Sirje Rank • 7. november 2013 kell 11:56

Stubb: teeme Põhjala riikidest ühe meeskonna

Soome Euroopa asjade ja kaubandusminister Alexander Stubb kiidab täna Rootsi majanduslehes Dagens Industri avaldatud arvamusartiklis Soome peaministri Jyrki Kataineni mõtet, et Põhjala riigid võiks oma majandushuve maailmas ühiselt edendada, luues ühise meeskonna Team Norden.

Kui Põhjala riikide SKP kokku liita, saab maailma suuruselt kümnenda majandusruumi 25 miljoni elanikuga. Regioonis on mitmed tugevad ettevõtted ja tuntud kaubamärgid, esindatud on nii uued kui traditsioonilised tööstusharud. Põhjala riigid on pea kõigi rahvusvaheliste edetabelite eesotsas, olgu võrdlemisel konkurentsivõime, õpitulemused või inimeste õnnetunne ja rahulolu oma eluga.

Sellele baasile tulekski üles ehitada ühine ekspordi edendamine, kirjutab Stubb. Praktikas tähendaks see, et Põhjala riikide ministrid käiksid näiteks Aasias kaubandussuhted arendamas koos, kaasas äridelegatsioonid. Selline delegatsioon on juba rohkem nähtav ja võimalused suuremad, leiab Stubb.

Stubb on käinud ühistel ekspordi edendamise visiitidel Indoneesias ja Mehhikos Eesti välisministri Urmas Paetiga.

Hetkel kuum