Mait Kraun • 15. oktoober 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Steve Forbes: 5 põhjust, miks aktsiad langevad

Steve Forbes.  Foto: Bloomberg

Steve Forbes toob ajakirjas Forbes välja 5 põhjust, miks tema arust aktsiad langevad.

USA senat. Praegu on senatis võim demokraatide käes, kuid investorid loodavad, et pärast valimisi saavad enamuse Vabariiklased. Praegu pole Vabariiklaste senatienamus aga kindel, sest hiljutised küsitlused näitavad vastupidist. Kui vabariiklased peaksid ülemkoja aga üle võtma, ei saa Obama enam majandusele niivõrd suurt kahju teha, mis mõjuks aktsiatele positiivselt.Föderaalreservi ebaadekvaatne käitumine. Föderaalreserv on andnud vihjeid, et jätkab krediiditurul jama keeramist (Forbesi meelest on FED krediidi jagamisel ebakompetentne). See mõjub halvasti töökohtade loomisele ning väikeettevõtetele.

Kasumite puhul pilt ebaselge. Teatatud kasumid üldiselt küll kasvavad. Kasutades aga reaalsemat kasumite mõõtmisviisi – rahvatulu ja rahvamajanduse kogutoodangu arvestust – siis pilt on tunduvamalt süngem. Selle arvestusviisi numbrid tulenevad tuludeklaratsioonidest, seal pole ettevõtetel mõtet ennast niiöelda täis puhutult näidata.

Maailma majanduses lokkab korralagedus. Saksamaa majanduskasv on peatumas ja terve ülejäänud Euroopa on majanduslanguses või selle äärel. Brasiilia ja Jaapan on kriisis. Hiina majanduskasv on problemaatiline. USA majanduskasvu kiirenemisel on blokk ees.

Maailma julgeolekuolukord on halvenemas. USA president – kes jätab võrdluses Jimmy Carteriga mulje nagu Carter oleks Ronald Reagan – on kindel oma vasakäärmuslikule maailmavaatele, mis eeldab USA eemaldumist maailma asjadest. Ebola puhangud rõhutavad samuti asjaolu, et pinged on kasvamas.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt