Fredy-Edwin Esse • 31. oktoober 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Jaapanlased upitasid Dow ja S&P 500 uude kõrgusse

Dow Jonesi indeks lööb aegade rekordeid.  Foto: Reuters/Scanpix

Värske stiimuliga üllatanud Jaapani keskpank aitas Ühendriikide aktsiaturgudel tõusta uute kõigi aegade rekorditeni. Dollar pole jeeni vastu nii tugev olnud seitse aastat.

Jaapanlaste meetmed on muusika investorite kõrvadele, sest see annab märku, et riigid on valmis astuma samme toetama enda ning globaalset majandust ajal, kui USA keskpank lõpetas võlakirjade ostud ehk majanduse toetamise.

Maailma aktsiaturud said tõuke pärast seda, kui Jaapani keskpank otsustas suurendada enda stiimulit, misjärel Jaapani peamine aktsiaindeks Nikkei 225 rallis ligi 5%. Jaapani keskpank suurendas enda tugiostude mahtu 80 triljoni jeenini aastas, eesmärgiga tõsta inflatsiooni ning toetada majandust.

Selle tulemusel on täna USA aktsiaturud juba avakellast uute rekordite kõrgusel. Eesti aja järgi kell 17.00 oli S&P 500 indeks 2013 punkti juures ehk 0,9% plussis. Dow Jonesi tööstuskeskmine liikus 17 370 punkti ümber, tõustes üle 1%. Mõlemale indeksile on tegu uute rekordkõrgustega.

S&P 500 on alates eelmise aasta juunist iga kuu saavutanud eelnevast kuust kõrgema sulgemistaseme, kuid seni oktoobris pole seda veel juhtunud. Kui indeks suudab hommikusel tasemel püsida, siis see erakorraline trend jätkub.

Jaapanlaste otsus mõjutas tugevalt ka valuutaturge. Viimasel ajal kõvasti kallinenud dollar sai sellest vaid hoogu juurde ning tõusis jeeni vastu ligi seitsme aasta kõrgeimale tasemele. Üks dollar võrdus umbes 111,8 jeeniga ning üks euro 140,6 jeeniga.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt