Suurbritannia suurendab Läänemerel sõjalist kohalolekut

Marta Jaakson 17. märts 2014, 18:49

Ühendkuningriigi kaitseminister Philip Hammond teatas täna, et Kuningliku Õhuväe hävitajad on valmis tugevdama Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi kaitset, teatas kaitseministeerium.

„Mul on hea meel parlamendi alamkojale teatada, et osana Ühendkuningriigi panusest NATO alalisse missiooni Läänemere piirkonnas pakume me NATOle täiendavaid Typhoon-hävitajaid,“ ütles Hammond täna Briti parlamendis esinedes.

Ta lisas, et Kuningliku Õhuväe hävitajad osaleksid missioonil alates aprilli lõpust koos Poola õhujõududega, kes võtavad siis üle Balti õhuruumi turvamise. NATO otsustada on, millal ja kui mitu hävitajat kasutusele võetakse ja millisesse baasi need saadetakse.

Hammondi sõnul on otsus tingitud Ukraina sündmustest ning vajadusest kindlustada Ühendkuningriigi liitlaste julgeolekut.

„Ühendkuningriigi otsus on selge ja kindel vastus Eesti soovile suurendada liitlasvägede kohalolekut Läänemere piirkonnas,“ ütles kaitseminister Urmas Reinsalu. „Ühendkuningriigi sõjalise kohaloleku suurendamine praeguses julgeolekukriisis tõstab Eesti, Läti, Leedu ja Poola turvalisust.“

Üle-eelmisel nädalal saatis Eesti ja Balti õhuruumi kuus lisahävitajat ka NATO suurim liitlasriik Ameerika Ühendriigid.

Hetkel viivad Eesti, Läti ja Leedu õhuturvet läbi Ameerika Ühendriikide kümme hävitajat F-15.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. March 2014, 18:52
Otsi:

Ava täpsem otsing