Mait Kraun • 11. juuli 2014 kell 10:07

Globaalne naftanõudlus hakkab kasvama

Globaalne nõudlus nafta järele tõuseb järgmisel aastal 5 aasta kiiremas tempos. Hiina naftatarbimine laieneb ning arenevate riikide majandused tugevnevad, teatas Rahvusvaheline Energiaagentuur.

Maailma naftatarbimine hakkab järgmisel aastal suurenema päevas 1,4 miljoni barreli võrra. Kasvukiirus saab olema 5 aasta kiireim.

Maailma nõudluse kasvu juhivad Hiina ning OECD välised riigid. Toornafta hinnad on küll viimase kuu jooksul Iraagi ja Liibüa probleemide hajumise tõttu langenud, kuid raporti järgi on „hinnad ajalooliselt kõrgel ning ei ole paista, et nad märgatavalt langema hakkaksid.“

„Globaalne majandus saab 2015. aastal hoogu juurde,“ ütles Rahvusvaheline Energiaagentuur, kes muuseas nõustab arenenud riike energiapoliitikas. „Nafta 2015. aasta väljavaadet ei näi mitte miski muutvat, sest turu seis jääb tõenäoliselt samaks.“

Toornafta (Brent) hind on sel aastal langenud 2 protsenti. Liibüa on võtnud eesmärgi taastada poliitiliste pingete tõttu vähenenud naftatootmine. Iraagi sündmused ei avalda Iraagi toodangule eriliselt suurt mõju. Samuti on USA naftatootmine 30 aasta tipus.

Hetkel kuum