Indrek Kald • 17. detsember 2013 kell 12:47

Soome ja Eesti paljastasid rahvusvahelise narkokuriteo

Soome ja Eesti koostöös paljastati eestlaste juhitud kuritegelik organisatsioon, mida kahtlustatakse narkootikumide Lääne-Euroopast Soome toimetamises.

Üks Soomes narkootikume vastu võtnud organisatsioone on motoklubi Bandidos ja selle allüksused.

Soome ja Eesti ühise uurimisrühma tähelepanu all oli neli maaletoodud narkootikumide lasti. Teadaolevalt oli lastis 76 kg amfetamiini, 6 kg hašišit ning 1 kg MDMAd (ecstasy pulbrit). Tänavu mais tõi kuritegelik organisatsioon Soome 30 kg amfetamiini, mis peideti Espoo ja Kirkkonumme lähistele metsadesse. Sellest kogusest on politsei kätte saanud 20 kg.

Viimane uurimise all olev narkolast toodi Soome oktoobris 2013, kasutades kullerteenust ning sellest on konfiskeeritud 10 kg amfetamiini ja 5 kg hašišit.

Teadaolevalt koordineeriti narkootikumide maaletoomist, vastuvõtmist ja levitamist Helsingi vanglast. Kuritegeliku organisatsiooni liikmed hoidsid üksteisega ühendust telefoni ja interneti teel. Ühel juhul toimetati mobiiltelefon vanglasse ambu kasutades.

Nii Soomes kui ka Eestis on politsei teinud kahtlustatavate kasutuses olevates ruumides kümneid läbiotsimisi. Kahtlusaluseid on kokku 25, kellest viis on soomlased ning kuuluvad MC Bandidos motoklubisse ja selle allüksustesse. Ülejäänud 20 on eestlased.

Uurimisel on osalenud Soome keskkriminaalpolitsei, Lääne-Uusimaa ja Helsingi politseijaoskonnad, Eesti keskkriminaalpolitsei ja riigiprokuratuur. Kuritegusid hakkab menetlema Espoo maakohus järgmise aasta jaanuaris.

Hetkel kuum