Sirje Rank • 16. oktoober 2014 kell 8:31

Putin: Venemaa ei allu väljapressimisele

Vladimir Putin.  Foto: Bloomberg

USA-l ja selle liitlastel ei ole mõtet loota, et väljapressimine Ukraina kriisis mingit tulemust annab, ütles Venemaa president Vladimir Putin.

Samuti hoiatas Putin täna algava visiidi eel Serbia ajalahele Politika antud intervjuus riskide eest, kui tuumarelvadega riigid omavahel vaidlevad.

„Me loodame, et meie partnerid mõistavad, kui kasutu on püüda Venemaalt midagi väljapressimisega saavutada,“ ütles Putin. „Samuti võiks meeles pidada, millised võivad olla suurte tuumariikide erimeelsuste tagajärjed strateegilisele stabiilsusele,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Putin taunis, et USA president Barack Obama nimetas ÜROs peetud kõnes Venemaa agressiooni Euroopas üheks kolmest suurimast ohust inimkonnale koos Ebola viiruse ja islamiriiki luua üritavate terroristidega.

„Koos sanktsioonidega meie majanduse tervete sektorite vastu ei saa seda lähenemist kuidagi teistmoodi nimetada kui vaenulikuks,“ ütles Putin.

Katsed survestada Venemaad ühepoolsete ja illegaalsete piiranguteta ei aita kaasa kriisi lahendamisele, lisas ta.

„Kuidas me saame rääkida pingete mahavõtmisest Ukrainas, kui uued sanktsioonid otsustati peaaegu üheaegselt rahuprotsessi kokkuleppega?“ ütles Putin. „Kui peamine eesmärk on meie riiki isoleerida, siis on see absurdne ja illusoorne eesmärk.“

Venemaa eitab jätkuvalt igasugust sekkumist Ukraina konflikti ning nimetab toimuvat kodusõjaks. Seevastu USA on Putini sõnul aktiivselt toetanud illegaalset võimuhaaramist Kiievis, mis tõi veebruaris Ukraina presidendi Viktor Janukovitši kukutamise.

Küsimusele, kas eurooplastel on ees külm talv, kuna Venemaa gaasitarned Ukraina kaudu võivad katkeda, vastas Putin, et Venemaa täidab Euroopa tarbijate ees kõik oma kohustused. Venemaa on valmis gaasikõnelusi jätkama.

„Mis puudutab Venemaa gaasi eksporti Euroopasse tulevikus, siis probleem transiidiga läbi Ukraina püsib,“ ütles Putin.

Hetkel kuum