Ave Lepik • 14. november 2012 kell 9:58

Ministeerium: töökohti loob enim teenindav sektor

Statistikaameti andmetel oli tänavu kolmandas kvartalis tööga hõivatud 634 400 inimest, see on 6600 inimest rohkem kui mullu samal ajal. Hõive kasvas peamiselt tänu teenindavale sektorile.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Pille Mihkelsoni sõnul jätkub töökohtade loomine mõnevõrra aeglasemas tempos seoses väiksema tööjõu nõudlusega eelkõige ekspordile suunatud tegevusaladel.

"Hõive kasvas tugeva sisenõudluse abil võrreldes aastataguse perioodiga enam kinnisvara, info ja side ning haldus-ja abitegevuste tegevusaladel, vastavalt 27, 25 ja 25 protsenti," loetles Mihkelson. "Kinnisvara töötajate arvu tõstis äripindade rendituru aktiviseerumine. Haldust ja abitegevusi mõjutasid büroohalduse, reisibüroode ja tööhõive valdkonnad."

Ehituse ja töötleva tööstuse hõive vähenes võrreldes eelmise aasta sama perioodiga vastavalt 6100 ja 5500 inimese võrra seoses tellimuste vähenemisega. Statistika sisaldab ka hõivatuid, kelle töökoht asub välismaal. Siseturu ebakindlus mõjutab aga välismaal töötajate arvu, mis suurenes võrreldes eelmise kvartaliga kolmandas kvartalis 2300 inimese võrra.

"Kolmanda kvartali tööturu areng vastas rahandusministeeriumi suveprognoosi ootustele," kommenteeris Mihkelson. "Majandususalduse vähenemisega aeglustus hõive kasv aastaga 1,1 protsendini, seda seoses lihttööliste arvu vähenemisega 6800  inimese võrra. Ebakindlus tuleviku suhtes takistab töötajate arvu suurendamist ning tööst vabastatakse vähem kvalifitseeritud töötajad, seda eelkõige eksportivates sektorites."

Tööpuuduse määr alanes kolmandas kvartalis eelmise kvartali 10,2 protsendilt 9,7 protsendini ehk 68 000 inimeseni. Võrreldes teise kvartaliga oli selle aasta kolmandas kvartalis töötuid ligikaudu kolme tuhande inimese võrra vähem. Eesti tööpuuduse määr on langenud alla Euroopa Liidu keskmist taset, mis ulatus septembris 10,6 protsendini.

Kolmandas kvartalis püsis inimeste aktiivsuse kasv tööturul ehk paljud siiani mitteaktiivsed olnud inimesed on taas asunud tööle või seda  otsima. Peamiselt asusid taas tööle pensioniealised, keda lisandus tööturule 8800. Mitteaktiivsete inimeste hulk tööturul vähenes võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga 2900 inimese võrra.

Hetkel kuum