Kes on Eestis maailma parimad?

Romet Kreek 23. jaanuar 2014, 09:26

Et leida maailma parimaid fondijuhte, ei tule minna üldse kaugele. Nad on siinsamas Tallinnas. Kahes kategoorias on Eesti fondijuhid maailma parimad.

LHV fondijuht Joel Kukemelk on maailma parim Lähis-Ida ja Aafrika aktsiafondijuht LHV Pärsia lahe fondiga. Fonde analüüsiv firma Citywire on andnud talle kõrgeima AAA-reitingu.

Ida-Euroopa aktsiafondide kolme aasta dollaripõhise tootluse järjestuses on Eesti fondijuhid teinud tabeli esiotsas üsna puhta töö. Eesti fondijuhid on vallutanud selles kategoorias esimese, teise, viienda ja kuuenda koha. Kristel Priisalm on saanud AA-reitingu ja tema juhitud Avaroni Areneva Euroopa fond on napsanud selles ala­jaotuses esikoha. Sama reitingu ja fondiga on jagamas omavahel teist kohta Peter Priisalm ja Valdur Jaht.

Viiendal kohal on reitinguta Irina Markitanova, kelle käe all investeerib Danske Invest Balti kasvufond ja Danske Invest New Europe’i fond. Kuuendal kohal on A-reitingu saanud Mehis Raud Trigon Uue-Euroopa fondiga.

Nii hästi ei ole läinud SEB fondijuhtidel. Fondijuhid Alo Kullamaa ja Sulev Raik on praegu reitinguta. Ometi on nemadki tootluselt paremad kui Bloombergis ja Reutersis Balti, Kesk-ja Ida-­Euroopa või Venemaa teemal sageli tsiteeritud East Capitali reitinguta fondijuht Peter Elam Hakanson, kes on kolme aastaga teinud 11,3 protsenti miinust. Üle ilma tuntud reitinguta staar­investor Mark Mobiuse Templetoni Ida-Euroopa fond on suutnud saada suisa 32,4% kaotust kolme aastaga.

Vene fondidega halvasti. Kõigi fondide juhtimisega pole nii hästi läinud, Venemaaga on Eesti fondijuhtide kesine seis. Sulev Raiki juhitud  SEB Fund 2 – SEB Russia fond asetseb –15,1% tootlusega 38 Vene aktsiafondi seas 27. kohal. Jelena Fedotova on Trigon Russia fondiga 32. kohal. Sama fondijuhi Trigon arenevate turgude finantssektori fond on pankade ja finantssektori 34 aktsiafondi seas 29. kohal.

Olga Marjasova on 38 fondijuhi seas 37. kohal Evli Vene fondiga, mille kolme aasta kumulatiivne tootlus on –28,1%. Heiti Riisbergi Trigoni arenevate turgude agrisektori fondi tootlus on –55,8%, mis annab globaalsete arenevate turgude fondide seas viimase ehk 229. koha.

LHV Pärsia fondi juht Joel Kukemelk ütles, et varahaldusfirma tuntus või suuremad fondid ei tähenda kindlasti automaatselt paremaid tulemusi. “Lisaks on hästi juhitud väiksematel fondidel suurematega võrreldes vähelikviidsetel aktsiaturgudel rohkem paindlikkust. On hea meel näha, et Citywire’i andmebaasist leiab mitu reitinguga Eesti fondijuhti – see on kvaliteedimärk,” lisas ta.

Üldistuste tegemise juures peab arvestama, et osa detaile võib minna kaduma, rääkis ta Mark Mobiuse Ida-Euroopa fondile viidates. Nimelt on enam kui kolmandik fondist paigutatud Venemaale.

Tähelepanu aitab. SEB Ida-Euroopa aktsiatiimi fondijuht Alo Kullamaa ütles, et olukorras, kus kohalik kapitaliturg on peaaegu surnud, on igasugune rahvusvaheline positiivne tähelepanu siinsele fonditööstusele abiks. “Ehk mõni analüüsimaja, kes varem pole siin käinud, hakkab saatma oma strateege ja analüütikuid regulaarselt,” lootis ta. “Ida-Euroopa aktsiad on ühest küljest globaalses kontekstis nišikategooria, aga samas pakub sisemiselt päris palju võimalusi.”

Olukorras, kus piirkonna suuremad turud on viimasel ajal kas väga (Türgi) või pigem nõrgad olnud, on suure varade mahuga Ida-Euroopa fondidel, mis peavad pidevalt oma likviidsust jälgima, keeruline edestada väiksemaid fonde, mis keskendusid viimaste aastate jooksul peamiselt väiksematele turgudele.

Kullamaa mainis, et kui tal oli AAA-reiting, ei märganud ta, et see oleks fondi investorite raha leidmist lihtsustanud. Maht ja strateegia on fondide võrdlemisel samuti olulised, mitte ainult piirkond, kuhu investeeritakse.

Kus on Swedbanki fondijuhid? Nii kummaline, kui see ka ei ole, on Swedbanki Eesti kodulehel eestlastest fondijuhid täiesti olemas. Kui aga vaadata Citywire’t, siis juhivad neid fonde hoopis rootslased või ei ole fondijuhtide kohta mingisugust infot.

Swedbanki Venemaa Aktsiafondi fondijuht Ene Õunmaa sõnul koostavad investeerimisfondide pingeridu mitmed organisatsioonid ning tema hinnangul jälgitakse maailmas kõige enam Morningstari reitinguid, kus näiteks Swedbanki Venemaa Aktsiafond on saanud neli tärni viiest. “Laiema kasutatavuse tõttu kuvab Swedbank Investeerimisfondid ka klientidele fondide kuuaruannetes just Morningstari reitingu,” lisas Õunmaa.

“Swedbanki Venemaa Aktsiafond on esindatud ka Citywire’i süsteemis, kus eri perioodide lõikes on saavutatud Vene aktsiafondide konkurentsis väga kõrged kohad,” jätkas ta. “Citywire toob esile ka Swedbanki Venemaa Aktsiafondi juhtimisega seotud isikud Rootsist. Nii Kristofer Barrett kui ka Elena Lovén, kes toetavad Eestis paiknevat fondijuhti Venemaa aktsiate valikul, on mõlemad saanud Citywire’ AAA-reitingu.”

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. January 2014, 12:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing