Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Rootsi börsil on olnud hea aasta

    Rootsi börs võiks olla huvipakkuv investeerimispaik pikaajalisele investorile, sest Rootsi keskpanga juuli alguse intressimäära langetamise otsus parandab börsifirmade kasumlikkust.

    “Aasta algusest on turg tõusnud 10 protsenti ning meie prognoos 2014. aastaks on samuti 10 protsenti. Seega on turg eeldatud tõusu ära teinud ning kodusele turule prognoosime aasta teiseks pooleks piiratud tootlust,” ütles Swedbanki analüütik Jerker Söderström.
    Pikaajalistele investoritele võiks aga Rootsi börsifirmad olla atraktiivne investeerimisvõimalus, sest intressimäärade langetamine on loonud eelduse ettevõtete kasumi kasvuks ning see võiks ka aktsiaturgu positiivselt mõjutada. Swedbank on praegu arvamusel, et pikemas perspektiivis võiks Rootsi aktsiaturg olla vähemalt 7 protsenti kõrgemal tasemel.
    Söderström eeldab, et Rootsi keskpanga intressikärbe mõjutab positiivselt valdkondi, mis sõltuvad rohkem majanduse üldisest kõikumisest – auto-, ehitus- ja masinatööstus. Sellistes sektorites võib kasum tänu keskpanga otsusele 2–3 protsendi võrra kasvada.
    Eksport saab hea võimaluse
    Kui aasta esimesel poolel oli eksportööridele probleemiks tugev Rootsi kroon, siis intressikärpe järel langeb krooni väärtus dollari ja ­euro suhtes ning see parandab kodumaiste ettevõtete ekspordivõimet ning kasumlikkust. See omakorda loob eelduse aktsiate väärtuse kasvuks.
    Septembris Rootsis toimuvad valimised aktsiaturgu Söderströmi hinnangul oluliselt ei mõjuta. Tema sõnul võivad eelolevad valimised tekitada volatiilsust, kui pärast valimisi ei suudeta panna kokku enamusvalitsust.
    TAUSTStockholmi börsil on läinud hästi30 ettevõttest koosnev Rootsi börsiindeks Stockholm OMX 30 on eelmisest suvest tõusnud aastaga kokku 18,65 protsenti. Indeksi koosseisus olevatest ettevõtetest on ainult kolme aktsia olnud miinuses.
    Rootsi börsi suurimad tõusjad ja langejad (eelmise aasta 7. juulist)
    TÕUSJAD
    Nokia OYJ +92,65%
    Globaalne mobiilside ettevõte, mis toodab mobiiltelefone ja arendab võrgu infrastruktuuri.Samuti pakub ettevõte müügi- ja klienditeenindust.Ettevõte on loonud mitmeid rajatisi, mis tegelevad tarkvara arenduse ja teadustööga.Aktsia on aasta algusega võrreldes langenud küll 0,23 protsenti, kuid alates eelmise aasta juuli algusest on ettevõtte aktsia olnud Stockholmi börsil suurim tõusja.41 Bloombergi küsitletud analüütikust soovitab 17 selle ettevõtte aktsiat osta, 16 soovitab hoida ning 8 soovitab müüa.  
    SSAB AB +67,22%
    Rootsi metallitööstusettevõte ja Põhjamaade suurim profiil- ja lehtterase tootja.SSAB AB tootmisüksused asuvad Rootsis ja USAs.Selle aasta algusest on aktsia tõusnud 27,14 protsenti.25 Bloombergi küsitletud analüütikust soovitab 8 aktsiat osta, 7 hoida ning 10 soovitab aktsiat müüa.
    AstraZeneca PLC +59,71%
    Rootsi valdusettevõte, mille tütarettevõtted toodavad ja turustavad sünteetilisi ja bioloogilisi ravimeid.Peamiselt keskendutakse seedetrakti, onkoloogia, südame-veresoonkonna, hingamisteede, kesknärvisüsteemi, valuvaigistite, narkoosi ja infektsioonivaldkonnale.Aasta algusest on aktsia tõusnud 29,14 protsenti.39 Bloombergi küsitletud analüütikust soovitab 7 aktsiat osta, 23 aktsiat hoida ning 9 aktsiat müüa.
    LANGEJAD
    Getinge AB -12.33%
    Arendab, toodab ja müüb desinfitseerimiseks ja steriliseerimiseks mõeldud tooteid.Müük toimub farmaatsiatööstusele, haiglatele, hambaravikliinikutele ja laboritele.Getinge tootmisüksused asuvad Suurbritannias, Prantsusmaal, USAs ja Austraalias.Ettevõtte aktsia on langenud aastaga 12,33 protsenti. Selle aasta algusest on aktsia langenud aga lausa 21,95 protsenti.20 Bloombergi küsitletud analüütikust 3 soovitab aktsiat osta, 11 hoida ning 6 müüa.
    Swedish Match AB -2,23%
    Toodab ja turustab suitsuvabu tubakatooteid.Ettevõtte toodete hulka kuuluvad huuletubakas, nuusktubakas ja närimistubakas. Samuti toodetakse ja turustatakse tulemasinaid ja tikke.Ettevõtte aktsia on aastaga langenud 2,23 protsenti, kuid selle aasta algusest on aktsia aga 7,19 protsenti tõusnud.23 Bloombergi küsitletud analüütikust soovitab 9 aktsiat osta, 6 hoida ja 8 müüa.
    Electrolux AB -0,83%
    Toodab kodutehnikat ja masinaid professionaalseks kasutamiseks.Ettevõtte toodete hulka kuuluvad külmikud, nõudepesumasinad, pesumasinad, tolmuimejad ja pliidid.Selle aasta algusest on aktsia langenud 3,50 protsenti.26 Bloombergi küsitletud analüütikust soovitavad 11 aktsiat osta, 11 aktsiat hoida ning 4 aktsiat müüa.
    LISALUGU
    Keskpangal oli kaks valikutRootsi keskpank kärpis juuli alguses investorite üllatuseks baasintressimäära lausa 0,5 protsendi võrra, 0,25 protsendile. Põhjenduseks tõi keskpank liiga madala inflatsiooni. Mais alanesid tarbijahinnad Rootsis aasta baasil 0,2 protsenti, mis oli juba viies järjestikune kuu langus. Intressikärbe viis Rootsi krooni võrreldes ­euroga madalaimale tasemele alates 2010. aastast.
    Seni hoidus Rootsi keskpank intressimäärade langetamisest, põhjendades seda asjaoluga, et väiksemad laenukulud võivad õhutada kodumajapidamisi endale liiga suuri kohustusi võtma. Seega oldi dilemma ees – kas takistada deflatsiooni ja viia laenukulud alla või lasta deflatsioonil tekkida ja hoida laenukulud finantsstabiilsuse huvides kõrgel.
    Juuli alguses vähendas Rootsi valitsus majanduse kasvuprognoosi. SKP kasvab sel aastal Rootsis prognoosi kohaselt 2,5 protsenti ja 2015. aastal 3,1 protsenti. Euroopa Liidu liikmesriikide kasv oli kokku aga vaid 0,1 protsenti.
    Rootsi rahandusministri sõnul ongi nende majanduse peamiseks piduriks paljude euroala majanduste halb väljavaade. Ministeerium peab järsku majanduslangust ebatõenäoliseks. Samas tõdetakse, et pikema stagnatsiooni risk on olemas.Sel aastal vähendas Frederik Reinfeldti juhitav koalitsioon üksikisiku tulumaksu juba viiendat korda alates võimuletulekust 2006. aastal. Sellega loodetakse suurendada kohalikku tarbimist ning eksporti.
    Samuti on mitu korda vähendatud ettevõtte tulumaksu, et luua uusi töökohti ning tekitada keskkond ettevõtluse kasvuks. Rootsi on näidanud viimasel ajal Euroopa keskmisest tunduvalt paremaid majandustulemusi – see annab tõestust, et valitsuse maksekärped töötavad.
    ÜKS KÜSIMUS
    Mil määral on Rootsile mõjunud ettevõtte tulumaksu ning üksikisiku tulumaksu vähendamine ja kuidas mõjutab see kohalikku aktsiaturgu?
    Vastab Swedbanki analüütik Jerker Söderström:
    Rootsi aktsiaturul olevad ettevõtted on globaalsed ning 65 protsenti nende käibest tuleb teistelt turgudelt. Madalam ettevõtte tulumaks (langetati 1. jaanuaril 26-lt 22 protsendile) pole seega eriliselt aktsiaturgu mõjutanud. Pangad ja tarbijasektori ettevõtted, kes müüvad suure osa oma toodetest siseturule, on tulumaksu vähendamisest kasu saanud. Nende kasum ühe aktsia kohta on tõusnud 4–6 protsenti. Madalam üksikisiku tulumaks on positiivselt mõjunud sisetarbimisele ning tõstnud kinnisvara hindu.Rootsis on tehtud ka ettepanekuid, et maksumäär võiks olla 16,5 protsenti ettevõtetele, kellel on väike laenukoormus, välja arvatud pangad. Selle jõustumisel suureneksid aktsiaturult finantseeringut saavate ja kodumaisele turule suunatud ettevõtete kasumid 6-7 protsenti. Suure laenukoormusega ettevõtetele võib see aga negatiivselt mõjuda, sest nende maksumäär sellisel juhul ei lange.
    Autor: Mait Kraun, Aivar Hundimägi
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.