmitud lepinguks. Tõepoolest lubab seadus suulise lepingu sõlmimist, kuid lepingu sõlmimiseks on vaja mõlema poole soovi.Kuna suulise lepingu puhul on tagantjärele keeruline selgeks teha, kes millega nõustus või milles ikkagi kokku lepiti, on soovitav enne jah-sõna andmist täpsemalt tutvuda teenuse tingimustega ja leppida olulistes küsimustes kirjalikult kokku.
Selgitage arve tasumata jätmist. Kui pärast telefonikõnet hakkavad tulema üllatuslikud arved, oleks korrektne saata viivitamata kirjalik selgitus arve mittetasumise ja väidetava suulise lepingu sõlmimise kohta. Näiteks selgitada, et telefonis ei antud piisavalt selgelt teada, et vaid ettevõtte andmete kontrollimisega ning kataloogis registreerimisega on sõlmitud leping tasulisele teenusele, mistõttu ei saa nõustuda lepingu sõlmimisega ning pole põhjendatud ka arve saatmine või tasumine.Arve tasumiseks peaksid mõlemad pooled olema jõudnud ühisele arusaamisele lepingu olulistes tingimustest, sh lepingu hinnas. Enne kui ühist arusaamist pole saavutatud, ei soovitaks arvet tasuda. Arve tasumine võib õiguslikult tähenda, et pool on suulise lepinguga nõustunud ning tagantjärele on märksa keerulisem oma tahteavaldust tagasi võtta.
Pane tähele
118Finderi lepingutingimused
Leping loetakse sõlmituks siis, kui kliendi tellimuse andmed ja kliendi volitatud kon-taktisiku andmed on süsteemi registreeritud. Ettevõtte poolt telefoni teel tehtud turustamise kaudu jõustub tellimusleping suuliselt.Leping on tähtajaline ja lõpeb arveldusperioodi lõpus. Leping kehtib 12 kuud.Klient võib nõuda lepingu ennetähtaegset lõpetamist, kusjuures ettevõte kustutab teie andmed registrist võimalikult kiiresti. Klient ei saa nõuda liitumistasu või selle osa tagastamist.Klient peab lepingu lõpetama alati kirjalikult (e-kiri või kiri) ja klient ei tohi kasutada lepingu ülesütlemisel esindajat või anda lõpetamisel volitusi üle kolmandale isikule, välja arvatud erijuhtudel, kui ettevõte on selleks andnud kirjaliku nõusoleku.Kuna kolmanda osapoole poolt kliendi nimel tehtud lepingu lõpetamisavaldusi peetakse lubamatuks, siis on 118Finder hinnangul selletaolised ettepanekud tühised ja ei mõjuta lepingu kehtivust.lepingu suhtes kohaldatakse Eesti seadusi ja lepinguga seotud vaidlused lahendatakse Tallinna alamastme kohtus. Teenuse pakkujal on õigus kasutada digitaalseid salvestusi.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 27.06.24, 14:15
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele