Alyona Stadnik • 7. oktoober 2014 kell 7:49

Martinson: 50:50 osalus on üldjuhul ebastabiilne kooslus.

Allan Martinson.  Foto: Andres Haabu

Riskiinvestori Allan Martinsoni sõnul 50:50 osalus ettevõttes on nagu ümmargust palli näpu otsas hoida.

"Ma ei tea peaaegu mitte ühtegi, mis oleks kaua püsinud. Üks osanikest kas ostab teise välja või jäädakse patiseisu nagu Annuse-Tammo puhul juhtus," kommenteeris Martinson. Äripäev kirjutas eile sellest, et ettevõtja Toivo Annus läks riidu oma äripartneriga Herty Tammoga ja üks põhjus oli see, et kahel omanikul on ettevõttes kummalgi 50protsendiline osalus.  "Igal firmal tuleb pidevalt ette olukordi, kus tuleb teha otsuseid, kas ühes või teises suunas ja võtta vastutus. Tihti pole vahet, kas otsustatakse ühes või teises suunas, peaasi, et otsustatakse. 50:50 osaluse puhul pole aga selge, kes lõpuks vastutab," selgitas Martinson.Ta meenutas, et MicroLinkil oli omal ajal 50:50 ühisettevõte Läti suurima IT firmaga Fortech. "See oli paar aastat kestnud "prooviabielu", mis viis mõlema firma ühinemiseni. Seal oli 50:50 täitsa omal kohal, õppisime üksteisega koos töötama," märkis ta.Martinson on ka varasemalt öelnud, et riskikapitalistid ja teised investorid jälgivad seda, et osalus ei jaguneks võrdselt ja et kõige parem oleks see, kui oleks kolm osanikku.  

Hetkel kuum