Juhan Lang • 13. märts 2014 kell 5:27

Hiinlased jahivad Eesti tehast

"Ei ole kuulnud,” kommenteeris emaettevõtte võimalikku üleostu Eesti allüksuse Sertec Engineering Estonia OÜ juht Vadim Maksimov ning lõpetas kõne. Hilisemad katsed Maksimovit tabada pareeris automaatvastaja.

Võimalikust üleostust polnud teadlik ka 2011. aastal Jüris avatud firma eksjuht ja ASi Paldiski Tsingipada juhataja Kaupo Sisask. “Inglased on rohkem seda asja ajamas – kõik suuremad asjad otsustatakse Inglismaal,” selgitas ta.Investeerimisfondi China First Capital International Group Co kõneisikute väitel on teiste seas Jaguari varustav Sertec Holdings Ltd väärt 150 miljonit dollarit, kuid läbirääkimised on veel algusjärgus.

Spekulatsioon

“Väga sürreaalne!” kommenteeris Äripäevale müügijuttu emaettevõtte Sertec Group Holdingu tegevdirektor Grant Adams. “Nad ilmselgelt teavad midagi, mida meie ei tea. See on puhas spekulatsioon ega oma mingit mõju ühelegi ettevõtte osakonnale.”Tema sõnul saab firma aeg-ajalt küll ostupakkumisi, ent mingit müügiplaani pole. Samuti pole Adamsi kinnitusel sõnagi vahetatud Hiina investeerimisfondiga.Sertec Group Holding loodi 1962. aastal, ettevõtte klientideks on Ford Motor Co., Daimler AG ja Volvo AB. Lisaks Eestile on firmal neli tehast Ühendkuningriigis. Tegutsetakse ka Hiinas.

Eesti allharus oli viimase majandusaasta aruande järgi ehk 2012. aasta seisuga 63 töötajat. Ettevõtte 2013. aasta märtsis lõppenud majandusaasta müügitulu oli 5,29 miljonit eurot ja kasum oli 165 212 eurot.Investeerimisfondi China First Capital International Group asutati sel aastal eesmärgiga investeerida tööstusseadmetesse ja biotehnoloogiasse. Bloombergi andmetel on fondil registreeritud kapitali 800 miljonit dollarit. Sel kuul asus ettevõtte etteotsa endine Hiina Rahvapanga Euroopa osa pealik Yan Haiting.

Hetkel kuum