Sirje Rank • 22. oktoober 2014 kell 6:38

Venemaa esitas gaasileppe sünniks lisanõudmisi

Gazpromi logo  Foto: Scanpix/Reuters

Teisipäeval Euroopa Liidu vahendatud kõnelustel Venemaa ja Ukraina vahel veel uut kokkulepet ei sündinud, mis oleks gaasitarned Ukrainale taastanud ja andnud ka Euroopale kindluse, et Ukraina kaudu kulgeva gaasitransiidiga talvel probleeme ei teki.

Võimaliku kokkuleppe sõlmimine lükkus jälle nädala võrra edasi. Venemaa tahab selgust ja kindlust, millistest allikatest saab Ukraina raha, et gaasi eest maksta.

Esialgne kokkuleppe visand nägi ette, et Ukraina tasub aasta lõpuks Venemaale 3,1 miljardit dollarit juba tarnitud gaasi eest ning Venemaa laseb märtsini Ukrainale müüdava gaasi hinna 1000 kuupmeetrilt 100 dollari võrra alla 385 dollarile.

Eilsetel kõnelustel jõuti kokkuleppele võla tagasimakse tingimustes, kuid see jäi praegu veel lahtiseks, kust tuleb raha ettemakseteks Ukrainale tarnitava gaasi eest, ütles Venemaa energiaminister Aleksander Novak agentuuri Bloomberg vahendusel. Ukraina energiaministri Juri Prodani sõnul pole veel kokku lepitud ka eelolevatel kuudel tarnitava gaasi kogust.

Uuesti kohtutakse 29. oktoobril.

Hinnanguliselt vajab Ukraina aasta lõpuni neli miljardit kuupmeetrit gaasi. Kuidas selle eest tasutakse, selles osas veel garantiid ei ole, ütles Euroopa Komisjoni energiavolinik Günther Oettinger.

„Me pakkusime välja – kui Naftogaz (Ukraina nafta- ja gaasikompanii) ei suuda maksta – Euroopa firmat vahendajaks,“ ütles Oettinger.

EL on öelnud, et on valmis oma finantsabi paketi raames eraldama Ukrainale vahendeid, mida saab kasutada gaasi eest maksmiseks. Eile teatas Euroopa Komisjon, et on saanud Ukrainalt taotluse täiendava 2 miljardi euro suuruse laenu saamiseks.

Tuleval nädalal toimuva kohtumise eel ootab nüüd lahendamist küsimus, kui palju vajab Ukraina gaasi novembris ja detsembris ja kust tuleb raha, et tarnete eest ette ära maksta, ütles Venemaa energiaminister Aleksander Novak. Novaki hinnangul vajab Ukraina selleks 1,6 miljardit dollarit.

Financial Times kirjutab täna, et Novaki sõnul ootab Venemaa kindlust, et kas IMF, Euroopa Investeerimispank või muud pangad aitavad Kiievil arvet maksta. Samuti pakkus Novak välja, et Euroopa Liit võiks raha eraldada oma eelarvest. „Seda kindlust pole me veel saanud,“ ütles Novak.

EL on lubanud, et kui Ukraina talvel Venemaalt gaasi ei saa, saab Kiiev Venemaa gaasi osta ELi riikidest. Novak kordas eile, et Venemaa hinnangul on selline tegevus seadusevastane. Mida Venemaa sellisel juhul teeks, ta ei täpsustanud, kuid tänavu on Venemaa juba vähendanud gaasitarneid ELi riikidele, mis seda edasi Ukrainale tarnisid. 

Hetkel kuum