Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Multimiljonär investeerib Eestisse

    Ekstsentriline multimiljonär Kirsan Iljumžinov kasutas eelmisel nädalal Eestis toimunud Rahvusvahelist maleorganisatsiooni FIDE kongressi, et otsida siin investeerimisvõimalusi.

    Kohtun Iljumžinoviga hotellis Olümpia. Kohe on algamas FIDE peaassamblee, mille peateema on järgmisel aastal toimuvate FIDE presidendi valimiste toimkonna kinnitamine. Eelmisel nädalal Tallinnas toimunud FIDE kongress oli presidendivalimiste kampaania avapauk.
    18 aastat FIDE presidendi ametis olnud Iljumžinov jõuab kohale mõni minut enne ürituse algust, seljas läikiv täpselt tema keha järgi õmmeldud must ülikond, lillakas lips. Ta on särav, puhanud ja valmis uueks päevaks.
    Tal on kiire ja seda näitab ka kehakeel: kiired käesurumised, pilk ühele ja siis juba teisele kolleegile. Ta ütleb, et tal pole aega pikemaks intervjuuks ja nõustub vastama küsimustele käigu pealt. Intervjuu saab kesta nii kaua, kuni ta jõuab konverentsisaali. Selleks kulub seitse minutit.
    Kas olete Eestis esimest korda? Ei ole, mul on siin palju sõpru. Eelmisel aastal ma kohtusin siin FIDE juhtkonnaga. Aastal 2007 toimus meil siin presidendi juhatuse koosolek ja kohtusin Eesti presidendiga ka.
    Kuidas Teile Eesti meeldib? Jah, muidugi meeldib. Olen siin nii Nõukogude ajal käinud kui ka iseseisvuse ajal. Riik vaikselt areneb, äri areneb. Eile kohtusin ka erinevate ärimeestega. Ilmselt hakkame aitama siin mingite äriprojektidega.
    Kavatsete Eestisse investeerida? Jah. Eile (8. oktoobril – toim) ma rääkisin ühe tehase omanikuga. Nad teevad huvitavat toodangut, varem töötas see ettevõte Venemaa suunal, aga nad otsivad ­uusi turustuskanaleid. Ma arvan, et see investeering meil õnnestub.
    Mis selle firma nimi on? Ma täpselt ei mäleta, mis nende nimi oli. Nad toodavad erinevaid pulbreid tulekustutamise jaoks, keemilisi vahendid. See on huvitav ettevõtte.
    Teil on umbes 20 erinevat investeeringut… Jah. Palju on. Näiteks Mongoolias plaanin ehitada raudteed. Mul on äriprojekte Aserbaidžaanis, Vietnamis. Kambodžas ostsin raadiojaama. Plaanis on investeerida 4G-mobiilsidevõrku. Sellised erinevad investeeringud ongi.
    Oma esimese miljoni teenisite 27aastaselt? Jah. 1989. aastal. Hakkasin Venemaal müüma autosid – Audisid, Volkswageneid ja Hyundaisid. Olin ametlik autode vahendaja ja äri läks väga hästi. Oma esimese miljoni teenisin kolme kuuga.
    Kui suur on praegu Teie vara väärtus? Ma ei tea. Minu jaoks ei ole see oluline. On, mis on. Oluline on see, et olen ehitanud 28 erinevat kirikut ja 46 buda templit. Olen ehitanud ka mitu teatrit.
    Seega raha ei ole Teie jaoks kõige tähtsam? Eks raha on vajalik selleks, et oleks tegevust. Näiteks, mis puudutab malet, siis alates 1995. aastast olen ma FIDEsse investeerinud rohkem kui 70 miljonit dollarit: turniiride peale, hariduse peale jne. Ma ei ostnud selle raha eest endale näiteks maja, vaid andsin selle ära.
    Te olete ka Venemaa mõjuvõimsama partei Ühtne Venemaa liige. Kas olete aktiivne või passiivne poliitik?  Kui sa saad 18aastaseks, siis sa oled juba poliitikas, saad osaleda valimistel. Kuna mul on erinevad investeeringud, siis mingil määral puutun kokku ka erinevate parlamendiliikmetega, ministritega.
    Minu teada pidite Eestis olles kohtuma ka Tallinna linnapea Edgar Savisaarega, aga Savisaar jättis selle kohtumise ära? Meil ei olnud linnapeaga kohtumist kavas, kohtusime abilinnapea Mihhail Kõlvartiga.
    Eesti poliitikutest kohtusin veel Andrei Korobeinikuga (Eesti Maleliidu president – toim).
    Aga olete kunagi Savisaarega kohtunud või temaga suhelnud? Ei ole. Aga ilmselt me tulevikus kohtume, sest meil on plaanis ehitada Eestisse maleklubi.
    Te olete olnud 18 aastat FIDE president. Kas kandideerite presidendiks ka järgmisel aastal? Ma olen 18 aastat sellel ametikohal töötanud ja meie meeskond pakkus mind uuesti kandidaadiks, sest meil on pooleli programm, kus me tahame male õpetamise koolidesse viia.
    Ma saan aru, et Garri Kasparov kandideerib ka presidendiks. Kandidaate saab esitada 1. juulini ja praegu on umbes 3–4 kanditaati.
    Kas Kasparov on Teile tugev konkurent? No ikka. Aga sellesse ametisse võib igaüks kandideerida.
    18 aastat on pikk aeg. Kaua veel… Jah. Mind on kuus korda valitud presidendiks.
    Äkki aitab juba sellest ametist? No minu jaoks… ma olen lihtne inimene, töötan seal, kus mulle tundub, et on põnev. Keegi ei sunni mind. Olen ka mitme ettevõtte nõukogus, fondides. Investeerin raha erinevatesse riikidesse.
    Maleturniir presidendipalees
    Briti päevalehes The Guardian ilmus Iljumžinovist 2006. aasta oktoobris persoonilugu. Põhjuse andsid tema korraldatud male maailmameistrivõistlused Kalmõkkia pealinnas Elistas.Ajakirjanik Ed Vulliamy kirjeldas, et Elista keskväljakul oli hiiglaslik malelaud Lenini ja Buddha kuju vahel. Linna muuseumi ja hotelliga malekompleksile ning budistlikule templile kulutas Iljumžinov tohutuid summasid maksumaksja raha. Lähim lennujaam jäi Elistast tundide autosõidu kaugusele.2006. aasta malevõistlused toimusid Kalmõkkia parlamendihoones, kuhu selleks palju raha maeti.Selle kõige juures on Kalmõkkia üks vaesemaid piirkondi Venemaal, kuigi Iljumžinov on sellele vastu vaielnud.
     
