Pille Ivask • 4. november 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Saudi-Araabia trikitab naftaga

Aasias kogub nafta hind tuure
Aasias kogub nafta hind tuure  Foto: epa

Nafta hind kukkus kahe aasta madalaimale tasemele, kui Saudi Araabia vähendas toornafta müügihindu USAsse. See omakorda sillutab teed veelgi kasvavale kahanemisele ja paneb surve ka USA energiatootjatele, kirjutab Wall Street Journal.

Selline käik paneb muretsema USA naftatööstuse, kes on viimastel aastatel jõudsalt kasvanud.

Kuigi hindade alandamine rõõmustab tavatarbijat, kes peab kütuse eest vähem tasuma, ei rõõmusta see sugugi USA energiakompaniisid, kelle kasumimarginaali hindade alandamine kõvasti pitsitab. Eriti kannatavad väiksemad energiaettevõtted või need, kel kanda raske võlakoorem.

Kui Saudi Araabia langetas hindu USAs, siis ei teinud ta seda aga näiteks Aasias, kus hinnad hoopis tõusid. Aasias olid hinnad languses olnud neli järjestikust kuud.

Vaatlejad hindasid, et Saudi Araabia kas kärbib hindu kõigis suuremates regioonides, mis tähendaks võitlust klientide pärast või tõstab hindu kõikjal. Aasia turg on eksportijaile olnud viimastel kuudel eriti võitluslik, mistõttu tuleb ekspertidele üllatavana, et Saudi Araabia tahab säilitada turuosa just USAs. Seda käiku on tõlgendatud kui USA kildaõli tootmise sihtimist, mitte tootmise ja pakkumise vahekorrast lähtumist. 

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt