12. detsember 2013 kell 21:00

Detsembrikrahh Tallinna börsil

Sarnaselt Euroopa, USA ja Aasia aktsiaindeksitega tegi eile kukkumise ka Tallinna börs, mis langes alla 800 punkti taset, selle aasta mai tasemele. Maailma turgudele on detsembris saabunud korrektsioon, sest kasvanud on spekulatsioonid, et Föderaalreserv hakkab juba järgmisel nädalal oma stiimuleid koomale tõmbama.

Eile lõpetasid Tallinna börsil miinuses kõik aktsiad peale Tallinna Vee ja Pro Kapitali, millest viimasega ei tehtud ühtegi tehingut.

Eilne suurim langeja oli 3,6%ga Silvano Fashion Group, mis kukkus 2,65 eurole, järgnes 3,3%-lise langusega Tallinki aktsia, mis sulgus 0,859 eurol. Tallinki aktsia kauples ka kolmapäeval kolm protsenti miinuses, sest LHV ütles  värskes analüüsis, et langetab laevafirma aktsia õiglase hinna vahemiku 0,95–1,05 eurolt 0,80–0,90 eurole.

“Kuna kolmas kvartal on ettevõttele põhiline kasumi teenimise periood ning konkurentsisituatsioonis ja majanduskeskkonnas ei ole muutusi näha, siis ei ole palju põhjust oodata, et ettevõte suudaks kuni järgmise suveni oma nõrka puhaskasumit parandada,” kirjutas LHV analüüsis. Vaatamata aktsiasihi langetamisele, säilitas LHV Tallinki aktsiale ostusoovituse.

Kolmapäeval teatas aga Citibank, et on valinud Tallinki järgmise aasta piiriturgude parimate aktsiate hulka.  Panga analüütik Maria Gratsova kirjutas, et MSCI piiriturud tõusevad järgmise aasta lõpuks 10–15%, kuid järjekordne +2000baaspunktine ületootlus arenevate turgude vastu näib ebatõenäoline. Citibanki sõnul on optimismiks põhjust, sest väärtustasemed on ikka 47% madalamal kriisieelsest tasemest, võrreldes arenevate turgude 22protsendise alahinnatusega. Madal ja langev korrelatsioon pakub riski­hajutamise võimalusi. Kahe päevaga on Tallinki aktsia kukkunud umbes 6 protsenti, 0,916 eurolt 0,859 eurole.

 

Hetkel kuum