Norra suur risk on nende nafta

Rainer Saad 20. juuni 2014, 12:23

Norra keskpanga juhi sõnul võivad nafta investeeringud Norra majandusse hakata vähenema ja see kujutab riigile olulist riski.

„Mingil hetkel tulevikus hakkavad nafta investeeringud praeguselt väga kõrgelt tasemelt vähenema ja see kujutab suuri väljakutseid Norra majandusele,” ütles Norra keskpanga juht ¨ystein Olsen CNBC-le. „Majanduses on vaja üleminekut, vastassuunas naftale.”

Norra on maailma suuruselt seitsmes naftaeksportija ning tänu naftatuludele oli Norra euroala võlakriisi ajal üks tugevamaid majandusi.

Eile väljastas Norra keskpank prognoosi, mille järgi langevad investeeringud naftasektorisse järgmisel aastal 10 protsendi võrra. Ülejärgmisel aastal peaks langus peatuma ning 2017. aastal peaks juba väike tõus olema.

„Norra majandus on lõiganud kasu kõrgetest naftahindadest, kõrgetest tuludest. Naftatööstus on meie majanduse mootor, kui see muutub, on olukord täiesti teistmoodi,” ütles Olsen.

Nõrga naftasektori väljavaate tõttu lükkas Norra keskpank edasi enda baasintressi tõstmist. Eile jättis keskpank baasintressi 1,5 protsendile, kus see on püsinud juba alates 2012. aasta märtsist. Nüüd prognoosib keskpank, et tõstab baasintressi alles järgmise aasta lõpus. Eelmine prognoos nägi ette baasintressi tõstmist järgmise aasta suvel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. June 2014, 16:50
Otsi:

Ava täpsem otsing