Marge Väikenurm • 8. november 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Ehitajad: tellijad ei tea, mida tahavad

Ehitusettevõtjate Liidu juht Raivo Rand.  Foto: Raul Mee

Tellijad ei tea, mida tahavad, samas ootavad ehituse kiiret lõpetamist, rääkisid suuremate ehitusfirmade juhid eilsel rahvusvahelisel kinnisvarakonverentsil.

Ehitusettevõtjate Liidu juhatuse esimees Raivo Rand ütles, et tellija valib odavaima projekteerija, venitab hankega, kaubeldes hinda alla ja lõpuks tahab, et ehitus saaks  lubatust kiiremini valmis. “Ehitajad stardivad pool tundi hiljem, peavad aga lõpetama pool tundi varem,” on reaalsus, millega peavad ehitajad Ranna sõnutsi silmitsi olema. Ta märkis, et tellija peaks valima projekteerija kompetentsuse järgi.

“Seda nutulaulu, et projektid on kehvad, laulame edaspidigi, aga on ka häid asju. Regulatiivsed ja kõrgemad standardid on õige suund, selles on palju samme tehtud, ka Riigi Kinnisvara saab siin palju teha,” kostis Merko Ehituse juhatuse esimees Andres Trink.

Nordecon juhatuse esimees Jaano Vink märkis, et samas ei saa minna äärmustesse, nagu teevad Põhjamaad, kelle ehitusprotsessid võivad ebamõistlikult pikad.

Kaamos Ehituse tegevjuht Kaupo Koitla ütles, et kõige hullemal juhul  tehakse uhke projekt, aga seda ei saa teostada mõistliku hinnaga.

“Ma pole kohanud projekteerijat, kes pakuks, millised tehnilised valikud toovad näiteks parema hinna. Tellijad peaksid vaatama, kes on nende partnerid,” sõnas Koitla, lisades, et tema firmal polegi mõtet laia joonega ehitusturul hangete pärast võidelda. “Kui tahan olla mängus, pean laveerima – selle annab halvasti korraldatud hankega tellija ise.”

Trink ütles, et see ongi mõtteviisi küsimus, millest Koitla räägib.  Trink tõi näite, kus ühe hiljuti lõpetatud laohoone tellija oli üks nende aegade parimaid, sest suutis kogu protsessi ajal kaasa mõelda, keskendudes tulemusele, mitte ehitajaga vatandumisele, ning vajadusel tunnistas oma viga.

Nordecon juhatuse esimees Jaano Vink ütles, et talle ei meenu varasemast ükski kinnisvarakonverents, kus ehitajad oleks öelnud, et järgmine aasta on hea aasta, alati tuleb kehv.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt