Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Toomas Tool pakib Eestis ärisid kokku

    Silvano Fashion Groupi ühe omaniku Toomas Tooli teised ärid Baltimaades on kokku kuivanud. Ise peab ta ennast igas ettevõtmises väikeaktsionäriks, oma äridest pikemalt ei räägi ja ütleb, et on tegelikult üldse pensionil.

    Tool pani hiljuti kinni oma Läti suunakoodiga telefoninumbri. Teda tüütas ära, et talle helistatakse ja tema ettevõtete või kohtuasjadega seoses kommentaare palutakse. Äripäev otsib temaga intervjuu tegemiseks kontakti Silvano juhi Märt Meeritsa kaudu. Tool omab Silvanost viiendikku ja on ettevõtte nõukogu esimees.
    Tool helistabki mõne aja pärast ja küsib, mis mureks. Kuuldes, et tema äridest, eelkõige Esmari kontsernist, on plaanis kirjutada, ei mõista ta, miks seda peaks tegema. Tema sõnul on maailmas nii palju muud ärialaselt huvitavat, et mingi Esmar ei peaks üldse pinget pakkuma. Eesti ajakirjandusest on tal mulje, et peamiselt otsitakse siin skandaali ja soovitakse kellegi kallal õelutseda. “Keegi palus kirjutada või?” küsib ta.
    Ei palunud. Huvi tekkis sellest, et Esmar esitas äriregistrile üle pika aja majandusaasta aruande ehk siis 2011. aasta oma. Sealt selgub, et viimastel aastatel on Esmari kontserni struktuuri üksjagu muudetud, ettevõtteid teineteisega ühendatud ja sellega on Tooli ärihaare Baltimaades mõnevõrra selginenud. Suur osa temaga seotud ettevõtteid Eestis, Lätis ja Leedus on Esmari alla kokku viidud. Teisalt: suuremahulist äri kontsern numbrite järgi ei aja. Lisaks on viimastel aastatel suur osa firma kinnisvarast liikunud Tooli enda või tema abikaasa Mari Tooli nimele.
    “Aga mis te minu käest küsite. Ma olen igal pool väikeaktsionär,” ütleb Tool ise. Esmaris siiski mitte. “Pensionil olen, lastega käin jalgrattaga sõitmas,” lisab ta. Esmarist ega ühestki teisest ärist ta rääkida ei taha, intervjuud anda ei soovi.
    Balti äride sära tuhmunud. Balti ja Eesti äridest polegi Tooli sõnul mõtet kirjutada: need on poolsurnud miniärid. “Kui läheb hästi, on pisike kopikas kasumit või null,” selgitab ta. “Me ei teegi seal midagi. Tõmbame otsi kokku vaikselt,” lisab ta.
    Õigus: temaga seotud siinsed ärid pole viimastel aastatel sugugi säranud. Esmari alla koondatud BREMi kinnisvarafirma, kunagisest Polümeeri tootmiskoondise tsehhist välja kasvanud Baltplast, transpordifirma Baltsped ja mõned teised osalused andsid 2011. aastal Esmari kontsernile kokku 12,7 miljoni euro suuruse käibe ja 1,4 miljoni euro suuruse puhaskasumi.
    Kokku on Esmaril aruande järgi vaba omakapitali ligi 17 miljonit eurot, ent firma audiitori hinnangul see ei klapi. Näiteks ei olnud audiitor rahul, et firma bilansis on 3,6 miljoni euro suurune nõue. Selle oleks pidanud audiitori hinnangul alla hindama juba 2010. aastal ja selle summa võrra peaks eelmiste perioodide jaotamata kasum olema väiksem. Samuti ei osanud audiitor hinnata 9,5 miljoni euro ulatuses nõudeid tütarettevõtete vastu, kuna ei saanud piisavalt tõendusmaterjali nende väärtuse kohta.
    Omakapital oli miinuses. Aruannete järgi näib, nagu oleks viimastel aastatel Tool pidanud siinsetesse firmadesse ka raha juurde panema. Näiteks oli OÜ Baltplast omakapital veel 2010. aastal 10 miljoni euroga miinuses, ettevõtte aastane kahjum 2,1 miljonit eurot. Osakapitali laiendamine viis omakapitali uuesti plussi ja Baltplast liitis endaga kaks ettevõtet: Esmar Kinnisvara ning Freier Projekti, millega lisandus Baltplasti kontole mitu kinnisvaraobjekti ja osalus Arco Varas.
    2011. aasta Baltplasti müügitulu oli 4,6 miljonit eurot, kasum 0,2. 2/3 käibest teeb ettevõte seejuures mitte tootmisest, vaid saab üüritulust. Lisaks on Baltplasti aruandesse märgitud ka 14 miljoni euro suurune laenukohustus eraisiku ees.
    Tõenäoliselt on laenu andnud Tool ise, ehkki ta eitab, nagu oleks Eestisse viimasel ajal raha juurde toonud. Pigem see laenusumma väheneb, märgib ta. “Selge on see, et Eestis me raha ei teeni ja Eestis teenitud rahast peret üleval ei pea,” sõnab ta.
    Tool räägib, et tema isu Eestis äriajamise vastu on ära ajanud siinne suhtumine ettevõtlusse: näiteks see, et börsifirma aktsiaid müües võid kaela saada kriminaalsüüdistuse (aprillis arutab riigikohus taas Tooli süüdistamist turumanipulatsioonis Arco Vara aktsiatega 2008. aastal – toim). Seetõttu pole mõtet siia ka raha juurde panna.
    Baltplasti juht Mart Mutso ettevõtte rahalisest poolest ja sellest, kui palju omanikud firmast huvituvad, rääkida ei soovi. “Äriregistris on aruanded olemas, ma rohkemat ei räägi. Ärge pange pahaks,” ütleb ta.
    Harjasmatid lähevad hästi kaubaks. Mutso on tootmistsehhiga seotud olnud juba 1984. aastast ehk ajast, kui see tööd alustas. Ta kinnitab, et ettevõte tegutseb jätkuvalt, põhiline toode on harjasmatid, mille tegemist alustati juba kolm kümnendit tagasi. “Aga ta endiselt müüb, kusjuures Eestisse läheb meil väga väike osa,” märgib ta ja lisab, et Skandinaavia kõrval näiteks müüakse toodangut Portugali, Indiasse. Samuti toodab firma vähehaaval seinakattematerjali ja kummitooteid, samuti põhiliselt ekspordiks. “Ei Eestisse jää siin eriti midagi,” ütleb Mutso.
    Tooli teised Eesti “miniärid” ei tule samuti päris iseseisvalt ots otsaga kokku. Konservi- ja küünlakarpe tootva ASi Printtare omakapital oli 2011. aastal samuti miinuses, aastane kahjum oli poole miljoni eurose käibe juures 700 000 eurot.
    Lätti registreeritud kinnisvarafirma SIA Baltic Real Estate Management alla koonduvad BREMi nime kandvad Eesti kinnisvarahooldajad küll kahjumis ei ole, ent suuremahulist äri need samuti ei aja.
    BREM Kinnisvarahooldus OÜ müügitulu oli 2011. aastal 2,7 miljonit eurot, kasumiks jäi 200 000. Läti emaettevõte SIA BREM oli aasta varem sealsele äriregistrile viimati esitatud kasumiaruande kohaselt erakorraliste kulude tõttu 664 000 euro suuruses kahjumis.
    Ka endine Silvano Fashion Groupi nõukogu esimees Otto Tamme ei soovi oma pikaaegse äripartneri Tooli tegemisi kommenteerida. Tamme juhtis kuni 2011. aastani Tooliga seotud Läti suuremate piimatootjate sekka kuuluva ASi Tukuma Piens nõukogu. 2011. aasta suvel valiti firma nõukogusse Tooli kõrvale Ants Susi ja Arvis Gailis. Miniosalus Tukumsi piimatööstuses jookseb läbi ka Esmari aruandest, ent Läti äriregistrile esitatud 2011. aasta aktsionäride koosoleku protokollist selgub, et suurim ehk pea 60% suurune osalus kuulub ametlikult Monaco ettevõtjale ja Tooli äripartnerile Step­han Balkinile. Balkiniga koos on Tool investeerinud näiteks Silvanosse ja koos läksid nad mullu ka Arco Vara nõukokku. Tooli ja Balkini Läti suuremate piimatootjate hulka kuuluv Tukuma Piens teenis 2011. aastal 550 000 eurot kasumit.
    Toolist ei räägi ka näiteks tema teine pikaaegne äripartner ja aastaid Eesti äridel silma peal hoidnud Rait Lukas. Esmari juhatusest lahkus Lukas 2008. aasta augustis. “Ei-ei, mitte paha pärast, aga ma olen kõrvaline inimene, ma ei kommenteeri midagi,” ütleb ta.
    Tool ütleb, et kui me temast kirjutame, siis suureneb tal tahtmine siin otsad kiiremini kokku tõmmata. Samas ta aga lisab, siinse majandusajakirjanduse ülesanne peaks olema kohaliku ettevõtluse ärgitamine kasvule Eestist välja. “Utsitage Eesti ärisid Eestist välja minema,” soovitab Tool.
    Arco pole tõusule pööranud
    Eile õhtul avaldas Arco Vara mulluse viimase kvartali ja kogu aasta lõikes üsna nukrad tulemused. Korrigeerimiste tõttu teeniti mullu 20,7 miljoni euro suuruse müügitulu juures 18 miljonit eurot kahjumit. Seejuures 2011. aastaga võrreldes oli ettevõtte käive poole väiksem.  Toomas Tooli tulek Arco Vara nõukogusse eelmisel aastal andis lootust, et firma põhiomanikud on erimeelsused seljatanud ja võtavad firma tõsiselt käsile. Mullu soetasid osaluse Arcos ka LHV pensionifondid ning nõukogus asus tööle Rain Lõhmus. Samuti valiti firma nõukogusse aktsionär Arvo Nõges. Seni pole muutused juhtkonnas suutnud ettevõtet tõusule viia.Lisaks nõukogu täiendamisele sai oktoobris firma uueks juhiks Tarmo Sild, kes hakkas kohe kriitilise pilguga ettevõtte bilanssi läbi vaatama. Aasta alguses teataski Arco, et peab pärast kriisiaegseid suuremahulisi korrektuure taas firma varasid alla hindama – pea 20 miljoni euro ulatuses.“Eks me tasakesi ronime ree peale tagasi,” kommenteeris Arco praegust seisu firma üks suuremaid omanikke, ettevõtte nõukogu liige Hillar-Peeter Luitsalu.Veidi üle kahe aasta tagasi istusid nii Tool kui  ka Luitsalu koos kohtus. Tool süüdistatuna turumanipulatsioonis, Luitsalu ja teine Arco suurem omanik ning nõukogu esimees Richard Tomingas tunnistajana. See asi on senimaani erinevates kohtuastmetes pendeldanud.Prokuratuur süüdistab Tooli selles, et ta müüs 2008. aasta suvel Arco Vara aktsiat selleks, et suruda aktsia hind alla. Tegevuse eesmärk oli mõjutada suuremaid kaasaktsionäre Tomingat ja Luitsalu, kuna meestel olid aktsiate tagatisel laenud ning aktsia turuhinna langedes oleks nad pidanud need tagasi maksma või lisatagatisi otsima. Tool oli just mõni aeg varem firmast lahkunud Arti Arakase osaluse kokku ostnud, aga kuna Luitsalu ja Tomingaga firma juhtimises kokku leppida ei suudetud, asus ta müüma.Viimane otsus tehti Tallinna ringkonnakohtus sügisel. Kohus otsustas, et Tool ja tema juhiseid täitnud SEB endine maakler Karoly Kirber on süüdi. Aprillis arutab asja uuesti riigikohus.Tool ütleb kogu asja kohta sapiselt: ilmselt tuleb Eestis alati prokuratuurilt luba küsida, kui aktsiaid müüa soovid.Luitsalu märgib, et nende suhtlus on praegusel hetkel töine. “Osal nõukogu koosolekutel on ta käinud, osal ei ole. Ma ei tahaks kommenteerida tema tegemisi kuidagi,” sõnab ta.Teisele Arco kaasaktsionärile ja nõukogu liikmele Nõgesele näib, nagu huvitaks Tooli praegu Arco Vara.
    Tool Silvanost: midagi roosilist ei ole. Tooli osalusega teine börsifirma Silvano Fashion Group teatas teisipäeval, et teenis mullu neljandas kvartalis puhaskasumina 1,67 miljonit eurot, mis on aasta varasemast tulemusest 85% väiksem. Ent selle põhjuseks on eelkõige Valgevene kõrge inflatsiooni mõju ning analüütikute ootused jäid enamasti samasse suurusjärku.Ettevõtte nõukogu juhtiv Tool märkis enne tulemusi Silvano kohta napilt, et “midagi roosilist seal ei ole ja viksida ka millegagi pole”.
     
    Kes on kes
    Alustas äritegevust Mehukatit müües
    Toomas Tooli ärimehetee alguse kohta on vähe infot. Aastaid vältis mees meediaga suhtlemist. Arco Vara aktsiatega kauplemise tõttu algatatud turumanipulatsiooni uurimine ja pooleli olev kohtuasi tõi aga Tooli ajalehtede esikülgedele.Äripäeva teada alustas Tool äritegevust Mehukatti siirupi vahendamisega ning tabas varastel 1990ndatel, et tasuv investeering on kinnisvara. Tal õnnestus osta kummitoodete tehas Polümeer. Samuti sai ta enda kätte kunagise Kirovi-nimelise näidiskalurikolhoosi baasil moodustatud Esmari, mis oli pikka aega Tooli varakaim ettevõtte Eestis.Eelmise aasta sügisel ilmunud Äripäeva rikaste edetabelis oli Tool  65. kohal. Toimetus hindas tema vara väärtuseks 35 miljonit eurot. Sama suureks hindas toimetus Tooli vara ka aasta varem ilmunud edetabelis. 2011. aasta edetabelis asus ta kohal 51. Tõenäoliselt on aga Tooli varaline seis parem, sest osa varasid asub tal välismaal. Tänu Silvanost teenitud dividendidele oli Tool selle aasta alguses ilmunud Äripäeva dividendide TOPis 2,6 miljoni euroga 6. kohal.
     
    Taust
    Suur osa Toomas ja Mari Tooli varast on endiselt kinnisvara
    Toomas Tool: Tallinn:  Korter Kadriorus Poska tänavalEndise Polümeeri tehase kompleks Kristiines Tulika, Madara ja Ülase tänaval (ca 3 ha)Kadaka tee 72a büroohoone (4 ha, hoonestusõigus kuulub Baltplastile)Viimsi:  Miiduranna, Tuulekivi tee 7 – Miiduranna külmhoone. 1,6 haHaabneeme, Rohuneeme tee 5A (0,6 ha)Haabneeme, Kivila tee 5 (1,1 ha)Haabneeme, Rohuneeme tee 1 (5,8 ha)Narva-Jõesuu:  Kinnistu Aia 45 (0,7 ha)Jõgevamaa, Kasepää vald:  4 kinnistut Metsaküla külas (ca 100 ha)Kuressaare:  Kinnistu Pikk 30. (5,8 ha)Kuusalu vald: Kinnistu Kolga-Aabla külas (3,06 ha)Jõelähtme vald:  Kinnistu Neeme külas (3,2 ha)
    Esmar AS: Viimsi:  3 kinnistut Pringi külas Vanapere teel (0,5 ha)Kuressaare:  Kinnistu Mierzejewski 10 (1030 m2)
    Baltplast OÜ: Tallinn:  2/3 kinnistust Nõmmel Rahu 20/Raudtee 65 (1263 m2)Hoonestusõigus vanalinnas Väike-Karja 1/Sauna 1 (0,4 ha, kinnisasja omanikud Tooli endine abikaasa Jana Tool 50%, tema ema Aili Grištšenko 25% ja Ellen Nellis 25%)Kuusalu:  Kinnistu Kolga alevikus, alajaam (215 m2)Kinnistu Kolga alevikus, Kullava tee 5 (1,5 ha)Kinnistu Soorinna külas (1456 m2)Rakvere:  Kinnistu Rakveres Näituse 20 (1,8 ha)Viimsi:  Kinnistu Rohuneemes (1 ha)Kinnistu Pringi külas Vanapere tee 2 (1 ha)2/3 kinnistust Haabneemes Rohuneeme tee 2 (883 m2)
    Mari Tool: Tallinn:  Kinnistu Pärnu mnt 19 (Westmani Äri hoone)Kinnistu Lasnamäel Anni 16 (0,8 ha)Kinnistu kesklinnas Raua 27 ­(500 m2)3 kinnistut Lasnamäel Ruunaoja tänaval (6,7 ha, hoonestusõigus kuulub Baltplastile)Kinnistu Lasnamäel, Pae 70/72/74 (0,7 ha)Kinnistu Lasnamäel Suur-Sõjamäe 33 (2 ha)Kinnistu Lasnamäel Vikerlase 23 (0,5 ha)Korter TornimäelNarva-Jõesuu:  3 kinnistut Vabaduse tn (kokku 2,2 ha)Kinnisu Aia tn (1,2 ha)Viimsi:  Kinnistu Püünsi külas (4,1 ha, hoonestusõigus kuulub Baltplastile)29 kinnistut Lubja külas (kokku 10 ha)Kinnistu Pringi külas (1,7 ha)5 kinnistut Pringi külas Vanapere teel (kokku 5,8 ha)2 kinnistut Püünsi külas Rohuneeme teel (1 ha)2 kinnistut Haabneemes (kokku 5,4 ha, hoonestusõigus kuulub Baltplastile)Keila vald:  Lohusalu Konverentsikeskus (16,7 ha, hoonestusõigus kuulub Baltplastile)
     
    Toomas Tooli ärid
    Silvano Fashion Group
    Naistepesu tootja. Firma põhiline tootmisbaas on Valgevenes, toodetakse ka Lätis. Peamised müügiturud Valgevene, Venemaa, Ukraina ja teised SRÜ riigid, samuti Baltimaad. Tool sai ettevõtte üheks suuremaks omanikuks 2009. aasta lõpus, kui ostis oma äripartneri Stephan Balkiniga Unicrediti panga Austria osalt varem Indrek Rahumaa Alta Capitalile kuulunud osaluse, millest too oli sunnitud võlgade tõttu loobuma.
    2009. aasta lõpus ostis Toomas Tool 9,8 miljonit Silvano aktsiat ning vaikselt on ta osalust praeguseks vähendanud 8,4 miljonini.
    Arco Vara AS
    Kinnisvarafirma, mis kaasas 2007. aastal Tallinna börsile tulles investoritelt 64 miljonit eurot. Tool ostis suure osa (15,4%) Arco Vara aktsiaid 2008. a III kvartalis ning järgneva poole aasta jooksul kasvas osalus 23,3%ni. Alates 2011. aastast praeguseni on osalus aga kahanenud 16,1%ni.
    Baltplast OÜ
    2011 tulemusedkäive: 4,6 mln, kasum: 0,2 mln
    Välja kasvanud tootmiskoondise Polümeer tootmistsehhist, jätkab senimaani plastik- ja kummitoodete tootmist. Ühendas endaga Esmar Kinnisvara ja Freier Projekt OÜ 2010. aastal ja saab pärast ühinemist 2/3 käibest üüritulust. Tool on varem Äripäevale öelnud, et tema Polümeeri erastamise juures ei olnud, vaid sai firma ja sellele kuulunud kinnisvara erastanud ettevõtete omanikuks hiljem. Registri andmetel oli ta põhiomanik kindlasti juba 1997. aastal.
    Esmar AS
    2011 tulemusedkäive: 12,7 mln, kasum: 1,4 mln
    Välja kasvanud kunagisest Kirovi kalurikolhoosist. Tool ja tema äripartner Rait Lukas ostsid Esmaris suurosaluse 1999. a lõpuks. Tolleks hetkeks olid Esmari tootmisüksused Vene kriisi mõjul raskustesse sattunud. 2003. aastaks oli Esmar muutunud sisult kinnisvarafirmaks, ehkki vähesel määral jätkati tütarfirmade kaudu kalapüüki, samuti külmhoone pakkumist: need firmad lõpetasid iseseisvalt tegevuse 2011. aastal. Praegu on suurem osa Tooli Eesti äridest Esmari kontserni alla kokku tõstetud. Varem Esmarile kuulunud kinnisvara on aga suures osas Tooli enda või abikaasa Mari Tooli nimel, osaliselt liikunud ka Tooli eksabikaasa Jana Tooli ema Aili Grištšenko omandusse.
    Printtare AS
    2011 tulemusedkäive:  0,5 mln , kasum: -0,7 mln
    Esmari tütarfirma, mis senimaani tegutseb: toodab plekktaarat (konservikarbid, õueküünlad).
    Baltsped OÜ
    2011  tulemusedkäive: 1,9 mln, kasum: -0,54 mln
    Tegeleb ekspedeerimise ja transporditeenuse osutamisega.
    Mariel OÜ
    2011  tulemusedkäive: 1,8 mln, kasum: 0
    Peab Pärnu maanteel legendaarset poodi Westmani Äri, milles on osalus Esmaril. Hoone, kus pood tegutseb, kuulus varem samuti Esmarile, nüüd Mari Toolile.
    Baltic Real Estate Management SIA
    Koondab enda alla BREMi kinnisvara hooldavad firmad Eestis ja Lätis. BREM erastas 2001. Tallinna ja Kuressaare linnavalitsuselt endised majavalitsused. Tallinna omad haldasid kokku viiendikku Tallinna elamispindadest ja erastamishind oli üle 50 miljoni krooni. Tütarfirma BREM Kinnisvarahooldus OÜ on Tallinna suurima turuosaga kinnisvara hooldus- ja haldusteenust pakkuv ettevõte. Firmal on pidevalt probleeme kommunaalarvete tasumisega. BREMi juhid on selgitanud, et võlad on tekkinud omakorda korteriomanike võlgadest. Tool ise on lisanud, et võlad on sisuliselt kaasa tulnud juba erastamisajast, st Tallinn erastas toona väga kehva tervisega firma. Ta on märkinud, et ehk polnud see erastamine nende poolt üldse õige ost. 
    BREM Kinnisvarahooldus OÜ
    2011  tulemusedkäive: 2,7 mln, kasum: 0,2 mln
    Baltic Real Estate Management SIA
    2010  tulemusedkäive: 0,09 mln, kasum: -0,7 mln
    Läti emaettevõte
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.