Ave Lepik • 3. detsember 2013 kell 9:16

Eesti põhikooli-noored maailma tipus

PISA 2012 uuring näitab, et Eesti 15-aastaste põhikooliõpilaste tase on maailma parimate seas ja Euroopa absoluutses tipus, vahendab haridus- ja teadusministeerium.

Loodusteadustes jagab Eesti Euroopas 1.-2. kohta Soomega. Testis osalenud 65 maailma riigi võrdluses jagavad Eesti noored loodusteadustes 4.–7. kohta Jaapani, Soome ja Koreaga. Lugemises ja matemaatikas on Eesti maailmas 11. kohal ning jagab Euroopas 3.–6. kohta.

Eesti venekeelsete koolide õpilaste sooritus on kuue aastaga on teinud tähelepanuväärse hüppe. Vene koolides õppivate noorte tulemused on kasvanud kaks korda kiiremini kui eesti koolide õpilaste tulemused ja varasem tasemevahe on tänuväärselt vähenenud.

Uuring näitab, et Eesti üks suuremaid väljakutseid on poiste oluliselt madalam funktsionaalne lugemisoskus – 15-aastaste poiste lugemise testi tulemused on keskmiselt ühe õppeaasta võrra madalamad kui samavanustel tüdrukutel.

PISA uuringus osales üle poole miljoni 15-aastase õpilase 65 riigist. Mõõdeti nende teadmisi ja oskusi matemaatikas, funktsionaalses lugemises ja loodusteadustes.

Euroopas olid parimate tulemustega Eesti kõrval Soome ning Poola. Parimaid tulemusi said Šanghai, Hongkongi ja Singapuri noored. Uuringuga mõõdetakse põhihariduse omandamisega lõpusirgele jõudnud õpilaste teadmisi ja oskusi. PISA tulemused annavad objektiivse võrdluspildi Eesti ja teiste riikide põhihariduse taseme kohta.

Kokkuvõtte PISA uuringust leiab SIIT.

Hetkel kuum