Indrek Kald • 29. oktoober 2013 kell 14:40

Tarbijakaitse hoiatab energiasäästja reklaami eest

Tarbijakaitseamet hoiatab tarbijaid veebilehtede eest, kus reklaamitakse 38 eurot maksvat imetoodet Energy Saver Pro, mis aitab väidetavalt kokku hoida kuni 75 protsenti elektrikuludest.

Nimetatud reklaam levib aktiivselt internetis ja Facebookis ning ameti poole on seoses sellega viimastel päevadel pöördunud mitmed tarbijad.

Lubadus, et toote lihtsalt pistikusse torkamisel väheneb elektritarbimine märkimisväärselt, peaks kohe kahtlusi äratama, seisab ameti pressiteates.

Kuigi praegu tuleb Energy Saver Pro eest tasuda sularahas selle kättetoimetamisel ja toote mittesobivusel lubatakse ka raha tagasi maksta, soovitab amet tarbijatel olla äärmiselt ettevaatlik.

Ametil on kahtlus, et tegelikkuses ei pruugi Energy Saver Pro kohaletoimetamist ja tellimuste täitmist toimuda. Toote veebilehel puuduvad kohustuslikud andmed kaupleja kohta, samuti pole Eestis kehtivate seadustega kooskõlas üldtingimused. Esialgseil andmeil on veebileht registreeritud Panamas.

Selliste imetoodete puhul on sageli väga keeruline tuvastada, kes neid tooteid tegelikult müüb. Veebikeskkonnast ostes võib olla probleeme sellega, et kaupleja ei täida lubadust toote tagastamisel kogu tasutud rahasumma tagasi maksta. Juhul kui selgub, et toote müüja on registreeritud väljaspool Euroopa Liitu, pole tarbijakaitseametil probleemide tekkimisel kahjuks võimalik tarbijaid aidata.

Lisaks on Energy Saver Pro veebilehel välja mõeldud Eesti inseneride (või toote venekeelsel veebilehel vastavalt Vene inseneride) kommentaarid, kuna sellise nimega insenere ei ole tegelikult olemas. Selline teave peaks samuti kahtlema panema toote usaldusväärsuses.

Tarbijad peaksid alati enne ihaldatud kauba ostmist välja selgitama, kellega tehing sõlmitakse ning millised andmed on ettevõtja kohta avaldatud. Samuti paneb tarbijakaitseamet inimestele südamele, et välja reklaamitud imettegevatesse toodetesse tuleks suhtuda realistlikult. Seda eriti siis, kui nende toime on silmanähtavalt liialdatud.

Hetkel kuum