Sirje Rank • 9. oktoober 2014 kell 7:07

Junckeri komisjonile esimene suurem tagasilöök

Alenka Bratušek kuulamisel Euroopa Parlamendis.  Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa Parlamendi keskkonna ja tööstuskomiteed lükkasid eile tagasi Euroopa Komisjoni uue presidendi Jean Claude Junckeri esitatud ELi energialiidu asepresidendi kandidaadi.

Nüüd tuleb Junckeril kas endise Sloveenia peaministri Alenka Bratušeki asemele leida uus kandidaat Sloveeniast või riskida sellega, et Euroopa Parlament paneb kogu uuele komisjoni koosseisule veto, vahendas agentuur Bloomberg.

„Selle otsuse tingisid üsna tõsised kaalutlused,“ ütles parlamendi tööstuskomitee juht Jerzy Buzek, lisades, et parim lahendus oleks, kui Sloveenia lepiks nüüd Junckeriga kokku uues kandidaadis ja portfellis.

Bratušeki lükkas parlament tagasi 112 vastu- ja 13 poolthäälega. Parlamendi suurima fraktsiooni Euroopa Rahvapartei (EPP) kirjelduse järgi oli tema esinemine kuulamistel üllatavalt nõrk.

Parlamendi heakskiidu said eile samas varem samuti küsimusi tekitanud Hispaania volinikukandidaat Arias Canete energia- ja kliimavoliniku ametisse ning britt Jonathan Hill finantsteenuste voliniku ametisse. Toetuse said ka prantslane Pierre Moscovici rahandusvoliniku ametisse ja Soome endine peaminister Jyrki Katainen asepresideni kohale, kelle vastutusalas on investeeringud, majanduskasv, tööhõive ja konkurentsivõime.

Esialgu ei ole veel selgust, kellest võiks saada energialiidu valdkonna asepresident. Võimalik, et seda pakutakse praegu transpordivolinikuks nimetatud Maroš Šefcovicile Slovakkiast. Temast vabanev portfell võiks siis minna Euroopa Parlamendi Sloveenia saadikule Tanja Felonile, kellest võib saada Sloveenia uus volinikukandidaat.

Parlament hääletab Junckeri komisjoni poolt või vastu 22. oktoobril. Kinnituse korral asuks uus komisjon tööle 1. novembril.

„Me ei tahaks liiga palju portfelle ümber mängida,“ ütles Buzek. „Enne 1. novembrit tuleksime toime kahe-kolme täiendava kuulamisega. Kuid meil ei ole aega kuueks või kaheksaks uueks kuulamiseks.“

Hetkel kuum