26. september 2014 kell 8:24

Putin nõuab ELi ja Ukraina kaubanduslepingu avamist

Venemaa president Vladimir Putin  Foto: Scanpix/Reuters

Venemaa president Vladimir Putin nõuab Euroopa Komisjoni presidendile Jose Manuel Barrosole läkitatud kirjas Euroopa Liidu ja Ukraina vahel sõlmitud ning Euroopa ja Ukraina parlamendis ratifitseeritud kaubandusleppe avamist, et seal muutusi teha, kirjutab täna Financial Times.

Venemaa president Vladimir Putin nõuab Euroopa Komisjoni presidendile Jose Manuel Barrosole läkitatud kirjas Euroopa Liidu ja Ukraina vahel sõlmitud ning Euroopa ja Ukraina parlamendis ratifitseeritud kaubandusleppe avamist, et seal muutusi teha, kirjutab täna Financial Times.Vastasel juhul ähvardab Venemaa Ukrainat viivitamatute vastumeetmetega.Nõudmine kinnitab taas, et Venemaa püüab igati pidurdada Ukraina lähenemist euroatlantilistele organisatsioonidele nagu Euroopa Liit ja NATO.Hiljuti nõustus EL Ukraina assotsiatsioonilepingu kaubandust puudutava osa jõustumist 2016. aasta alguseni edasi lükkama, et jätta lisaaega Venemaa veenmiseks, et leping ei kahjusta Venemaa majandussidemeid Ukrainaga. Oma kirjas väidab aga Putin, et seda aega tuleks kasutada hoopis töögruppide moodustamiseks, kes hakkavad lepingu üle uuesti läbi rääkima."Me oleme jätkuvalt seisukohal, et üksnes süsteemsed muudatused assotsiatsioonilepingus, mis võtavad arvesse kõiki selle lepingu elluviimisest tulenevaid riske Venemaa ja Ukraina majandussuhetele ja kogu Venemaa majandusele, võimaldab meil jätkata kaubandus- ja majandussuhetega praegusel kujul," tsiteerib kirja Financial Times.Kirjas hoiatab Putin, et igasugused sammud Ukraina seaduste muutmiseks, et lähendada neid ELi seadustele, on kokkuleppe rikkumine, mis sunnib Venemaad rakendama vastumeetmeid.Eile avalikustas Ukraina president Petro Porošenko reformikava, mis valmistaks Ukrainat ette selleks, et 2020. aastal esitada taotlus Euroopa Liiduga liitumiseks.

Hetkel kuum