    Kes on kes
    Kirsan Iljumžinov
    51aastane multimiljonär1993–2010 oli Venemaa lõunaosas asuva autonoomse piirkonna Kalmõkkia president.Alates 1995 rahvusvahelise maleorganisatsiooni FIDE president.esimesed miljonidõppis Moskva välissuhete instituudis jaapani keelt.1989 sai Nõukogude-Jaapani ettevõtte Liko-Raduga direktoriks Venemaal. Liko-Raduga importis Audisid ja Volkswageneid. Sel ajal teenis ka oma esimese rublamiljoni.asutas pärast Nõukogude Liidu lagunemist ettevõtte Sun Corporation, mis kasvas mitmesaja miljoni dollarilise käibega rahvusvaheliseks äriks.laia joonega ekstsentrikOmab Wikipedia andmetel eralennukit ja kuut Rolls-Royce’i. Moskvas kasutab musta limusiini, kodus Kalmõkkias eelistab valget.käinud läbi paavst Johannes Paulus II, Dalai Lama, Henry Kissingeri ja Vladimir Putiniga. Mõni kuu enne Liibüa eksdiktaarori Muammar Gaddafi tapmist 2011 mängis temaga malet.Budist, aga ehitanud peale buda templite ka katoliku ja ­õigeusu kirikuid ning mošeesid ja sünagooge.Oma valimiskampaaniates on lubanud tasuta mobiili igale karjusele ja et Diego Maradona hakkab mängima Kalmõkkia kohalikus jalgpalliklubis.Briti ajakirjaniku Ed Vullia­my kirjeldus 2006. aastast:Ta on ekstsentriline. Usub tulnukaid ja väidab, et on nendega koos reisinud. Investeerimisotsuste tegemisel on nõu küsinud bulgaarlannast ennustajalt Baba Vangalt. Temas on kombineeritud poliitiline rahutus, mis talub halvasti oponente, aga ka tugev vaimne pühendumine ja usk, et male on Kalmõkkiale kõrgemalt poolt määratud. Võib olla võluv, samas tema nartsissism ja ambitsioonikus on häbitud.kritiseerija mõrv1990ndatel tapeti Elistas ajakirjanik, kes kritiseeris Iljumžinovit ja kirjeldas teda sõnadega “Khaan, võluv välismaal, kuid kättemaksuhimuline kodus”. Ajakirjanik uuris Iljumžinoviga seotud skeeme.viimased suurtehingud2012 juunis selgus, et tema firma Credit Mediterranee ostis 52% Bulgaaria kütuseturu liidrist Petrol Holding, vahendas lenda.ru. Peale kütusetanklate ja -hoidlate kuulub Petrol Holdingule hotelle, kasiino, lennufirma ja jalgpalliklubi. Analüütikute hinnangul ulatub tehingu summa üle miljardi dollari.2012 suvel ostis Venemaa suhkrutootja Sjukdeni aktsiaid, mis kuulub rahvusvahelisse suhkrukorporatsiooni Groupe Sucres&Denrees, kirjutas Vene Forbes.
     
    Kommentaar
    Iljumžinovi juhtimisstiil viib FIDE allakäigule
    Garri Kasparov, maletšempionist Venemaa opositsiooniliider, kandideerib järgmisel aastal FIDE presidendiksTunnen Kirsani juba ammusest ajast, ma ei ütleks, et need ligi 25 aastat on olnud meil sõbralik töösuhe. Me oleme siiski erinevad inimesed, kuulume kahte erinevasse maailma, usume erinevatesse asjadesse. Kui rääkida poliitikast, siis tema arusaamad erinevad täielikult minu arusaamadest.Ta on olnud 18 aastat FIDE president. Ma usun, et ta on palju panustanud, aga see on minevik. FIDE juhtimisstiil on selline, mis viib organisatsiooni allakäigule. Kuna me mõlemad konkureerime FIDE presidendiks, siis ma proovin teda iseloomustades olla positiivne. Kirsan on ettevõtja ja ta on sarkastiline. Ma arvan, et ta siiski ei saa aru, et FIDE vajab muudatusi ja tal on aeg minna. Ma loodan, et kui ta tahab konkureerida, siis konkureerib ta ideede ja programmidega, mitte tühjade lubadustega ja meie kampaania kritiseerimisega.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.