Gasellfirma töötleb ulukiliha

09. november 2014, 09:30
Linnamäe lihatööstus.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141109/NEWS/141109746/AR/0/AR-141109746.jpg

Haapsalu lähedal tegutsev AS Linnamäe Lihatööstus on ainus Eestis, mis müüb ulukilihast tooteid jaekaubanduses, ja ainus maailmas, mis hakkas tänavu tootma kuivatatud snäkke ulukilihast.

Kuus aastat tagasi said väikese lihatööstuse omanikeks lihatehnoloogia eriala lõpetanud Tarmo Küla ja lennundusharidusega Magnus Rüütel. Mehed tunnevad teineteist juba ammu, Nõo reaalgümnaasiumi päevilt. Lääne-Nigula vallas Uugla külas asuva lihatööstuse käive on uute omanike juhtimisel kuue aasta jooksul enam kui kolmekordistunud, ulatudes tänavu 3,5 miljoni euroni.

Ringkäik tootmises lõpeb loomade vastuvõturuumis, kus konksude otsas ootavad nülgimist kaks eelmisel päeval maha lastud põtra ja kaks metssiga. Kui põdra- ja metsseanaha vastu pole jahimeestel mingit huvi, siis karunahk tahetakse kindlasti tagasi saada. "Iga jahimehe unistus on lasta karu ja panna nahk trofeena seina peale," räägib nõukogu esimees Tarmo Küla. Linnamäe Lihatööstuses töötleb aastas paarkümmend karu.

Karurasvasalviga apteekide konkurendiks

Kontorisse naastes jätkub jutt karu, täpsemalt karurasva ümber. Kui varem ei olnud jahimeestel karurasvaga mitte midagi peale hakata, siis pärast kolmeaastast koostööd ühe hiina meditsiini spetsialistiga on välja töötatud rahvameditsiini toode karurasvasalv. "Salv hoiab haige koha soojas, on liigese- ja nahavaevuste vastu hea," kiidab tegevjuht Magnus Rüütel. "Eelmise aasta jõulude ajal jagasime salvi jahimeestele ja tuttavatele, saime väga hea tagasiside ning tänavu sügisel tellisime uue partii, et pakkuda uudistoodet jaekaubandusele."

Kas Linnamäe Lihatööstus on sisenemas ravimiärimehe Margus Linnamäe mängumaale? "Just, meilt on talle suuremat sorti konkurentsi oodata," puhkevad Küla ja Rüütel südamest naerma. Tõsinedes lisavad mehed, et ehkki nende firma ärinimi ja ravimiärimehe liignimi on sarnased, pole keegi mitte kunagi firmat Margus Linnamäega seostanud. "Küll aetakse meid aga pidevalt segi lähinaabruses asuva seafarmiga, mis varem kandis ärinime Linnamäe Peekon ja mis praegu kuulub Atria gruppi," ütleb Küla.

Linnamäe Lihatööstus on Eesti suurim ja vanim ulukiliha töötleja. Firma tunnuslause "Metsikult maitsev" on lausa raiutud, õigemini nikerdatud nõupidamisruumi puidust lauaplaadile. Sõna "metsik" viitab sellele, et põhiline tooraine tuleb metsast.

Karurasvasalviga apteekide konkurendiks

Kontorisse naastes jätkub jutt karu, täpsemalt karurasva ümber. Kui varem ei olnud jahimeestel karurasvaga mitte midagi peale hakata, siis pärast kolmeaastast koostööd ühe hiina meditsiini spetsialistiga on välja töötatud rahvameditsiini toode karurasvasalv. "Salv hoiab haige koha soojas, on liigese- ja nahavaevuste vastu hea," kiidab tegevjuht Magnus Rüütel. "Eelmise aasta jõulude ajal jagasime salvi jahimeestele ja tuttavatele, saime väga hea tagasiside ning tänavu sügisel tellisime uue partii, et pakkuda uudistoodet jaekaubandusele."

Kas Linnamäe Lihatööstus on sisenemas ravimiärimehe Margus Linnamäe mängumaale? "Just, meilt on talle suuremat sorti konkurentsi oodata," puhkevad Küla ja Rüütel südamest naerma. Tõsinedes lisavad mehed, et ehkki nende firma ärinimi ja ravimiärimehe liignimi on sarnased, pole keegi mitte kunagi firmat Margus Linnamäega seostanud. "Küll aetakse meid aga pidevalt segi lähinaabruses asuva seafarmiga, mis varem kandis ärinime Linnamäe Peekon ja mis praegu kuulub Atria gruppi," ütleb Küla.

Linnamäe Lihatööstus on Eesti suurim ja vanim ulukiliha töötleja. Firma tunnuslause "Metsikult maitsev" on lausa raiutud, õigemini nikerdatud nõupidamisruumi puidust lauaplaadile. Sõna "metsik" viitab sellele, et põhiline tooraine tuleb metsast.

 

Toormeturul kolm konkurenti

Firmal on viis bussi, mis on suutelised mahalastud uluki ööpäeva jooksul ära tooma ükskõik millisest Eestimaa paigast. "Jahimehed annavad koordinaadid ja bussidel on GPSid peal," seletab Küla. "Olgu see Uugametsa metsatuka taga või Orava külas metsatukas, kõik kohad leiame üles." Rüütel lisab, et mida kiiremini nad saavad uluki kätte ning liha jahutama hakata, seda kvaliteetsem tuleb lõpptoode. Linnamäe Lihatööstus ostab jahimeestelt 40 protsenti Eestis kütitud loomadest.

Küla andmeil on neil toormeturul kolm konkurenti. "Need on välisriikide omanduses olevad ettevõtted ja sisuliselt ulukiliha varujad välisfirmadele," tutvustab Küla. "Meie oleme Eestis ainus, mis teeb ulukilihast tooteid jaekaubandusse." Kui uued omanikud 2008. aasta suvel tegutsema asusid, müüdi Linnamäe Lihatööstuse tooteid 60 poes. Praegu on ettevõtte toodang saadaval ligi 1400 müügipunktis.

Eksklusiivseimaks uudistooteks peavad omanikud kuivatatud ulukilihade sarja Wild Jerky. "Täna maailmas keegi teine sellist toodet metslooma anatoomilistest tükkidest jaekaubandusse ei tee," rõhutab Küla. "Me mässasime tehnoloogiaga kaks aastat. Tõsine katsumus oli ka leida Euroopast pakenditehas, mis suutis tagada meie soovitud Ferrari-punase pakendi." Küla kinnitusel käivad praegu läbirääkimised distribuutoritega, kes tahavad ulukilihast jerkysid Skandinaavias müüma hakata.

Oktoobrist lahti e-pood

Linnamäe Lihatööstusel on väike poeke Linnamäe külas ja veel kaks aastat tagasi oli esinduspood Tallinnas Peterburi maanteel. "Maantee remont tõmbas kliendivoo järsult maha," põhjendab Rüütel poe sulgemist. "Ja kuna me olime selleks ajaks juba suhteliselt edukalt Eesti jaekaubanduses sees, tegime strateegilise valiku - me ei ole kaupmehed, vaid keskendume tootmisele."

Ometi avasid lihatöösturid oktoobri algul uue poe, täpsemalt e-poe. "Veebipoe kaudu saavad jahimehed tellida endale konkreetsesse kauplusse vastava koguse meie toodangut," selgitab Küla. "Ühest põdrast saab umbes 125 kilo vorsti ja mida jahimees sellise laadungiga korraga peale hakkaks. Pigem ta tarbib sama väärtuse eest pikema aja jooksul meie muid tooteid."

Linnamäe Lihatööstuse omanikud elavad mõlemad Tallinna külje all ning seetõttu pendeldavad kodu ja töö vahet. Rüütel kui tegevjuht suisa igal tööpäeval ja Küla kui nõukogu esimees sõidab Läänemaale vähemalt kord nädalas. Ülejäänud töötajaskond on kohalikud.

"Võiks isegi öelda, et meie firma on vägagi tõsiselt järginud üldriiklikku kampaaniat "Talendid koju!"," muigab Küla. "Oleme meelitanud kaks elupõlist läänemaalast Tallinnast tagasi. Ille Vatter töötab meil 2011. aastast finantsjuhina ja Karli Saar 2012. aastast tootmisjuhina."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. November 2014, 12:59

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing